HRVATSKA - NJEMAČKA 1-1

Čilić opravdao status prvog reketa, Kohlschreiber ipak prejak za Dodiga

Ivan Dodig ipak nije uspio donijeti Hrvatskoj veliku prednost nakon prvog dana. Bolji od hrvatskog tenisača bio je Philipp Kohlschreiber rezultatom 4-6, 6-3, 6-4, 6-7, 4-6 >>>USKORO OPŠIRNIJE<<<
 Ronald Goršić / Cropix

Nije dobro počelo, dugo je izgledalo da će loše završiti, no Marin Čilić nije dopustio Florianu Mayeru da ga pobijedi i treći put, a drugi put u Zagrebu u razmaku od samo mjesec dana . Nakon tri sata i 12 minuta meča, u kojem je opet oscilirao od očajnog do odličnog, Čilić je slavio u pet setova (4-6, 6-0, 4-6, 6-3, 6-1).

- Na početku se nisam osjećao dobro. Mayerova igra je bila neugodna, odlično je miksao, a ja sam teško ulazio u ritam - objasnio je Marin događaje u prvom setu, u kojem je ostao bez prilike za break i previše je griješio.

Onda je, kao čista suprotnost prvom setu, stigao drugi. Za 25 minuta Čilić je došao do svoga prvog seta.

- Taj sam set odigrao vrhunski, taktički odlično.

I kad smo pomislili, to je to, sad je krenuo, Marin je opet stao. Servis ga nije slušao, a Mayer je to znao iskoristiti.

- Nisam mogao taktički igrati onako kako sam želio, jer su poeni bili kratki.

U slabo popunjenoj Maloj dvorani Doma sportova nastao je muk. Svi su vjerojatno počeli razmišljati o najcrnijem scenariju. Čilićev poraz od Mayera bio bi teško nadoknadiv zaostatak, ogromna rupa u hrvatskom Davis Cup brodu koji bi iz Zagreba trebao zaploviti prema četvrtfinalu. No, uslijedio je preokret “a la Čilić”.

- Presudio je početak četvrtoga seta. Kad su se tribine malo napunile i kad su svi unutra poletjeli, atmosfera je bila odlična. I ja sam se opustio, počeo bolje igrati. Poslije je bilo lako završiti meč.

Moglo se zakomplicirati i na početku petog seta, kad je Marin prvo iz najdužega gema u meču (16 poena) izvukao break, a potom spasio 15-40 u sljedećem gemu. Za Mayera povratka više nije bilo.

Čilića nikada nismo vidjeli tako emotivnog ni u jednom meču. Svako malo bi se stisnuta šaka našla u zraku, tražio je podršku s tribina i dobio je kad mu je to najviše trebalo . Što bi tek bilo da je u Maloj dvorani bilo više od 800-tinjak gledatelja?

Pobjedom nad Mayerom, Marin je opravdao ulogu prvog igrača reprezentacije i skinuo teret s Ivana Dodiga.

- Osjećao sam pritisak prvog igrača kakav nisam prije osjetio. Na početku mi je to bio problem. Nisam dovoljno vjerovao u svoje udarce.

Srećom za hrvatsku Davis Cup reprezentaciju, vjera mu se dovoljno brzo vratila. Stigao je do 11. pobjede u pet setova (11-6) i spriječio Mayera da u Davis Cupu stigne do svoje prve pobjede u dvorani. Sad je na 0-4. Nakon ovog meča Mayer više ne bi smio biti bauk za Marina i kad se opet sretnu na nekom od turnira.

Drugi i peti set su ogledni primjer da protiv Mayera može dobro igrati. Samo treba dobro servirati i vjerovati u svoje udarce. Kao što je to učinio u ovom dvoboju i na kraju bio nagrađen jednom od slađih pobjeda u Davis Cupu.

Kohlschreiber nakon pet setova pobijedio Dodiga

Nakon što je Marin Čilić donio našoj reprezentaciji pobjedu protiv Floriana Mayera, isto nije uspjelo Ivanu Dodigu protiv Philippa Kohlschreibera.

