KONAČNA POTVRDA

Istraživanja dokazala da i beskralježnjaci osjećaju bol, potrebna je veća skrb u laboratorijima

Više je dokaza da ribe posjeduju određeni stupanj svijesti nego što postoji dokaza protiv toga

Ilustracija

 Christian Darkin/Sciencephoto/Profimedia/Christian Darkin/sciencephoto/profimedia

Iako se beskralježnjaci u zakonima koji štite životinje ne smatraju životinjama, novija istraživanja pokazuju da ribe i beskralježnjaci mogu osjećati bol te osjetiti strah i druge složene emocije koje pridonose njihovoj sposobnosti da pate.

Istraživanje objavljeno u Journal of the Institute for Laboratory Animal Research uključuje i istraživanje na Sveučilištu u Birminghamu u Engleskoj koje govori kako beskralježnjaci reagiraju slično kralježnjacima kada ih se izlaže štetnim podražajima. Istraživanje uzima odgovor na podražaj kao temelj za dokaz kako su beskralježnjaci sposobni osjetiti bol, ali također primjećuje kako neki ljudi vjeruju da su takvi podražaji samo refleksi.

Nadalje, pokazuje se moguća razlika između manje ‘složenih‘ beskralježnjaka poput kukaca u usporedbi s glavonošcima kao što su hobotnice, lignje i slično, a u zaključku se naglašava kako je potrebno osigurati veću skrb prema beskralježnjacima koji se koriste u pokusnim laboratorijima.

Istraživanje provedeno na University of Guelph u Kanadi dokazuje kako ribe reagiraju na strah slično kao druge životinje za koje se inače vjeruje da imaju sposobnost osjećanja.

- Više je dokaza da ribe posjeduju određeni stupanj svijesti nego što postoji dokaza protiv toga, pa je stoga vjerojatnije da ribe imaju sposobnost osjećanja nego da je nemaju - smatra jedan od istraživača.

Istraživanje je usmjereno na određivanje imaju li ribe neuro anatomsku građu koja im omogućuje da imaju svijest i da iskuse bol i patnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 02:33