SUFINANCIRANJE IZ EU

Akvarij će u zaljevu graditi umjetni greben, a uz njega će niknuti skloništa za mlađ riba

Taj projekt su osmislili u suradnji s „Morskom školom/Meeresschule iz Graza, Austrija
 Akvarij Pula

Akvarij iz Pule na društvenim je mrežama objavio vijest na koju su jako ponosni. Naime, njihov projekt 'Posejdnov vrt - umjetni greben u zaljevu Valsaline, Pula' izabran je za sufinanciranje komisije europskih akvarijskih kuratora!!

Taj projekt su osmislili u suradnji s „Morskom školom/Meeresschule iz Graza, Austrija. Potaknuti izgradnjom dužeg podvodnog zida u zaljevu Valseline razgovarali su s voditeljem „Morske škole“ Gerwinom Gretschel te su dobili ideju da pokušaju „oplemeniti“ taj zid s različitim vrstama u svrhu povećanja biološke raznolikosti uvale.

- Aquarium Pula izvijestit će nadležne o projektnim aktivnostima, te će u slučaju potrebe osigurati potrebne dozvole. Ujedno će izraditi skloništa za mlađ riba u kojima će oni moći rasti i sazrijevati prije nego što se kao odrasli isele na drugo područje.

Zajedno će s vanjskim suradnicima, morskim biolozima, sudjelovati u sakupljanju ribarskog prilova ("by-catch") i algi sa ciljem njihova naseljavanja u uvali Valseline, ali s prethodnom fazom „pročišćavanja“ u akvariju. Voditelj Gerwin prezentirat će postojeće stanje uvale Valsaline, ali i tijek promjena koje su nastale tijekom zadnja dva desetljeća. Predviđeno je da će se najmanje 100 m2 podvodne staze obnoviti tijekom ljetnih mjeseci 2022. godine, a projekt se mora nastaviti i u budućnosti. Djelatnici i studenti „Morske škole“ bit će zaduženi za stalni nadzor područja - napisali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:54