ČISTI HOROR

Geodet čudom preživio napad medvjeda: ‘Pogledi su nam se sreli, zdrobio mi je čeljust u sekundi‘

Medvjeda je učio kada je bio na devet metara od njega, a kaže da je tu distancu prevalio za svega par sekundi
Ilustrativna fotografija
 Jakub Mrocek/Panthermedia/Profimedia

Allen Minish mjerio je zemljište u zabačenom šumovitom dijelu američke savezne države Aljaske za jednog agenta za nekretnine kada je na udaljenosti od otprilike devet metara ugledao velikom smeđeg medvjeda.

"Pogledi su nam se sreli otprilike u isti tren i bilo je zastrašujuće", rekao je 61-godišnji Minish za Associated Press u srijedu, dan nakon što ga je spomenuti medvjed napao i teško ozlijedio.

Medvjed ga je dobrano izgrebao, zdrobio mu je vilicu te razderao kožu skalpa do te mjere da je liječnik koji ga je operirao rekao da je mogao vidjeti njegovu lubanju. Operacija je trajala četiri i pol sata. Minish trenutno nosi povez preko desnog oka. Liječnici su, kaže, zabrinuti.

Medvjed mu je sve te ozljede nanio tijekom vrlo kratkog napada. Minish kaže da je trajao manje od 10 sekundi. Napad se zbio nedaleko od autoceste Richardson kod seoca Gulkane koje je od najvećeg grada Aljaske Anchoragea udaljeno 306 kilometara.

Medvjedu, za kojeg Minish kaže da je bio veći od crnih stokilaša koje je znao viđati, trebalo je svega nekoliko sekundi da prevali tih devet metara između njih dvojice.

Minish se od medvjeda pokušao skriti iza omanjih stabala smreke, no nije pomoglo. Medvjed kao da prošao kroz njih.

Kako se medvjed približavao, Minish je prema njemu uperio svoj geodetski štap, no medvjed ga je naprosto šapom gurnuo u stranu. Minish kaže da je od siline kojom je medvjed to napravio pao na tlo.

"Kako je skočio na mene, zgrabio sam njegovu čeljust ne bi li ga odgurnuo sa sebe", rekao je Minish te dodao da na šaci ima ugriznu ranu. "On me, međutim, samo odbacio, zgrabivši četvrtinu moga lica. Malo me ugrizao, a onda me baš svojski ugrizao. Tada mi je slomio kosti. Zdrobio mi je desni obraz."

Medvjed ga je potom pustio, a Minish je lice okrenuo prema tlu i stavio ruke preko glave.

Medvjed je nakon toga otišao.

Minish nagađa da ga je ostavio na miru jer ga više nije percipirao kao prijetnju. Odlazak medvjeda, kojeg policajci savezne države Aljaske nisu uspjeli locirati, dao mu je priliku da procijeni stupanj ozbiljnosti svojih ozljeda.

"Shvatio sam da su u poprilično lošem stanju jer je krv bila posvuda", rekao je Minish.

Odmah je dozvao hitnu pomoć. Dok je pričao s dispečerom, skinuo je majicu i omotao je oko glave kako bi pokušao zaustaviti krvarenje.

Pedeset i devet minuta prošlo je prije nego što je pomoć stigla.

Minish je hitnoj čak uspio dati svoje točne koordinate, no ni to nije prošlo bez problema. "Trebalo mi je vremena jer krv ulazila u oči i kapljala na GPS uređaj pa sam ga stalno morao brisati", rekao je.

Minish kaže da mu je jedan od djelatnika hitne rekao da je junak nakon što je vidio koliko je iskrvario.

Hitna ga je na koncu helikopterom prebacila u Klinički bolnički centar Providence u Anchorageu, iz kojeg kažu da je dobro.

Minish je za AP rekao da se bojao da će medvjed u jednom trenutku vratiti kako bi ga dokrajčio.

"Stalno sam čuo neke stvari", rekao je i dodao da nije mogao provjeriti o čemu se radi jer bi mu se zavrtjelo čim bi podigao glavu. "Nije se vratio, a ja sam tamo samo ležao i brinuo se da bi se to moglo dogoditi."

Minish se tijekom 40 godina života na Aljaski dosta puta susreo s medvjedima, ali nijedan od tih susreta nije skoro bio fatalan.

Minish je vlasnik geodetske tvrtke i to znači da često mora u divljinu. "To je jedna od lekcija koje sam naučio", rekao je. "Trebao sam nešto imati uza se."

Minish je tog dana pušku ponio sa sobom, ali ju je ostavio u svome autu. Geodet kaže da mu ne bi pomogla ni da mu je bila, primjerice, na ramenu jer je medvjed naprosto bio prebrz.

Popis osoba koje Minish poznaje, a da su ih napali medvjedi, sada sadržava šest imena. "Imao sam sreće", rekao je i dodao da mu je netko rekao da je bolje da je teško ozlijeđen nego mrtav. "Da budem iskren, vodio sam dobar život. Da me ubio, to bi bilo to. No, nije me ubio i idem dalje", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:26