JADAN

Golub koji je prešao čak 13 tisuća kilometara trenutno je u bijegu. Kad ga ulove, ubit će ga

Birokrati su utvrdili kako Joe nije testiran te da mu zato neće biti dozvoljeno da ostane u Australiji

Nazvali su ga Joe i trenutno ga pokušavaju uloviti kako bi ga ubili. Riječ je o golubu koji je nestao iz američke države Oregon, s tamošnje trke golubova, a pronađen je u Australiji. Bit će ubijen, odnosno, kako oni to kažu "humano uništen" zato što postoji opasnost inficiranja lokalnih ptica. Nikome, očito, nije palo na pamet da ga ulovi, zatvori u karantenu i promatra, pa ako je zdrav, da ga puste na miru.

Joe je primijećen krajem prosinca u Melbourneu. Do tamo je letio i, nagađa se, bio slijepi putnik na palubi nekog teretnog broda. Njegovi problemi su počeli kada ga je jedan muškarac nahranio. Ptica je, kaže, bila vidno iscrpljena. Bacio se na istragu i saznao odakle je došao. Nakon što su lokalni mediji objavili ono što je saznao priču, javili su mu se iz nadležnih institucija, zabrinuti zbog potencijalne mogućnosti zaraze. Tražili su da im kaže kad je goluba zadnji put vidio i u kojem je smjeru odletio.

Jo nije uhvaćen, još uvijek, a iz Odsjeka za poljoprivredu, vode i životnu sredinu rekli su kako ga moraju uhvatiti.

- Bez obzira na porijeklo, bilo kojoj ptici koja ne ispunjava zdravstveni status i nije testirana neće biti dozvoljeno da ostane u Australiji - rekao je njihov glasnogovornik.

Jadni Joe, nakon što je prevalio gotovo 13 tisuća kilometara od zapadne obale SAD-a do Australije, na tom će kontinentu skončati život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:24