JAGMA ZA KARTAMA

'I BIEBER ĆE ŽICATI' Želite na boksački meč stoljeća? Cijene su sitnica - mjesto uz ring košta 65 tisuća dolara

Za originalni ‘meč stoljeća’, 1971. godine, Muhammad Ali i Joe Frazier dobili su zajedno pet milijuna dolara, a Manny i Floyd zaradit će ukupno barem 200 milijuna

U subotu rano ujutro Floyd Mayweather Jr. službeno je objavio da je potpisan ugovor za meč između njega i Mannyja Pacquiaoa koji će se održati 2. svibnja u MGM Grand areni u Las Vegasu. Ta je objava odmah zapalila društvene mreže u Sjevernoj Americi i dobrom dijelu ostatka svijeta te pokrenula debatu o tri pitanja vezana uz dvoboj. Prvo, jasno, tko će pobijediti? Drugo je o tome hoće li meč ispuniti nerealno visoka očekivanja budući da se održava pet godina prekasno. Treće polje rasprave je pak ono o tome koliko će meč donijeti novca i koliko će od toga Mayweather i Pacquiao spremiti u džep.

Bez imalo sumnje, ovo će biti najbogatiji meč u povijesti koji će srušti sve rekorde vezane uz zaradu oko neke borbe. Ako se ostvare procjene oko minimalne zarade obojice boksača za dogovorenih 12 rundi u MGM areni, obojica će kolektivno zaraditi 200 milijuna dolara!

Sugar Ray Leonard probio led

Od toga bi čak 120 milijuna trebalo pripasti Mayweatheru, koji je će tako za jednu večer posla (i nekoliko mjeseci treninga te cijeli život usavršavanja) zaraditi više nego što je ijedan sportaš do sada zaradio u cijeloj godini! Naime, tek su Tiger Woods i sam Mayweather do sada prešli zaradu od 100 milijuna dolara u razdoblju od siječnja do prosinca neke godine.

Ako vas ove brojke zapanjuju, ne bi trebale. Boks je uvijek bio sport u kojem su se rušile granice kad je u pitanju bila zarada sportaša (i ne samo te, ali to je tema za drugi članak). Početkom 20. stoljeća u Sjevernoj Americi boks je, s bejzbolom i konjičkim trkama, činio sveto trojstvo najpopularnijih sportova. Football, košarka i hokej na ledu tek su poslije Drugog svjetskog rata ozbiljno zagazili u mainstream i kasnije pretekli boks po popularnosti.

Tako je legendarni teškaš Jack Dempsey 1923. u meču protiv Luisa Firpa zaradio za tada nepojmljivih 470.000 dolara, što bi prilagođeno na inflaciju danas iznosilo 6 i pol milijuna dolara. Toliko, recimo, Edin Džeko zaradi za godinu dana igrajući za Manchester City. Originalni meč stoljeća, onaj između Alija i Fraziera 1971. godine, također je rušio rekorde - obojica su zaradila po 2,5 milijuna dolara. Za usporedbu, u isto vrijeme prosjek plaće NBA košarkaša bio je 35.000 dolara godišnje, a ni oni najbolji nisu mogli očekivati više od 200.000.

Trend velikih isplata u boksu se nastavio tijekom zlatnih 70-ih i 80-ih godina, kad je Sugar Ray Leonard postao prvi borac koji je u karijeri zaradio više o 100 milijuna dolara. Devedesete su nam donijele ogromne isplate za Tysona i Holyfielda (po 30 milijuna dolara za meč), dok su u 2000-ima palicu preuzeli prvo De La Hoya, a zatim i Mayweather i Pacquiao.

I Bieber će ‘žicati’

Danas u boksu najveća zarada dolazi od prodaje pay-per-view prijenosa, što bi laički značilo kupovanja prava na gledanje borbe - dakle, vi platite HBO-u 50 dolara, a oni vam omoguće prijenos meča u vašem domu. Samo što “meč stoljeća” neće koštati 50 dolara, već minimalno 90, ako ne i više. Ako tome uračunate barem tri milijuna prodanih paketa, dolazite do zarade od gotovo 300 milijuna dolara samo od prodaje TV prijenosa - a to je minimalna procjena. Sadašnji rekord po prodaji prijenosa drži meč De La Hoya - Mayweather iz 2007. sa 2,4 milijuna prodanih paketa, dok rekord po zaradi od prodaje (zbog veće cijene prijenosa) drži meč Mayweather - Alavarez iz 2013. godine sa 150 milijuna zarađenih dolara. Borba Mayweathera i Pacquiaoa obje će brojke s lakoćom nadmašiti.

I tu nije kraj - očekuje se da će ulaznice koštati između 1000 i 4000 dolara (!) te će uz puni kapacitet MGM arene (16.000 mjesta) biti srušen i rekord po zaradi od ulaznica. Dapače, po zadnjim podacima kojima raspolaže magazin Forbes najjeftinije karte za meč na sekundarnom tržistu (prodaja preko posrednika - agencija itd.) već iznose oko 3800 dolara, a najskuplje, one uz sam ring, zapanjujućih 65 000 dolara! Štoviše, novinar ESPN-a Dan Rafael predviđa kako bi se tek 1000 karata uopće moglo naći na tržištu dok će se ostatak 'podijeliti' zaslužnima. To bi u ovom slučaju bili poslovni partneri i gosti svih uključenih u organizaciju te stalni klijenti hotela i kasnina MGM Grand. No, i među njima vlada jasno određena hijerarhija - mjesta uz ring dobit će osobe koje su voljne kockati s najmanje 250 000 dolara za vrijeme vikenda kad se borba održava, prenosi drugi novinar ESPN-a, Scott Spreitzer.

I tu ćemo napraviti zadnju usporedbu - prije 44 godine za meč Ali-Frazier plaćalo se 150 dolara za ulaznicu, a jagma je bila tolika da je legendarni Sinatra na meč upao kao fotograf za Life magazin. Kako je krenulo s novim mečom stoljeća, i Justin Bieber će uskoro žicati svojeg prijatelja Mayweathera da ga strpa uz ring.

Najunosniji mečevi u povijesti*

1. Floyd Mayweather Jr. vs. Saul Alvarez, 13. 9. 2013. - 150 milijuna dolara

2. Oscar De La Hoya vs. Floyd MayweatherJr., 5. 5. 2007. - 136 milijuna dolara

3. Lennox Lewis vs. Mike Tyson, 8. 6. 2002. - 112 milijuna dolara

4. Mike Tyson vs. Evander Holyfield II, 28. 6. 1997. - 100 milijuna dolara

5. Mike Tyson vs. Peter McNeeley, 19. 8. 1995. - 96 milijuna dolara

*uračunata je samo zarada od prodaje pay-per-view prijenosa

Najveći honorari po meču

1. Floyd Mayweather Jr. - 75 milijuna dolara (Mayweather vs. Alvarez)*

2. Oscar De La Hoya - 53 milijuna dolara (De La Hoya vs. Mayweather)

3. Evander Holyfield - 35 milijuna dolara (Tyson vs. Holyfield II)

4. Floyd Mayweather Jr. - 32 milijuna dolara (u četiri navrata)

5. Vladimir Klitschko - 32 milijuna dolara (Klitschko vs. Haye)

*procjena magazina Forbes

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 20:17