PRIPREMA ZA SLALOM

Ivica sjajan 7., Janki zlato u veleslalomu

Sjajan posao obavio je Norvežanin Kjetil Jansrud, koji je nakon prve vožnje zauzimao tek 11. mjesto
Croatia's Ivica Kostelic clears a gate during the Men's Vancouver 2010 Winter Olympics Giant slalom event at Whistler Creek side Alpine skiing venue on February 23, 2010. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
 AFP

Švicarac Carlo Janka naslovu svjetskog prvaka u veleslalomu pridodao je i olimpijski, dok je Ivica Kostelić osvojio odlično sedmo mjesto u veleslalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Whistleru.

Carlo Janka bio je vodeći nakon prve vožnje, a s trećim vremenom u drugom ''laufu'' osigurao je ukupni trijumf, te potvrdio da je specijalist za velika natjecanja u ovoj disciplini. Prošle godine osvojio je i zlatnu medalju u veleslalomu na Svjetskom prvenstvu u francuskom Val d'Isereu. U Svjetskom kupu je, pak, u veleslalomu proslavio dvije od ukupno šest pobjeda.

Sjajan posao obavio je Norvežanin Kjetil Jansrud, koji je nakon prve vožnje zauzimao tek 11. mjesto, s 80 stotinki sporijim vremenom od Janke, ali je s najbržim drugim vremenom stigao do srebrne medalje! Ukupno je od Janke bio sporiji za 39 stotinki sekunde.

Nakon srebra u spustu i zlatnog odličja u super G-ju, Norvežanin Aksel Lund Svindal u veleslalomu je kompletirao kolekciju na ovim Igarama osvajanjem brončane medalje. Bio je treći nakon prve vožnje, a tu je poziciju zadržao i na kraju, zaostavši 61 stotinku za Jankom. Valja podsjetiti i da je Svindal bio najbrži u kombinacijskom spustu, ali u slalomu nije uspio završiti vožnju.

Ivica Kostelić još jednom je bio na visini zadatka, osvajanjem odličnog sedmog mjesta, iako se radi o disciplini koja nije njegova uža specijalnost. Ivica je bio deseti nakon prve vožnje, a u drugoj je imao šesto vrijeme. Na kraju je od Janke bio sporiji za sekundu i pet stotinki...

- Druga vožnja je bila ''kak' spada'', iako je i tu još bilo rezerve. Meni je staza bila dobra, a onima iza mene u drugoj vožnji je možda malo i ''popustila''. Jansrud me nije iznenadio skokom s 11. na drugo mjesto, to je njegova specijalnost. Ovo je sigurno bila dobra priprema za nastup u slalomu – komentirao je Kostelić neposredno nakon svog nastupa.

Uz Ivicu, nastupila su još trojica hrvatskih predstavnika, ali je plasman ostvario samo Natko Zrnčić-Dim, koji je osvojio 41. mjesto s 8 sekundi i 18 stotinki zaostatka za pobjednikom. Dalibor Šamšal pao je u prvoj vožnji, dok je Danko Marinelli bio diskvalificiran.

Austrijanci su, tako, ostali bez medalje u muškom skijanju i nakon četvrte discipline. Ovoga puta im je odličje ''pobjeglo'' za samo 8 stotinki. Toliko je četvrti Marcel Hirscher bio sporiji od Svindala. Peto i šesto mjesto također su osvojili austrijski skijaši, Romed Baumann, koji je bio drugi nakon prve vožnje, odnosno Benjamin Raich, pobjednik u ovoj disciplini na Igrama u Torinu prije četiri godine.

Amerikanac Bode Miller, koji je na ovim Igrama osvojio već tri medalje, a na Igrama 2002. godine u Salt Lake Cityju osvojio je srebrnu medalju u veleslalomu, nastupio je sa startnim brojem 31 u prvoj vožnji i odustao u donjem dijelu staze, nakon što su prolazi sugerirali da ovoga puta neće biti uspješan kao u prethodnim nastupima.

Skijašima je do kraja Igara ostala još jedna disciplina, slalom u subotu, 27. veljače.

ZOI, veleslalom skijaša, rezultati:



1. Janka (Švi) 2:37.83

2. Jansrud (Nor) +0.39

3. Svindal (Nor) +0.61

4. Hirscher (Aut) +0.69

5. Baumann (Aut) +0.97

6. Raich (Aut) +1.00

7. Kostelić (Hrv) +1.05

...

41. Zrnčić-Dim (Hrv) +8.18

...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:53