STREIF NE PRAŠTA GREŠKE

VIDEO: Pogledajte stravičan pad austrijskog skijaša u Kitzbühelu

 AP

Austrijski skijaš Hans Grugger (29) podvrgnut je hitnoj operaciji mozga u Innsburucku, nakon što je prethodno teško pao i ozlijedio se na treningu spusta u Kitzbühelu na svjetski poznatoj stazi Streif.

Iz Austrijskog skijaškog saveza potvrdili su da je Grugger podvrgnut operaciji, ali više detalja nisu otkrili. Nesretni skijaš je u obližnji Innsbruck prebačen helikopterom s ozljedom prsa i nagnječenjem mozga, prenosi glasnogovornik Austrijskog skijaškog saveza Markus Aigner.

- Problem je što na prva dva zavoja na stazi ima nekoliko gadnih kvrga. Ako na tim mjestima ne uspijete zadržati svoj smjer, to vam uzrokuje prave nevolje – komentirao je Švicarac Didier Cuche, prošlogodišnji pobjednik spustaške utrke Svjetskog kupa u Kitzbühelu, koji je ujedno ostvario i najbrže vrijeme na službenom treningu.

- Vidio sam nesreću. Bilo je to zaista užasno za gledati. Kada vidite tako nešto, počnete si misliti: "Trebam li to sam sebi napraviti?"Ali morate to uspjeti ostaviti po strani – dodao je Michael Walchhofer, Gruggerov kolega iz austrijske reprezentacije.

Grugger je treći skijaš koji se ozbiljno ozlijedio u posljednje četiri godine na 3.3 kilometra dugom Sterifu, poznatom po svojim opasnim skokovima i zavojima.

Tako je 2008. godine Amerikanac Scott Macartney pretrpio ozljede mozga nakon pada na ledenu površinu prilikom završnog skoka na stazi, te je kasnije neko vrijeme proveo u umjetnoj komi. Sljedeće je godine Švicarac Daniel Albrecht pretrpio po život opasne ozljede mozga i pluća u sličnoj nesreći. Srećom, obojica su se skijaša od ozljeda uspješno oporavili i vratili natjecateljskom ritmu.

Trenutačno vodeći skijaš u Svjetskom kupu, Ivica Kostelić zauzeo je sedmo mjesto. Kostelić je za najbržim, Švicarcem Didierom Cucheom zaostao 2.29 sekundi.

Na treningu spusta u Kitzbuehelu nastupila su još dvojica hrvatskih predstavnika, Natko Zrnčić-Dim koji je sa 5.18 sekundi zauzeo 35. mjesto, te Tin Široki koji je sa 11.21 sekundi slabijim vremenom od Cuchea bio posljednji, 59.

Kitzbühel, trening spusta:

1. Didier Cuche (Švi) 2:01.12

2. Christof Innerhofer (Ita) +0.37

3. Georg Streitberger (Aut) +1.18

4. Bode Miller (SAD) +1.46

5. Klaus Kröll (Aut) +1.70

6. Tobias Grünenfelder (Švi) +1.99

7. Ivica Kostelić (Hrv) +2.29

...

34. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) +5.18...

59. Tin Široki (Hrv) +11.21

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:16