BUDUĆI KAPETAN BRODA

Natko: Nadam se da ću moći zamijeniti Ivicu kad odluči otići

Natko Zrnčić-Dim zna što znači osvojiti medalju na velikom natjecanju. U Vancouver ide bez pritiska, ali sa spoznajom da će u kombinaciji biti u krugu favorita
 Boris Kovačev / Cropix

KRANJSKA GORA - Riječi hvale i divljenja za obitelj Kostelić u skijaškom svijetu normalna su pojava. Nema velikana koji će vam na informaciju da ste iz Hrvatske propustiti reći “ Ivica i Janica su čudo”. Međutim, sve je veći broj skijaških faca koje su primijetile još jednog momka s kockastim uzorkom na kombinezonu. Na Sljemenu su nam ga nahvalili Tomba i Klammer, u Kranjskoj Gori Tone Vogrinec. Natko Zrnčić-Dim već je sada, s 23 godine, stvorio ime i postao prijetnja najboljim skijašima svijeta, posebno u spustu i kombinaciji.

- Drago mi da imam dobre rezultate u spustu u kojem to nije čest slučaj za neiskusne skijaše. Osim Carla Janke, koji je iznimka, nema tako mladog skijaša koji je konkurentan u brzim disciplinama. Snagu sam oduvijek imao, a nadam se da ću se, uz napredak u tehnici, još približiti Jankinim rezultatima.

Od ulaska u Svjetski kup pokazao je da se ni najmanje ne boji brzina. Neki će to nazvati hrabrošću, drugi ludošću, a Natko svakodnevnim poslom.

- S time se bavim od malena, odrađujem i te najopasnije utrke kao i svaki drugi sportaš svoje zadaće. Najviše uživam kod velikih brzina. Kada nakon takve utrke uđem u cilj, adrenalin je nevjerojatan.

Iako se tehnički dosta razlikuje od Ivice te skija s mnogo manje kočnica, Natko u najboljem hrvatskom skijašu vidi ideal koji u mnogome pokušava slijediti.

- Osobno ga doživljavam kao veliki uzor. Reprezentacija u njemu ima lidera što je za mali tim kao naš jako bitno. Važan mi je svaki zajednički trening jer na njima uzmem mnogo Ivičinih detalja. Mnogo mi znači i rad s Antom Kostelićem jer je, kroz Ivicu i Janicu, dokazao da je majstor. Zato često kopiram njegove metode rada.

Gips je često naglašavao kako Ivica u nogama ima još jedan olimpijski ciklus. Ipak, kad-tad će hrvatskom skijanju doći postkostelićevska era. Mnogi u Zrnčiću vide čovjeka koji će biti skiper skijaškog broda nakon Ivičina umirovljenja.

- Kod nas se sportaše često prerano otpisuje. Ivica može trajati još pet-šest sezona i nezahvalno je govoriti o njegovu odlasku. Kada taj dan jednom dođe, volio bih preuzeti lidersku ulogu i nadam se da ću imati rezultate koji će mi to omogućiti.

Dokazao sam da se mogu nositi s pritiskom

Uoči Olimpijskih igara čini se kako će Natko biti u dobroj poziciji. Većinu pritiska će prepustiti Kosteliću te napasti iz prikrajka.

- U slalomu i spustu cilj je ući među 15 najboljih koji osvajaju WCSL bodove prema kojima se računaju startni brojevi u Svjetskom kupu. Posebno bi to bilo važno za spust gdje sam nadomak ulasku u top 30. U kombinaciji bi me zadovoljila potvrda prve skupine, tj. plasman među prvih sedam.

Skromni apetiti za brončanog kombinatorca s posljednjeg SP-a.

- Naravno, olimpijska medalja je vrh vrhova i često slušam priče kako bih je trebao osvojiti. Bilo bi bolje da nema tog pritiska, ali pokazao sam i na SP-u, kada je Ivica bio ozlijeđen, da to mentalno mogu podnijeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:58