NEOBIČAN SLUČAJ

Medvjed kojeg su ustrijelili jer je divljao Gorskim kotarom nije bio bijesan: ‘Još ne znamo uzrok...‘

Slučajevi bjesnoće kod medvjeda nisu zabilježeni već 20-ak godina, a te bolesti u Hrvatskoj nema već dvije-tri godine
 Damir Krajac/Cropix

Uzorak mozga medvjeda koji je u srijedu u jutarnjim satima na cesti kod Fužina napao i oštetio pet automobila, negativan je na bjesnoću. Potvrdio nam je to Miljenko Kauzlarić, predsjednik Lovačkog društva Srndać iz Fužina, koji je u srijedu, nakon što je Ministarstvo izdalo nalog za interventni odstrel, oko 14 sati ustrijelio medvjeda.

Time je isključeno prvo moguće objašnjenje za neobično ponašanje medvjeda, što su lovci i očekivali jer slučajevi bjesnoće kod medvjeda nisu zabilježeni već 20-ak godina, a te bolesti, zahvaljujući cijepljenju lisica, u Hrvatskoj nema već dvije-tri godine.

Kauzlarić nam je rekao da će tijelo medvjeda, kojeg čuvaju u hladnjači u prostorijama lovačkog društva, preuzeti stručnjaci s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu te će nad njim vršiti ispitivanja kako bi se otkrio uzrok neobičnog ponašanja.

Medvjedi, kojih u Hrvatskoj ima oko tisuću, u pravilu bježe od ljudi, a ovakvi napadi, dakle njih pet u razmaku od sedam sati, nikad nisu zabilježeni u Gorskom kotaru. Slaven Reljić iz interventnog tima za medvjede s Veterinarskog fakulteta rekao je da će se vršiti toksikološke analize kako bi se vidjelo je li došlo do trovanja, a neki od mogućih uzroka su i encefalitis, zbog nekog od virusa, pa i tumor na mozgu.

Nije isključeno ni da je medvjeda prije udario automobil pa je zbog toga druge automobile smatrao prijetnjom, a jedna od teorija o kojoj se posljednjih dana govori u Fužinama jest da je možda došlo do trovanja otrovom za miševe koji je postavljen na više lokacija zbog mišje groznice koja ovog proljeća hara šumskim predjelima Hrvatske. Otrov za miševe, naime, može uzrokovati neurološke smetnje i razdražljivost prije nego što životinja ugine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:22