NOVO PRAVILO

Jadrolinija donijela odluku da se psi teži od osam kilograma više ne smiju voziti katamaranima

U njih smiju samo manji, oni koji zajedno s transporterom teže do osam kilograma

Ilustracija

 Jon12/Stockimo/Alamy/Alamy/Profimedia

Jadrolinija je prošlog mjeseca uvela novo pravilo - veliki psi ne smiju na katamaran. Veliki pas je, po njima, svaki veći od osam kilograma (u to je uključena i težina torbe u kojoj se prenose). Na njihovoj stranici stoji da je dozvoljen prijevoz malih kućnih ljubimaca u salonima, isključivo u torbi za nošenje i prijevoz kućnih ljubimaca maksimalnih dimenzija 45 x 35 x 25 cm s vodonepropusnim dnom.

- Torba se mora držati ispod sjedala ili u krilu, a jednom putniku dozvoljava se samo jedna torba s kućnim ljubimcem. Prijevoz malih kućnih ljubimaca je besplatan. Za sve ostale kategorije kućnih ljubimaca zabranjuje se prijevoz katamaranima - stoji na njihovoj web stranici.

Dovelo je to do problema putnike koji su se sa psima težim od osam kilograma putovali s otoka ili se vraćali na njih. Tko je s otoka Zverinca ili s Molata, ako u ponedjeljak navečer ode u Zadar može se vratiti na otok tek u četvrtak jer jedino tada voze trajekti. Problem je to i za sve one koji odlaze u Zadar na jedan dan, primjerice cijepiti psa, piše Radio Zadar.

U gluho doba noći u zadarskoj Gaženici gospođa Senka pokazuje kartu koju je u rujnu uredno kupila za svoju Vendi. Jedva je ušla na katamaran i to zahvaljujući diskrecijskom pravu kapetana.

- Odluka je donesena 8.rujna da se veliki psi ne prevoze, a karta je izdata uredno, požalila se Senka Maras s Molata.

Muke zbog novih pravila ima i otočanin sa Zverinca.

- Ja sam na Zverincu 365 dana, kaže Nedjeljko Škifić. Nema kome ostaviti psa, dodaje.

Prije su psi smjeli u posebnim boksovima biti na palubi katamarana. No, po prijavi i izlasku Veterinarske inspekcije, Jadrolinija je dobila zabranu na brzim brodovima prevoziti velike kućne ljubimce, teže od osam kilograma. Zakon o zaštiti životinja i sigurnosna pravila prijevoza na katamaranima kose se.

Naime, životinja bi trebala biti vani uz pratnju vlasnika, a vlasnici to ne smiju zbog sigurnosti.

- S obzirom na to da trenutačno ne postoje tehničke mogućnosti za smještaj bokseva na našim brzim brodovima, morali smo donijeti odluku o nemogućnosti prijevoza velikih životinja težih od osam kilograma - priopćili su iz Jadrolinije.

Mali psi i dalje smiju u posebnim torbama u salon katamarana. Znači, li to da će se ovi otočani morati početi odricati svojih pasa?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:30