U OPASNOSTI

Iz šahta na Trešnjevci u zadnji čas izvučena ugrožena životinja: ‘Visoke temperature su ga ugrozile‘

Planinari ga znaju viđati na Medvednici kako izviruje ispod vlažnog lišća i hladnog kamenja

Pjegavi daždevnjak

 Azil Dumovec

Iz zagrebačkog skloništa u Dumovcu objavili su kako su jednu strogo zaštićenu životinju spasili s Trešnjevke. Riječ je o pjegavom daždevnjaku koji je viđen u vodomjernom oknu na Selskoj cesti, odakle je spašen u zadnji čas.

- Možda mu je ono inače ugodno mjesto za život, no neobično visoke proljetne temperature isušile su šaht što je ugrozilo duguljastog vodozemca. Zato smo ga preuzeli, pregledali te pustili na mjesto u prirodi gdje mu je voda u blizini - objavili su iz skloništa.

Pjegavi daždevnjak je strogo zaštićena vrsta životinja. Obožava vlagu i vodu. Najaktivniji je noću, no iz skrovišta izlazi i danju ako pada kiša. Za razmnožavanje mu je potrebna voda jer se njegove ličinke razvijaju upravo u vodi. Idealno stanište mu je šuma. Planinari ga znaju viđati na Medvednici kako izviruje ispod vlažnog lišća i hladnog kamenja.

Ovih dana na Plitvičkim jezerima traje akcija u kojoj se upravo ove daždevnjake spašava od umiranje na prometnicama. Na određenim lokacijama, naime, stradavaju za vrijeme migracije iz kopnenih u vodena staništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:12