'NAGRADE' ZA KRAJ

VIDEO: BOKSAČKA 2015. GODINA Tko je bio najbolji boksač, tko je pružio najbolji meč i tko je najviše iznenadio?

 AFP / Getty Images

Kako je to običaj na kraju prosinca pogleda se unazad na proteklu godine i ocjenjuje ono je bilo dobro, što loše i što će se najviše pamtiti. Mi ćemo u ovom tekstu ocijeniti boksačku godinu iza nas.

Svakako je najveći događaj godine bio dugoiščekivani meč Floyda Mayweathera i Mannyja Pacquiaa koji je boks nakon dugo vremena vratio u centar pozornosti, ali u konačnici razočarao akcijom u ringu te potencijalno od sporta odvratio nove fanove. Nekoliko mjeseci nakon toga Mayweather je nakon meča s bezopasnim Bertom neporažen (49-0) otišao u mirovinu kao najbolji (i najbogatiji) boksač 21. stoljeća. No, boks se 2015. nije vrtio samo oko super meča - štoviše, zanimljivije borbe ponudila je druga polovica godine te pripremila teren za, nadamo se, još uzbudljiviju 2016. godinu.

Bez suvišnog odugovlačenja, krenimo na rezime godine.

Boksač godine - Genadij Golovkin (34-0, 31 KO), srednja kategorija

Mnogi se neće složiti s ovom odlukom, što nipošto nećemo zamjeriti. Jak slučaj za boksača godine imaju i Floyd Mayweather, Saul Canelo Alvarez, Tyson Fury te Roman Gonzalez. Mayweather je napokon ušao u ring s drugim najboljim boksačem 21. stoljeća, Mannyjem Pacquiaom i uvjerljivo ga svladao u dosadnom meču koji mu je ujedno donio nezamislivo brdo para (240 milijuna dolara po nekim procjenama). Četiri mjeseca kasnije u još dosadnijem meču svladao je Andrea Berta i s novim velikim čekom otišao u zasluženu mirovinu za koju nitko nije siguran hoće li zaista potrajati. Canelo je spektakularnim nokautom (više o tome kasnije) u svibnju na guzicu bacio Jamesa Kirklanda i dobar dio fanova, dok je u studenom u drugom najvećem meču godine svladao Miguela Cotta za WBC i linearni naslov srednje kategorije. Tyson Fury je šokirao svijet pobjedom protiv Vladimira Klička koji je skoro cijelo desetljeće držao jedan od abecednih naslova (IBF) - no, odmaže mu činjenica da je meč bio očajan. Roman Gonzalez je pak izborio dvije uvjerljive pobjede nokautom u sjajnim mečevima protiv respektabilnih izazivača te se profilirao kao najbolji pound for pound boksač današnjice.

No, po nama nitko nije bio bolji u 2015. od Kazahstanca Genadija Golovkina. Popularni Triple G borio se tri puta ove godine protiv najboljih izazivača koji su s njim htjeli ući u ring. Ovo posljednje je važno zbog činjenice da su ga izbjegavale vedete srednje kategorije - niz započinje bivši prvak Miguel Cotto, a nastavljaju Andy Lee, Peter Quillin itd. Usprkos tome Golovkin je našao vrijedne protivnike. U veljači je u Monte Carlu tijekom 11 rundi premlatio izuzetno čvrstog Britanca Martina Murrayja, u svibnju svladao malo poznatog, ali nezgodnog Willieja Monroea Jr. te godinu zaključio mečom za ujedinjenje abecednih naslova (WBA i IBF) protiv jedinog prvaka koji se usudio ući u ring s njima - Davida Lemieuxa. Pritom je produžio svoj niz nokauta na 21, došao do 15. obrane WBA naslova te napunio dvije velike dvorane na istoku i zapadu SAD-a (boksačku meku - njujorški MSG i Forum u Los Angelesu). Uz sve to demonstrirao je da nije riječ samo o velikom nokauteru, već o boksaču kojeg krasi odlična tehnika. Njegovi lijevi direkt uništio je Lemieuxa, rad nogu bio je odličan u sva tri meča, a podcijenjene obrambene vještine došle su do izražaja opet protiv Lemieuxa, koji posjeduje itekako opasnu desnicu. Uz Canela se polako profilirao kao jedna od najvećih zvijezda u boksu te jedva čekamo potencijalni okršaj te dvojice u 2016.

Također u konkurenciji: Floyd Mayweather Jr, Canelo Alvarez, Tyson Fury i Roman Gonazlez.

Meč godine - Francisco Vragas - Takashi Miura, perolaka kategorija

Od ovog se meča puno očekivalo, a dobilo još više. Bez konkurencije je riječ o borbi godine u kojoj su dvojica energičnih boksača dali apsolutno sve od sebe i pružili nezabavni show u Las Vegasu na kartici u kojoj je glavni ogled večeri bio onaj Canela i Cotta. Vargas je u prvoj rundi serijom udaraca uzdrmao WBC šampiona Miuru koji se brzo vratio i okrenuo stvari kratkom kombinacijom kojom je nokautirao Meksikanca. Nakon toga je samo gradio prednost i usmjerio meč na putanju koja je naizgled mogla završiti jedino s Vargasom na podu. To se skoro i dogodilo u osmoj rundi, ali je Vargas preživio i novim preokretom u meču srušio Japanca koji se hrabro digao na noge, ali uzalud. Novim baražom udaraca Vargas je dovršio preokret i preoteo Miuri WBC naslov prvaka u perolakoj kategoriji.

