SVJETSKI BROJ JEDAN

NADALU VADILI KRV PA MU JE VRAĆALI U ORGANIZAM Kontroverzna terapija vratila ga je na vrh

 Afp

Prema pisanju Daily Maila, španjolski tenisač Rafael Nadal korisitio je terapiju koja je između 2010. i 2011. godine bila zabranjena, te njoj duguje zahvalnost za spektakularan povratak na vrh ATP ljestvice.

Ta terapija podrazumijeva vađenje krvi, koja se zatim obrađuje, a potom se njeni najbolji dijelovi i stanice ubrizgavaju natrag u organizam. Ovom tretmanu se podvrgnuo španjolski tenisač kada je ima ozljedu tetive koljena, a period oparavka mu je skraćen.

Njegov kolega Fernando Verdasco o tome je otvoreno progovorio tijekom lanjskog Wimbledona. On je zajedno s Nadalom prošao tu terapiju, a osim njih dvojice koristili su je i drugi vrhunski sportaši poput Tigera Woodsa i Kobe Bryanta.

Ovakav način terapije ponovno je legaliziran 2011. godine, a razlog njene zabrane je bio strah od pretjeranih stimulativnih efekata.

Sam Nadal negirao je da je ova terapija bila ključna za njegove uspjehe u posljednjem razdoblju oporavka, koje podrazumijeva vrijeme od pretprošlog Wimbledona do veljače ove godine.

- Tu sam terapiju koristio 2009. i 2010. godine. Ona je tada imala nevjerojanto dobar utjecaj na moj oparavak. Prvi tretman sam imao poslije Monte Carla 2009. godine i to iznad lijevog koljena. Oporavio sam se u rekordnom periodu, a koristio sam je dok nije zabranjena. Ipak, s ovom novom ozljedom nije pomogla. Bol osjećam i dalje, ali ona ne ograničava moje pokrete što je najvažnije. Prije to niam mogao pa nisam ni igrao - rekao je Nada.

Ova terapija će biti tema sastanka Svjetske antidopinške agencija koji je na rasporedu sljedećeg mjeseca u Johannesburgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 06:52