DOBRA JE ZA NJIH

Mačja metvica nije našim ljubimcima samo ‘droga‘, nego i pomaže njihovom zdravlju!

Ovakvo ponašanje nije nepoznato u životinjskom svijetu, ali druge vrste točno znaju zašto to rade

Ilustracija

 Turnip Towers/Alamy/Alamy/Profimedia

Mačja metvica neodoljivi je biljni plijen za naše mačje prijatelje, koji se obožavaju trljati između njezinih listova i grickati različite dijelove te biljke. To je prava droga za mačke, koje kao da osjećaju neizmjerno zadovoljstvo u dodiru s njom. No, ono što se do sada smatralo činom čistog užitka zapravo može imati mnogo korisniju svrhu.

Naime, istraživači su potvrdili kako kontakt mačjeg krzna s listovima mačje metvice ga čini odbijajućim za parazite i male insekte Mačja metvica posebno oslobađa dvije kemikalije koje na ugodan način stimuliraju mačji njuh, pa se ne mogu držati podalje od listova ove biljke.

Ove tvari biljka proizvodi kao prirodne insekticide i zaštitu od napada insekata. Ako se mačka intenzivno trlja o mačju metvicu ili čak zubima lomi listove, ona u zrak ispušta značajne količine ovih prirodnih “repelenata“, piše Novi list.

Korištenje prirodnih insekticida “ukradenih” od biljaka ili drugih životinjskih vrsta od strane životinja nije nepoznato.

Uzmite u obzir da nekoliko vrsta ptica maže svoje perje eteričnim uljima citrusa, trljajući se po lišću, kako bi otjerale insekte i parazite. Slično tome, lemuri se trljaju o neke vrste stonoga kao oblik zaštite od štetočina. Međutim, čini se da samo mačke prilaze repelentnoj biljci potaknute čistom željom za užitkom, a ne potrebom za preživljavanjem.

Dakle, ako imate mačku u stanu, osim kutije za pijesak stavite joj na raspolaganje i biljku mačje metvice… bit će nam zahvalna!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 16:52