KORISNO JE ZNATI

Koje tekućine mačka smije piti umjesto vode, a koje su strogo zabranjene?

Nekad se skrbnici nađu u nezavidnoj situaciji: ljubimac je polizao čašu nečega što za njega nije zdravo
 Pakula Piotr/Alamy/Alamy/Profimedia

Ponekad mačke ne žele piti vodu i to, naravno, može biti veoma opasno za njihovo zdravlje. Vlasnici tada pokušavaju svoje ljubimce ‘nagovoriti‘ da ipak nešto popiju, pa razmišljaju što bi im drugo mogli dati. Postoji nekoliko tekućina koje smiju uzimati, ali one ne bi trebale na duže staze biti zamjena za vodu, piše Ženski magazin.

Mlijeko za mačke

U trgovinama kućnih ljubimaca postoji posebno mlijeko za mačke koje u sebi ima smanjen nivo laktoze koja je štetna za odrasle mačke. S druge strane u njemu je prisutna dovoljna količina kalcija zahvaljujući kojem mačje kosti, zubi i nokti mogu jačati.

Juha od kostiju

Svim odraslim mačkama toplo se preporučuje juha od pilećih kostiju koja u sebi ima puno hranjivih sastojaka. Ona se može pomiješati sa suhom mačjom hranom kako bi se potaknula i najizbirljivija mačka da isprazni zdjelicu Osim što pomaže mački da ne dehidrira, ova juha uklanja i toksine iz jetre, pomaže u probavi i poboljšava imunološki sustav životinje.

Tekućine koje su štetne za mačke

Mlijeko i mliječni proizvodi – Iako većina mačaka zaista voli okus kravljeg mlijeka, ono nije dobro za njeno zdravlje jer sadrži laktozu koju organizam odrasle mačke ne može probaviti.

Čokoladna i pića s kofeinom – Kao što je čokolada opasna za pse, isto tako je otrovna i za mačke. U njima se nalaze sastojci koji mogu kod mačaka izazvati proljev, povraćanje, visoku temperaturu, abnormalni srčani ritam, pa čak i napade.

Alkoholni napici – Alkohol je također opasan za život mačke. Iako će one već po mirisu prepoznati piće koje u sebi sadrži alkohol i instinktivno se držati dalje od njega, trebalo bi imati na umu da, ako se dogodi da ga ipak probaju, ono može izazvati drhtavicu, dezorijentiranost, probleme s disanjem, povraćanje, proljev, a nerijetko i smrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:46