DVIJE STRANE MEDALJE

Za domaćine bajka, za britanske novinare - kaos!

Hoće li Vancouver ponoviti ‘najgore Igre u povijesti’, kako su mnogi nazvali Ljetne OI u Atlanti 1996.?
 AFP

ZAGREB - Čovjek se zapita iz kojeg oni to grada izvještavaju. Njihove kritike nemaju nikakvog uporišta u onome što sam do sada vidio na natjecanjima. Stvari funkcioniraju sjajno i zaista mi nije jasno na koje to propuste misle - napao je britanske novinare šef komunikacija Međunarodnog olimpijskog odbora Mark Adams.

Funkcioniraju li stvari u Vancouveru onako kako je planirano? Neke je propuste bilo nemoguće sakriti. “Štekanje” na otvaranju Igara bilo je neugodno, ali tehnički kvar uvijek je moguće oprostiti. Međutim, to je bio tek početak problema s olimpijskim plamenom. Nakon otvorenja premješten je s natkrivenog BC Place stadiona u grad. Bilo bi opasno i glupo da plamen gori u zatvorenom, ali ni alternativno rješenje nije bilo djelo genijalnog uma. Naime, konstrukcija na kojoj gori olimpijski simbol u ograđenom je prostoru kojem nitko ne može prići. Čak je i gradonačelnik Vancouvera, Gregor Robertson, izrazio želju da ga se oslobodi.

Ovo je samo jedna od točaka oko koje se organizatori i strani novinari ne slažu. Reporter britanskoga Guardiana, Lawrence Donegan, u tekstu pod naslovom “Možete ‘ubiti’ glasnike, ali to neće ispraviti pogreške Vancouvera 2010.”, tvrdi kako se napadom na novinare pokušavaju sakriti brojni propusti.

- Njihov pokušaj je jeftin PR-ovski trik kojim žele skrenuti pozornost s pravih problema. Dovoljno vam je pogledati naslovnice ovdašnjih tiskovina i vidjet ćete da su i domaći novinari svjesni propusta, kao što su problemi s prijevozom ili povlačenjem 20 tisuća ulaznica s natjecanja u snowboardu iz sigurnosnih razloga - kritizira Donegan, ali i dodaje kako sportska uzbuđenja izvlače organizacijske “felere”.

- Igre su već do sada imale nekih čudesnih trenutaka. Primjerice, atmosfera na umjetničkom klizanju je neponovljiva. Kanađani vole sport i toliko se vesele uspjesima svojih predstavnika da im se poželite priključiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:34