SLUŽBENE BROJKE

Izgubljeni i prestrašeni u novogodišnjoj noći: Evo koliko je pasa nađeno na gradskim ulicama

Iz Dumovca kažu kako niti jedan nije imao ozljede od pirotehničkih sredstava

Ilustracija

 David Moreno/Alamy/Alamy/Profimedia

Iako u Zagrebu nije bilo gradskog vatrometa, ipak je već oko 22 sata počela pucnjava diljem grada. Zvukovi petardi i malih vatrometa odjekivali su na sve strane, no vlasnici pasa su se ove godine na to pripremili. Izveli su ih van prije i poslije ponoći, kako bi izbjegli buku, umotali su ih da smanje anksioznost, dali im sredstva za smirenje, pojačali glazbu. Uz to, veoma važno: kad su s njima izlazili van, stavili su ih na uzicu.

Veterinari diljem grada s kojima smo razgovarali kažu kako nisu imali intervencija - tu i tamo je nekog od njih nazvao kakav čovjek koji je pronašao psa, a oni su ga uputili na gradsko sklonište Dumovec. Nije bilo pasa ozlijeđenih pirotehničkim sredstvima.

-Tijekom Stare i Nove godine u naš je Info centar upisano šest izgubljenih pasa. Zvalo nas još šestero građana da su im psi nestali. Dali smo im upute kako da upišu svoje pse u naš Info centar, no budući da to još nisu učinili, nadamo se da su pse pronašli - kaže Damir Skok, ravnatelj ZOO Zagreb, u čijem je sastavu i Dumovec.

Dodaje kako je njihova terenska ekipa dobila nekoliko poziva o pronađenim psima, kojima su njihovi hvatači očitali čipove.

- Jednog smo uspješno vratili vlasniku, po jednog je vlasnik sam došao prije našeg dolaska na lice mjesta, a dva smo psa smjestili u Sklonište. Jedan od preuzetih pasa je jako star i bolestan, pa mu se veterinarska pomoć pruža na Veterinarskom fakultetu. Njegovo stanje nije povezano s pirotehnikom - pojašnjava Skok i dodaje kako su prošle godine imali deset intervencija.

Iz Prijatelja životinja kažu kako je problem što se ne vodi nikakva statistika na razini države, a samo neki slučajevi životinja koje pobjegnu ili nastradaju od pirotehnike završe u medijima.

- Svakako treba spomenuti i one druge, koje srce nije izdalo ali su se, prestravljeni bukom pirotehnike, skrivali ispod stolova i kreveta, drhtali, odbijali jesti i izaći obaviti nuždu. Oni nastavljaju živjeti u traumama i još će danima nadolaziti od stresa... Takav stres može pogoršati njihove kronične bolesti, a isto tako može biti i okidač nekih akutnih bolesti. Za divlje životinje još je teže voditi statistiku, ali i ova novogodišnja proslava odnijela je mnoge živote - ističu iz Prijatelja životinja.

Dodaju kako primjeri gradova koji su odustali od organizacije vatrometa pokazuju su da ima nade za preokret. Vjeruju da će za idući doček još više gradova pokazati svoju ekološku svijest i brigu za ljude i životinje kao što su neki od njih, poput Dubrovnika, to i najavili.

- Smatramo da je sada važno nastaviti djelovati na državnoj razini daljnjim zakonskim promjenama u smjeru da se zakonske odredbe u potpunosti vrate kakve su bile ranije, odnosno da se vrati zabrana uporabe pirotehnike sve dane u godini. Nakon hvalevrijedne i vrlo nužne potpune zabrane uporabe i korištenja petardi i redenika F2 i F3 kategorije, sijedeći korak je da se ukine uporaba ostale pirotehnike u dane pred Novu Godinu kada se ništa ne slavi. Sve to će utjecati na smanjenje broja ozlijeđene djece, izgubljenih prstiju i očiju, mrtvih životinja i zagađenja okoliša, kako zraka tako i vode i tla. Vrijeme je da atmosfera ratnog stanja i eksplozije postaju stvar prošlosti, a na dobrom smo putu da to svi zajedno i postignemo - ističu iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:16