SAD ZNAMO

Koji je odgovor na vječno pitanje: Jesu li zebre bijele s crnim prugama ili je obratno?

Iako izgledaju slično, svaku vrstu zebre krasi kaput drugačijeg crno-bijelog uzorka
 Sergio Pitamitz/Afp/Profimedia

Zebre su poznate po svojim crno-bijelim prugastim kaputima. Njihove su pruge njihov prepoznatljivi identitet te dolaze u različitim uzorcima, ovisno o vrsti! Pruge na središnjem dijelu tijela, prednjim dijelovima, vratu i glavi okomite su, a na nogama i stražnjem dijelu vodoravne – koja boja prevladava, crna ili bijela, piše portal klik.hr.

Budući da imaju bijele donje kosti, brojni će reći da je dominantna boja zebri bijela, a da su njezine horizontalne pruge crne. Međutim, embriološki dokazi upućuju na suprotno. Zebrina je pigmentacija crna. Iako razlog bijelih pruga, odnosno proces određivanja uzorka, nepoznat, znanstvenici kao razlog navode selektivnu pigmentaciju.

Drugim riječima, zametak zebre crne je boje, a bijele pruge obično se pojavljuju u završnoj fazi embrija. Stanice melanocita na koži oslobađaju pigmente koji zatim određuju boju krzna.

Teorija da su zebre crne životinje s bijelim prugama ima smisla budući da su uzorci rezultat inhibicije pigmenta (bijela) i aktivacije (crna). Krzno na zebri je crne boje, a područja s bijelim mrljama imaju malu količinu pigmentacije.

image
Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia

Iako izgledaju slično, svaku vrstu zebre krasi kaput drugačijeg crno-bijelog uzorka.

Grevijeve zebre imaju uske pruge te čisto bijele trbuhe i leđa. Ove zebre klasificirane su kao ugrožena vrsta jer se njihova populacija uslijed ljudskih intervencija i suše drastično smanjila.

Burchellove zebre najpoznatija su vrsta, porijeklom iz sjeverne Kenije. Ove zebre imaju široke pruge koje se kreću niz tijelo i prelaze u sivu boju. Njihove su noge također prugastije nego u drugih vrsta.

Planinske zebre žive u južnoj Namibiji, Južnoj Africi i Angoli i najrjeđe su vrste. Glavna karakteristika ove vrste je podvoljak na vratovima. Imaju pruge po cijelome tijelu, uključujući trbuh. Riječ je o ugroženoj vrsti.

Čemu zapravo pruge služe? Najprije kao kamuflaža, jer izdaleka izgledaju kao da su se spojile prividno stvarajući sivu boju te im pomažu i za skrivanje u travi. No, pomažu im i u reguliranju tjelesne temperature. Zbog njihovog staništa, zebre moraju podnositi visoke temperature, a vjeruje se da im pruge pomažu pri tome. Zrak se kreće sporije preko bijelih pruga i brže preko crnih pruga koje apsorbiraju svjetlost stvarajući konvekcijske struje oko životinje koje im pomažu pri hlađenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:11