Također u konkurenciji: Krzysztof Głowacki - Marco Huck, David Lemieux - Hassan N'Dam N'Jikam

Nokaut godine - Canelo Alvarez protiv Jamesa Kirklanda

Samo tjedan dana nakon meča-stoljeća-koji-to-nije-bio između Mayweathera i Pacquiaa, Canelo Alvarez bacio je u delirij više od 30 000 fanova koji su na stadionu baseball momčadi Houston Astrosa svjedočili bombastičnom meču od tri runde protiv Jamesa Kirklanda čiji je završetak oplemenjen nokautom godine. Iako je meksički superstar snažno krenuo u meč i uglavnom koristio Kirklanda kao metu na konopcima, desni kroše kojim ga je srušio bio je neočekivan i za publiku i za Amerikanca koji je nasjeo na lijevi direkt u tijelo, spustio ruke i ostavio nezaštićenu glavu. Njegov pad bio je prizor iz filmova, u kojem se glava okrenula skoro za 180 stupnjeva, a tijelo nepomično palo na desnu stranu. Srećom, nije bilo težih posljedica po Kirklanda osim YouTube videa koji je pogledalo preko tri milijuna ljudi.

Također u konkurenciji: Gabriel Bracero protiv Dannyja O' Connora (snažno drugo mjesto), Anthony Joshua protiv Dilliana Whytea

Iznenađenje godine - Tyson Fury protiv Vladimira Klička

I ova kategorija imala je prilično jasnog pobjednika. Iako omjeri na pobjedu Tysona Furyja nisu bili toliko dramatični, svejedno je riječ o senzaciji. Mlađi Kličko skoro je cijelo desetljeće bio najdominantniji boksač u teškoj kategoriji, ali je protiv gorostasnog Irca pružio najgoru partiju u karijeri, sa samo 51 pogođenim udarcem u 12 rundi. Šanse za pobjedu Furyja u novinarskim prognozama uglavnom su se vrtjele oko potencijalnog sretnog udarca, ali je Irac iskoristio neaktivnost i strah Ukrajinca za borbom izbliza te neočekivano otplesao do pobjede. Bio je to grozan meč, što ne umanjuje podvig Furyja.

Također u konkurenciji: Krzysztof Głowacki protiv Marca Hucka

Razočaranje godine - Floyd Mayweather i Manny Pacquaio

Za sve ispisane riječi, za sve velike najave, za svu potrošenu i zarađenu lovu, Mayweather i Pacquiao su debelo razočarali u svojem ogledu. Da budemo precizniji, Mayweather i nije toliko, budući da je svim fanovima boksa bilo jasno da je riječ o boksaču koji je zvjezdanu karijeru izgradio na možda najboljim obrambenim vještinama u povijesti boksa te opreznim, ali postojanim skupljanjem bodova. Amerikanac je potpuno zatvorio omiljenog Filipinca koji je izgledao kao da cijeli meč boksa u prvoj brzini. Nakon borbe Pacquiao se i pošteno obrukao tvrdnjom da je pobijedio u meču, kao i kasnijim izvlačenjem na ozljedu ramena koju je propustio prijaviti prije meča (ako je zaista postojala). Svejedno, bio je to boksački događaj godine koji je u Las Vegas privukao cijeli Hollywood i na lokalnom aerodromu skupio vjerojatno najveću flotu privatnih zrakoplova u povijesti. Dugo čekanje na meč, skoro šest godina, naprosto je odradilo donekle nehotični PR koji je rezultirao nezapamćenim interesom.

Napomena: Ugledni novinar i pisac Thomas Hauser u dugom i detaljnom je tekstu optužio Floyda Mayweathera da je primio inzulin prije meča, što je zabranjeno po pravilima Američke antidopinške agencija (USADA) zbog potencijalnog skrivanja dopinga. Iako ni USADA, ni Mayweather nisu zadovoljavajuće odgovorili na teške optužbe Hausera, priča je ipak zamrla. Šteta, jer bi potencijalna potvrda Hauserovih tvrdnji duboko potresla boks i sport općenito te ga potencijalno promijenila na bolje.

Također u konkurenciji: Izvedba Vladimira Klička protiv Tysona Furyja

Provala/e godine - Tyson Fury

"Kralj Cigana" pomeo je ovu kategoriju aktivnom i brbljavom godinom u kojoj svoje mišljenje nije ponudio jedino o izvornom receptu za zagorske štrukle. Iz mora izjava, od koji su neke ozbiljno vrijeđale LGBT zajednicu i kompletni ženski rod (makar se izvlačio da je to bilo nehotično), mi smo izdvojili jednu od maštovitijih sentenci kojom je provocirao Vladimira Klička prije njihovog meča.

- Ti si starac koji ima karizme koliko i moje gaće - rekao je Fury na presici u Njemačkoj i zabavio prisutne novinare i javnost, ako već i nije Klička. Ne treba ni zaboraviti njegovo cirkusiranje u Batmanovom kostimu na sljedećoj presici koje kulminiralo "tučnjavom" s nesretnikom koji se obukao u Jokera (video možete pogledati ispod). .

Također u konkurenciji: Genadij Golovkin koji je svoju pobjedu protiv Monroea Jr. na nemuštom engleskom opisao kao "Big drama show". Termin je postao "meme" i ušao u opću upotrebu među boksačkim novinarima i fanovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:09