BIORAZNOLIKOST

Grad donio odluku: Svaka zgrada iznad pet metara mora imati cigle za pčele i kutije za ptice

Ove cigle su vlastima predložene još 2019. godine, a odredba je uključena u građevinske dozvole izdane lani

Ilustracija

 David Graves/Alamy/Alamy/Profimedia

Kako bi povećali biološku raznolikost u Zakon o planiranju u engleskom Brightonu uvedeno je da svaka nova stambena zgrada iznad 5 metara mora imati posebne cigle koje osiguravaju gnijezda za usamljene pčele kao i kutije za gniježđenje za ptice, piše Green.hr.

Ove pčelinje cigle su iste veličine kao i obične cigle, ali integriraju niz uskih otvora poput onih gdje se zna da se gnijezde usamljene pčele. Cilj je povećati mogućnosti za biološku raznolikost s obzirom na to da pojedinačne pčele čine gotovo 250 od približno 270 vrsta pčela u Britaniji i one igraju važnu ulogu u prirodnom ekosustavu. “Pčelinje cigle samo su jedna od brojnih mjera koje bi stvarno trebale biti na snazi ​​za rješavanje problema biološke raznolikosti koji su se pojavili kroz godine zanemarivanja prirodnog okoliša”, rekao je Robert Nemeth, vijećnik koji stoji iza ove inicijative. “Pojačana sadnja, rupe za ježeve, brze kutije i hranilice za ptice su primjeri drugih jeftinih i jednostavnih ideja koje bi zajedno mogle dovesti do lakog srednjoročnog dobitka”, dodao je za strane medije.

Pčelinje cigle kako ih nazivaju, vlastima su predložene još 2019. godine, a odredba je uključena u građevinske dozvole koje je dodijelilo vijeće od 1. travnja 2020. godine. Dok se brze cigle već nalaze u mnogim politikama planiranja u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključivanje pčelinjih cigli relativna je novost, međutim, Brighton u tome nije sam jer vijeća u Cornwallu i Dorsetu također su usvojila slične politike. Faye Clifton iz Green&Bluea, tvrtke koja proizvodi pčelinje cigle, rekla je da rekreiraju postojeću vrstu gnijezda koja je popularna kod pčela samica, ali koja postaje sve rjeđa zbog preciznosti moderne gradnje.

- Usamljene pčele gnijezde se u trošnim zidarskim materijalima i starim ciglama, ali moderne su zgrade toliko savršene da su sve šupljine začepljene. Stavljamo stanište u svaku zgradu na isti način koji se prirodno događao stotinama godina”, dodala je stranim medijima. - kaže iClifton.

Unatoč inicijativi za koju mnogi misle da će uroditi plodom kad je riječ o bioraznolikosti, znanstvenici su podijeljeni oko učinkovitosti pčelinjih cigli, a neki sugeriraju da postoje rizici da bi one mogle privući grinje i povećati širenje bolesti, no tvrde kako sve i da se očuva jedna pčela da je to veliki pomak, međutim treba biti oprezan. Međutim, Francis Gilbert, profesor ekologije na Sveučilištu u Nottinghamu, rekao je da grinje ne bi trebali biti problem.

- U rupama će biti i korisnih mikroba, pa ih ne treba čistiti. Dakle, pčelinje cigle su nedvosmisleno dobra stvar”- tvrdi.

Lars Chittka, profesor senzorne i bihevioralne ekologije na Sveučilištu Queen Mary, rekao je da bi pčele mogle same ublažiti potencijalne probleme, što bi u određenoj mjeri trebalo biti protuteža rizicima koji dolaze s takvim mogućnostima dugotrajnog gniježđenja.

No, prednosti su veće od rizika, kažu pristaše ove inicijative.

- Neki kritičari možda brkaju pčelinje cigle, koje se obično izrađuju od betona, s “hotelima za insekte” napravljenim od drveta. Oni su podložnije truljenju i privlačenju nehigijenskih štetnika - istaknuo je jedan od zagovaratelja.

Green&Blue je svoju bee brick lansirao 2014. godine i iste je godine bio dobitnik nagrade za inovacije Udruge Soil Association. Cigla je razvijena u suradnji s ekolozima te su prije lansiranja cigli na tržište napravili dvogodišnji istraživački projekt sa Sveučilištem u Exeteru kako bi testirali učinkovitost cigli

- Trećina svjetske proizvodnje hrane ovisi o pčelama i drugim oprašivačima, no otprilike jedna od 10 vrsta pčela u Europi suočava se s izumiranjem. Usamljene pčele su posebno ugrožene, djelomično zato što je većina inicijativa na medonosne pčele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:20