NIJE DOBRO

Bacaju mu hranu, on je ignorira: Francuzi u strahu za belugu koja je zalutala u rijeku Seinu

Strahuju da bi nesretna životinja, unatoč njihovim naporima, mogla na kraju umrijeti od gladi

Beluga u Seini

 Jean-francois Monier/Afp

Francuska javnost posljednjih dana s nemirom prati putovanje beluge koja je zalutala u rijeku Seinu. Čim su tamošnje vlasti shvatile da im je taj kit, pripadnik vrste koja žive u arktičkim i subarktičkim vodama, došao u goste, odmah su odlučile utvrditi što se dogodilo. Istina je da oni mogu zalutati u južnije vode i da neko vrijeme mogu preživjeti u slatkoj vodi, no zanimalo ih je što je dovelo do toga. Zato su najprije ljude zamolili da se stvorenju ne približavaju kako ga ne bi uznemirili.

Već prve snimke gosta pokazale su da je nesretna životinja jako mršava, pa su joj odlučili baciti u vodu vitamine. Ta akcija nije dala rezultata jer je kit ignorirao hranu i nastavio je plivati. U trenutku pisanja ovog teksta na nekih je 70 kilometara sjeverno od Pariza i mnogi strahuju da će umrijeti od gladi.

- Stvorenje je prilično mršavo i čini se da ima problema s jelom - rekla je na konferenciji za novinare Isabelle Dorliat-Pouzet, viša policijska dužnosnica u departmanu Eure u Normandiji, koja nadgleda operaciju spašavanja, prenosi France24.

image

Beluga u Seini

Jean-francois Monier/Afp

Spasioci su kita, za kojeg se još ne zna je li mužjak ili ženka, pokušali najprije hraniti smrznutom haringom. Kad to nije prošlo, pokušali su sa živim pastrvama. Nula bodova što se tiče kita, koji tu hranu nije niti pogledao. Dok su ga oni pokušavali namamiti da jede, vladajući su raspravljali o tome hoće li kita zadržati na plovnom putu i nastojati ga nahraniti kako bi mu pokušali spasiti život ili će ga potjerati natrag prema moru, čime su ga definitivno osudili na smrt. Za sada nisu odlučili ništa.

Ono što je loše, osim činjenice da beluga pliva u slatkoj vodi i da ne jede, jest to da su se nesretnom stvorenju na koži pojavile male točkice. Znanstvenici još ne znaju je li to prirodna reakcija na slatku vodu ili možda pokazatelj zdravstvenih problema. U prilog potonjem govori i činjenica da su sonarne snimke pokazale da proizvodi vrlo malo zvukova tipičnih za njegovu vrstu. Osim toga, na površinu izlazi na vrlo kratko vrijeme, a nakon toga je dugo pod vodom.

Dok svi iščekuju kako će priča završiti, iako su statistike i dosadašnji podaci zaista crni, mnogi su se sjetili dvaju kitova koji su nedavno zalutali u Seinu. Krajem svibnja to je bila mlada ženka orke koju je netko pogodio metkom u glavu. Udruga Sea Shepherd tada je ponudila 10.000 eura za informaciju tko je pucao u nesretnu životinju, no počinitelj još nije otkriven. Životinja je nakon kratkog plivanja rijekom umrla.

Potom je u lipnju još jedan kit, na svu sreću, samo nakratko viđen. Vjeruje se da je bio dugačak deset metara, a zadržao se veoma kratko i vratio u more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:38