DUGO ČEKANJE ZAVRŠILO

DOGOVOREN MEČ STOLJEĆA! Mayweather i Pacquiao napokon u ringu 2. svibnja u Las Vegasu

Zarada će se dijeliti u omjeru 60:40 za Mayweathera, što će mu donijeti minimalno 120 milijuna dolara!

U subotu ujutro, malo iza ponoći po srednjoeuropskom vremenu, napokon je službeno objavljen meč stoljeća. Floyd Mayweather Jr. i Manny Pacquiao, bez sumnje dvojica najboljih boksača u proteklih petnaestak godina, odmjerit će snage u ringu MGM arene u Las Vegasu, 2. svibnja ove godine.

Tek je originalni meč stoljeća, Ali - Frazier 1971. godine, bio više iščekivan - još od 2009. godine svako malo bi krenula priča da će američka zvijezda i filipinska ikona navući rukavice i odrediti tko je od njih dvojice najbolji boksač 21. stoljeća pa od svega nije bilo ništa. Novinari i fanovi su tijekom proteklih pet godina spremno zagrizli i najmanji mamac koji su promotori, menadžeri ili boksači pustili u javnost, samo da bi ostali razočarani. Manje puta su Jehovni svjedoci neuspješno predvidjeli kraj svijeta nego novinari održavanje ovog meča.

Jasno, nije sve išlo kao po loju - zadnja runda pregovora trajala je gotovo dva mjeseca i po intenzitetu parirala onima koje EU vodi s grčkom vladom o otplati duga. U biti, prije je Cipras dobio svoju odgodu plaćanja nego što je potvrđeno održavanje ovog meča.

Čast objave pripala je Floydu Mayweatheru (i to je bilo određeno ugovorom) koji je na društvenoj mreži Shots uz fotografiju potpisanog ugovora objavio vijest: "Ono što je svijet čekao, stiglo je. Obećao sam fanovima da ćemo dogovoriti meč i to smo učinili. Drugog svibnja pišemo povijest, nemojte to propustiti!"

Detalji meča su bili više-manje poznati od prije i tu nema velikih iznenađenja, izuzev nedostatka klauzule za obavezni revanš u slučaju Mayweatherova poraza, što dovoljno govori da je Floyd siguran u svoju pobjedu. Novac od meča dijelit će se u omjeru 60:40 za Mayweathera, a zadnje procjene govore da će obojica boksača kolektivno zaraditi više od 200 milijuna dolara, dok bi sam meč mogao generirati više od 400 milijuna. Također, svaki od boksača će nostiti svoj brend rukavica, a težinski limit postavljen je u skladu s granicom velter kategorije, dakle 147 funti, tj. 66.7 kilograma. U velteru se ionako obojica najugodnije osjećaju te drže naslove po WBA i WBC diviziji (Mayweather), odnosno WBO diviziji (Pacquiao)- sva tri pojasa bit će "na stolu" za ovaj meč pa ćemo i nominalno dobiti neospornog prvaka kategorije.

Prijenos će zajednički raditi konkurentske tv-kuće HBO i Showtime te tako prvi put združiti snage nakon meča Tyson-Lewis 2002. godine. Očekuje se da će cijena pay-per-view prijenosa koštati enormnih 90 dolara te da će prijenos bez problema srušti rekord ogleda Mayweather- Alvarez koji je generirao oko 150 milijuna dolara zarade od prodaje prijenosa.

O dogovoru su se oglasili i sami protagonisti - Pacquiao je rekao da je "sretan što će on i Mayweather napokon dati fanovima meč koji žele toliko godina" te da želi na ovaj način "donijeti slavu Filipinima i svim Filipincima diljem svijeta".

S druge strane, Mayweather je u svojem klasično arogantnom izdanju izjavio da je "najbolji od svih i da će to još jednom dokazati u meču protiv Pacquiaoa, koji neće uspjeti u nakani da makne nulu iz rubrike poraza u njegovoj karijeri".

Što se tiče predviđanja ishoda, zasada ćemo se suzdržati od većih analiza i pričekati da protagonisti krenu u ozbiljan trening za meč. Činjenica je da su obojica zašli u pozne boksačke godine (Mayweather 38, Pacquiao 36) te da su velike šanse da ovaj dvoboj neće biti ni približno dobar kao što bi bio 2010. godine. Suprotno našim željama dajemo malu prednost Mayweatheru zbog njegovih obrambenih vještina koje su bez presedana u ringu te zbog dojma da je Pacquiao u zadnjih par godina izgubio dio svoje siline i brzine. S druge strane, Amerikanac je uvijek imao problema sa agresivnim ljevacima, što savršeno opisuje Filipinca.

Kako bilo da bilo, fanovi su napokon došli na svoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 09:29