DIVNO!

Kujica Lajka u našoj će zemlji dobiti park koji će nositi njeno ime! Evo gdje će se nalaziti...

Ovako odajemo počast prvom zemaljskom biću u svemiru, podsjećajući na sve životinje koje su stradale zbog znanosti, stoji u objavi
 Archive Photos/Akg/Profimedia

Livada iza popularnih zagrebačkih Raketa, smještenih na Vrbiku, godinama služi uglavnom vlasnicima pasa za istrčavanje svojih čupavih članova obitelji. Prošle je godine uređena staza i dodane su klupe i stolovi, tako da je sad to idealno mjesto i za druženje. No, livada, koja se svojim istočnim krajem naslanja na Šetalište Jurija Gagarina, nikad nije imala ime.

To će se promijeniti. Mjesni odbor Cvjetnica izglasao je zaključak da se ta livada imenuje i to ne bilo lako- postat će ona Park kujice Lajke.

- Dana 3. studenog 1957. kujica Lajka postala je prvo živo biće lansirano u orbitu Zemlje. Lajkina sudbina „svemirskog psa“ bila je kratkotrajna i tužna. Pokupljena s ulice, prvo je prozvana Kudrjavka (Kovrčava). Izabrana je među 10 kandidata jer je pokazivala izuzetnu smirenost tijekom ispitivanja. Putnička kabina Sputnika omogućavala joj je ležanje i stajanje.

Ne znamo nose li još neki park, ulica ili javna površina u Zagrebu i Hrvatskoj ime po životinji, no na ovaj način odajemo počast prvom zemaljskom biću u svemiru, ujedno podsjećajući na sve životinje u povijesti koje su stradale zbog znanosti.

Lokacija parka prikladna je i simbolički, budući da se nalazi uz Slavonsku aveniju iza Rihterovih nebodera zvanih Rakete, kao simbola odlaska u svemir, a naslanja se i na Gagarinov put, nazvan po prvom kozmonautu u svemiru Juriju Gagarinu. Bravo za MO Cvjetnica! Vau-vau - napisali su na Facebooku članovi inicijative Trnje je naše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:56