PAŽLJIVI USPON

VIDEO: JE LI JOSHUA BUDUĆNOST TEŠKE KATEGORIJE? Britanac željeznih šaka je sve ono što Fury i Kličko nisu

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 12: Anthony Joshua (R) throws a punch after the bell at the end of the first round as the referee intervenes during the British and Commonwealth heavyweight title contest against Dillian Whyte (L) at the Matchroom Boxing promotion 'Bad Intentions' at The O2 Arena on December 12, 2015 in London, England. (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)
 Richard Heathcote / Getty Images / 2015 Getty Images

U subotu navečer Britanac Anthony Joshua (15-0, 15 KO) u odličnom je meču nokautirao Dilliana Whytea (16-1, 13 KO) u sedmoj rundi i osvojio naslov britanskog prvaka u teškoj kategoriji, koji je prije meča s Kličkom oslobodio Tyson Fury. Puno važnije, popularni je Britanac položio prvi pravi test u svojem usponu prema tituli najboljeg boksača teške kategorije.

Borba u uzavreloj atmosferi rasprodane O2 Arene u Londonu bila je sve ono što meč Kličko - Fury u Düsseldorfu nije bio. Dramatična, uzbudljiva, prošarana teškim udarcima i začinjena brutalnim nokautom kojeg se ni velike zvijezde iz prošlih vremena ne bi posramile. Ako je ogled Klička i Furyja više nalikovao na mjuzikl "Moje pjesme, moji snovi", nego li na meč za svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, onda su Joshua i Whyte pružili pravi "Umri muški" akcijski spektakl.

Joshua je snažno krenuo u meč, ali je već prva runda pokazala da opasni Whyte ima bradu čvrstu poput arktičkog ledolomca - takav baraž snažnih udaraca dosada nije preživio nijedan Joshuin protivnik, dok je Dillian "Body snatcher (otimač tijela)" tek zateturao po ringu i ostao na nogama. Štoviše, u drugoj rundi je opakim lijevim krošeom testirao bradu favoriziranog suparnika koji se uspio pribrati i završiti dionicu na nogama. Nakon toga je Joshua pažljivije kretao u napade te iz runde u rundu sve više i sve jače pogađao mrskog mu suparnika. Whyte je konačno pao u sedmoj rundi kad je Joshua serijom krošea pripremio teren za desni aperkat koji je njegovog suparnika ostavio da bespomoćno leži pod konopcima.

Ovaj je meč napravio ono što se u boksu rijetko događa - nadvisio je očekivanja i nabrijavanje koje je toliko simptomatično za ovaj sport. Obojica boraca istinski preziru jedan drugoga, što je bilo vidljivo na kraju prve runde kad je udarac Joshue pogodio Whytea malo nakon gonga te izazvao njegovu bijesnu reakciju i masovni slet "zainteresirane pratnje" u ring koji je osiguranje jedva raščistilo. Orden za hrabrost svakako je zaslužio sudac u ringu Howard Foster koji je u činu razdvajanja dvojice gromada (Joshua ima 111 kg, Whyte 112) gotovo i sam završio kao žrtva nokauta.

Nakon meča Whyte je napustio ring bez da je stisnuo ruku pobjedniku, a ovaj mu je uzvratio rečenicom da ga "nimalo ne poštuje", iako ga je tijekom meča počastio s puno sočnijim riječima. Naime, u ringu Joshua djeluje poput mladog Georgea Foremana - kao strahoviti udarač koji beskompromisno traži nokaut. Izvan njega je ipak bliži Vladimiru Kličku - ne razmeće se velikim izjavama prije i poslije borbe, već odmjereno bira riječi.

Joshuu smo i prije subotnjeg meča najavili kao jednog od najozbiljnijih izazivača za tron teške kategorije u budućnosti (mislimo na onaj koji legitimno drži Fury, a ne abecedne pojaseve kompromitiranih organizacija) - uostalom, isto je rekao i Kličko prije pola godine, a riječ velikog Ukrajinca ne vrijedi ništa manje zbog očajne vrlo loše predstave u zadnjem meču. Mladi je Britanac (26 mu je godina) to potvrdio - dobro se nosio s umorom u meču u kojem je prvi puta u karijeri prešao treću rundu te pokazao da ima vjerojatno najmoćniji arsenal udaraca u cijeloj kategoriji. Štoviše, dokazao je da može primiti snažni udarac i brzo se oporaviti, što je kvaliteta koju mlađi Kličko nikada nije imao. No, iako njegovih 111 kilograma pakira herkulovsku snagu, čini ga i donekle sporim, što bi protivnik brži od Wyhtea mogli iskoristiti. Osim toga, za boksača od 198 cm premalo koristi direkt da bi izgradio napad i kontrolirao distancu s koje ga suparnik može dosegnuti.

Joshua je i sam svjestan da još treba izbrusiti svoju boksačke vještine te se ne žuri uskakati u borbu za naslov. Njegov sljedeći suparnik vjerojatno će biti Derk Chisora, koji je prije tri godine izdržao 12 rundi s Vitalijem Kličkom, a dvaput je gubio od sadašnjeg prvaka Furyja. Nakon tog meča Joshua bi u ljetu mogao rukavice ukrstiti s Davidom Hayeom koji se iz mirovine vraća u siječnju meču protiv hrvatskog zeta Marka De Morija. Ako ne izabere taj put, Joshua može odraditi i revanš s Whyteom za koji sigurno ima interesa s obzirom na odličnu prvu borbu, ili izazvati pobjednika meča Glazkov/Martin koji će dati novog IBF prvaka. To je ujedno i najbrži put do titule, preko boksača za koje ne mislimo da su dorasli Britancu.

U svakom slučaju, budućnost je za Joshuu svijetla. Sljedeće godine odradit će mečeve protiv ozbiljnijih suparnika, a 2017. realno je očekivati napad na naslov. Teška kategorija neupitno ga treba - nakon godina "dosadnog" Kličkovog boksanja (makar je ovom autoru Ukrajinac i dalje vrlo drag) i nikad slabije konkurencije, fanovi su jedva dočekali velikog udarača.

Jer, ma koliko mi propovijedali o boksu kao plemenitoj vještini, tešku se kategoriju prati uglavnom iz jednog razloga. A to je da bi gledali dva velika tipa kako se svojski mlate dok jedan ne padne na pod. Anthony Joshua dolazi s garancijom za takve mečeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:33