ZAVRŠILI SU OBUKU

Do sada su ljude iz ruševina spašavali psi, no ubrzo bi to mogle biti neke druge, manje životinje

Pametni su, brzo uče, a zbog svoje veličine mogu se zavući posvuda

Donna Kean i štakorica Jo

 

 

 Apopo/Swns/Swns/Profimedia/Apopo/Swns/Swns/Profimedia

Uobičajeno je da ljude u ruševinama nakon potresa traže psi, no moguće je kako će ih uskoro zamijeniti neke druge, manje životinje. Riječ je o štakorima.

Skupina znanstvenika iz Škotske odlučila je istražiti je li ove glodavce moguće naučiti da traže unesrećene i pomognu u njihovom spašavanju. Ispostavilo se da je to itekako moguće - oni su već nakon dva tjedna vrhunski obavljali svoje nove dužnosti.

Projekt je pokrenula Donna Kean iz Glasgowa, koja je godinu dana radila na projektu nazvanom Hero Rats (Štakori junaci). U obuci je do sada bilo sedam štakora, no to je tek početak. Kean je medijima rekla kako je i sama bila iznenađena činjenicom da su glodavci tako brzo napredovali. O njima je za vrijeme obuke puno naučila i poručila je kako im ne bismo trebali suditi na temelju predrasuda. Često se o njima misli kao o prljavim životinjama koje nam prenose bolesti, a oni su zapravo vrlo inteligentna i društvena stvorenja.

Njeni štakori još nisu bili na terenu, nego su učili u posebno opremljenoj prostoriji. Ona je tako uređena da izgleda kao soba koja je stradala u potresu, a malci su učili da im se na leđa stave mali ruksaci, šivani po mjeri, s kojima se onda zavlače ispod ruševina. U ruksacima je oprema: mikrofon, uređaj za praćenje i mala kamera. Ideja je da sve to pomogne u komunikaciji spasilačkog tima i žrtve.

Štakori su naučeni da se na zvuči signal vrate u bazu, a uskoro će krenuti u Tursku. U toj su zemlji potresi, nažalost, česti, pa će ovi malci pomagati ljudima kad se za to ukaže potreba. Kean i njen tim uvjereni su da će njihovi 'studenti' spašavati živote i vjeruju da bi se njihova vrsta ubuduće više mogla koristiti za ovakve situacije.

image

Štakor Danijel

Apopo/Swns/Swns/Profimedia/Apopo/Swns/Swns/Profimedia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:28