NISU SAMI

Društvena podrška pomaže slonovima koji su ostali bez roditelja da se oporave

Znanstvenici su istraživali posljedice smrti slonica na njihova potomstva tako što su izmjerili razine hormona stresa
 Thomas Sztanek/Panthermedia/Profimedia/Thomas Sztanek/Panthermedia/Profimedia

Slonovi koji su ostali bez majke mogu taj gubitak nadvladati ako žive u krdu, što potvrđuje važnost društvene podrške za tu vrstu, pokazalo je istraživanje.


Znanstvenici su istraživali posljedice smrti slonica na njihova potomstva tako što su izmjerili razine hormona stresa u izmetu 37 mladih slonova u Keniji 2015. i 2016. godine.


Veći dio njih ostao je u istoj slonovskoj obitelji nakon smrti njihove majke, a manji dio se priključilo skupini s kojom nisu bili u rodu.


Znanstvenici su otkrili da je razina hormona stresa dugoročno bila slična kod siročadi i kod ostalih slonova, iako se očekivalo da će ovi prvi pokazati veću razinu stresa zbog nedostatka majčinske skrbi.


Stres kod siročadi nije bio dugoga vijeka, što pokazuje njihovu "otpornost" i utjecaj društvene podrške od drugih slonova, kazala je Jenna Parker, glavna autorica istraživanja koje je ovaj tjedan objavljeno u časopisu Communications Biology.


Važnost obiteljske povezanosti vrlo je vidljiva pri promatranju krda slonova, kazala je Parker za AFP.


Mladunčad se rijetko udaljava više od 10 metara od majke, te nakon samo nekoliko sati razdvojenosti može doći do "nevjerojatnih" ponovnih susreta slonice i slonića, kazala je istraživačica s Državnog sveučilišta u Coloradu u SAD-u.


Znanstvenici su također otkrili niže razine stresa među mlađim slonovima koji odrastaju u skupinama u kojima se nalaze njihovi vršnjaci, što implicira da je slonovima od velike važnosti da se imaju s kime igrati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:10