Sitnice su, točnije samo jedna lopta, dijelile Hrvatsku od vodstva 2-0 nakon prvog dana okršaja u zagrebačkom Domu sportova. Dodig je u tie-breaku četvrtog seta imao meč-loptu kod rezultata 6-5 na Kohlschreiberov servis. Nije to iskoristio, meč je otišao u peti set i najbolji njemački tenisač na koncu je slavio sa 6-4, 3-6, 4-6, 7-6(6), 6-4 nakon četiri sata i 38 minuta igre.

Sve je do te propuštene meč-lopte upućivalo na to da će Međugorac zaključiti dvoboj pobjednički, ali neizvjestan tie-break, u kojem se jedan poen koji je Dodig dobio morao ponavljati zbog uzvika iz publike, na kraju je otišao na stranu Kohlschreibera. Na set-loptu Nijemca Dodig je napravio dvostruku servis-pogrešku i kola su krenula nizbrdo.

Već u prvom gemu odlučujućeg seta 35. igrač svijeta je napravio break koji je, istina, naš tenisač "poništio" u osmom gemu. Ali, već u idućoj igri Kohlschreiber je još jednom oduzeo servis Dodigu i nakon toga na svome servisu bez problema priveo meč kraju i osigurao pobjedu u prvom međusobnom ogledu ovih tenisača.

Jedini obrat u prvom setu dogodio se u devetom gemu. Imao je odmah nakon toga i Dodig tri break-lopte za izjednačenje, ali nije ih realizirao i set je otišao na njemačku stranu. Nije to, međutim, omelo 57. tenisača ATP-ove ljestvice. Zaigrao je u nastavku bolje i s po jednim breakom u sljedeća dva seta preokrenuo situaciju na terenu u svoju korist.

U četvrtom je setu Kohlschreiber brzo poveo s 2-0, ali je i Dodig ekspresno izjednačio na 2-2, da bi set na kraju bio odlučen u već opisanom tie-breaku.

Za subotnji su dvoboj parova zasad prijavljeni Dodig i Ivo Karlović s naše strane, odnosno Christopher Kas i Philipp Petzschner s njemačke, ali promjene su još uvijek moguće.

HRV - NJEM 1-1 [Čilić - Mayer 4-6 6-0 4-6 6-3 6-1; Dodig – Kohlschreiber 4-6, 6-3, 6-4, 6-7(6), 4-6].

Nakon parova oproštaj s Marijom Ančićem

Nakon što je prije deset dana u Splitu objavio prekid karijere, Mario Ančić će se u subotu, neposredno nakon završetka dvoboja parova na susretu Hrvatske i Njemačke u Maloj dvorani Doma sportova, oprostiti i od Davis Cup reprezentacije. Tom će prilikom biti prikazan kratki film koji će nas podsjetiti na najblistavije trenutake iz Marijovih reprezentativnih nastupa.

Ančić je u Davis Cupu debitirao sa samo 15 godina u dvoboju protiv Portugala. Za Hrvatsku je u 10 godina igrao u 18 mečeva, te završio pobjedničkim omjerom i u singlu (13-11) i u paru (8-2).

Mario je u Davis Cupu doživio najveći trenutak u karijeri, kad je 2005. u odlučujućem meču finala protiv Slovačke u Bratislavi pobijedio Michala Mertinaka.

Zagreb opet zakazao?

Na početku dvoboja Marina Čilića i Floriana Mayera Mala dvorana Doma sportova djelovala je otužno prazno. Samo 200-tinjak ljubitelja tenisa “naguralo” se na tribine dvorane u kojoj su naši tenisači posljednji put igrali 2003. godine i pobijedili reprezentaciju SAD-a. Do kraja drugog seta situacija se popravila, bilo je već oko 800 gledatelja, od kojih stotinjak gostujućih navijača. No, većina je bila s darovanim ulaznicama.

Službene podatke o prodanim trodnevnim paketima ili pojedinačnim ulaznicama u petak rano poslijepodne nije bilo moguće dobiti, a iz neslužbenih izvora smo uspjeli tek doznati da “prodaja baš nije išla najbolje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 01:38