POTRESNI PRIZORI

Majka dupin nije se mogla pomiriti s tim da joj je maleno mrtvo. Satima ga je držala na površini

Snimke su to koje dolaze iz mora kod Lošinja, a snimili su ih znanstvenici s Instituta Plavi svijet
 Printscreen HRT

Majka dupin satima je svoje uginulo mladunče pokušavala njuškom držati na površini, plivati s njim, uporna u svojem očaju.

Potresne prizore koji paraju srce i možda najbolje pokazuju koliko i životinje osjećaju, snimili su kod Lošinja znanstvenici Instituta Plavi svijet.

Riječ je o prvim snimkama takva ponašanja dobrih dupina u Jadranu, prenosi HRT.

- Mi kao znanstvenici želimo uvijek sve snimiti, zabilježiti, da vidimo što se događa, ali ovdje smo, s druge strane, imali tugujuću majku, vi vidite tu nemoć i onda je želite samo pustiti na miru da ima vremena oprostiti se od mladunca, objasnio je Jeroen Hofs s Instituta Plavi svijet.

Sućut je i u dupina velika. Zajedno skaču, zajedno i plaču.

- U jednom trenu ste imali osjećaj kao da te jedinke tako blizu plivaju, kao da je grle, kao da je tješe, kao da je u stvari pružaju potporu u tom tužnom događaju. Međutim, majka niti u jednom trenutku, bez obzira na približavanje odraslih životinja, nije htjela ispustiti svog mladunca, rekla je Marinela Cukrov s Instituta Plavi svijet, prenosi HRT.

Slično se ponašaju i drugi dupini i kitovi.

- Ovo su prvi zabilježeni slučajevi, iako se ovdje istraživanje provodi više od 35 godina, rekla je Tihana Vučur Blazinić s Instituta Plavi svijet, prenosi Otvoreno more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:12