OSTAJU BEZ STANIŠTA

Kajmani preplavili ulice Rija, stručnjaci apeliraju: ‘Ljudi, ima ih 5000 - nemojte ih hraniti‘

Stručnjaci su objasnili da su glavni razlozi širenja populacije divljih životinja urbana ekspanzija i zagađena staništa životinja

Kajmani u kanalima Rio de Janeira

 Vanderlei Almeida/Afp/Profimedia

Kajmani i druge divlje životinje postaju česti prizor ulica Rio de Janeira, a ulaze i u kuće. U 2020. godini je zabilježeno 2419 slučajeva divljih životinja u gradu, a taj je broj u godinu dana narastao za 1115 slučaja. U samo prva tri mjeseca 2022. godine zabilježeno je pak 1203 slučaja divljih životinja u gradu. Stručnjaci su objasnili da su glavni razlozi širenja populacije divljih životinja urbana ekspanzija, zagađena staništa iz kojih životinje moraju otići, ali i to što ih građani hrane na ulicama, prenosi BBC.

Udruge za zaštitu prirode i biolozi objasnili su da do 5.000 kajmana živi u rijekama i lagunama diljem gusto naseljenih četvrti na zapadu poznatog brazilskog grada. Zbog zagađenja nagađaju i da je velik broj aligatora i kajmana uginuo, prenosi BBC.

image

Kajmani u kanalima Rio de Janeira

Vanderlei Almeida/Afp/Profimedia

- Pored svega, zbog zagađenja nestat će mnogi prirodni izvori hrane, objašnjava biolog Instituta Jacare, Ricardo Feritas, razloge ulaska divljih životinja u grad.

- Bolno je vidjeti da zapravo imamo veliko groblje aligatora u regiji Jacarepagua, što na autohtonom jeziku Tupi Guarani znači dolina aligatora zbog bogatstva i obilja te vrste, nadodaje Feritas za BBC.

Kajmani su vrsta gmazova koja može živjeti pojedinačno,u paru ili u manjim skupinama. Bliski su rođaci aligatora, dok krokodili spadaju u drugu obitelj reptila. Glavna razlika aligatora i kajmana je ta da se kajmanima vide samo gornji zubi kada zatvore čeljust, dok se krokodilima i aligatorima vide i gornji i donji. Od ukupno šest vrsta kajmana, Jacare kajman endemska je vrsta koja se nalazi na području Argentine, Bolivije, Brazila i Paragvaja.

image

Kajmani u kanalima Rio de Janeira

Vanderlei Almeida/Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:24