PRVA DAMA SKIJANJA

Amerikanci vjeruju u ‘Snježnog Phelpsa’

Američka skijašica već je prva priča Igara, a još nije počela s nastupima u Vancouveru
Lindsey Vonn, of the United States, speeds down the course on her way to win an alpine ski, women's World Cup downhill race, in Haus im Ennstal , Austria, Saturday, Jan. 9, 2010. (AP Photo/Marco Trovati)
 AP

ZAGREB - Lindsay Vonn obilježila je 21. zimske olimpijske igre i prije nego što su počele i prije nego što je napravila prvi zavoj. Dominantna je figura, a nije se još niti jednom propisno spustila niz padine planine Whistler, gdje se održavaju natjecanja u alpskim disciplinama. Ponudila je seksepil, obiteljsku dramu i strepnju zbog zdravlja. Sve osim onog osnovnog čime se bavi, a to je skijanje. Počelo je medijskom procjenom da je riječ o najboljoj američkoj skijašici svih vremena.

Zatim je javnost počela brujati o izazovnim fotografijama koje su krasile stranice Sports Illustrateda. Par dana poslije Vonn je otkrila intimu progovorivši o prekidu odnosa s ocem koji ju je skijaški stvorio. Alan Kildow imao je i tamniju stranu koja se manfiestirala kroz psihička maltretiranja nakon slabijih rezultata i protivljenje braku s Thomasom Vonnom, pa Lindsay više ne komunicira s ocem.

No, ni to nije sve. Nada SAD-a, “ Snježni Phelps”, 2. veljače ozlijedila je potkoljenicu na treningu slaloma i tek je u četvrtak, devet dana poslije, prvi put stala na skije. Jedva je ugurala nogu u pancericu, spustila se niz stazu slobodno skijajući, ali uz bolove.

- Uzela sam hrpu tableta i s nekoliko krema umrtvila bolnu nogu, ali i dalje me vraški boljelo. Srećom je službeni trening spusta otkazan - rekla je Lindsay koja još ne želi na rengen noge.

- Samo mi treba da mi kažu da je u pitanju kakva fraktura i da ne smijem skijati.

Američka javnost je od Vonn očekivala da bude Michael Phelps vancouverskih igara. Jasno, ne može do osam zlatnih medalja, ali su priželjkivali da bude na razini Janice Kostelić koja se u Salt Lake Cityju okitila s tri zlata i srebrom.

Teško da će i to ponoviti, ali kako se god rasplela njena ambicija o vrhunskom nastupu u svih pet disciplina, popet će se na ljestvici najbogatijih zimskih olimpijaca i ove godine zaraditi možda i pet milijuna dolara.

Lindsay Vonn

Godina: 25

Olimpijske igre: najbolji plasman šesto mjesto u kombinaciji 2002. godine

Svjetska prvenstva: dva zlata (spust i superG 2009.) i dva srebra (spust i superG 2007.)

Svjetski kup: 31 pobjeda u svim disciplinama osim u veleslalomu, dva Velika globusa (2008. i 2009. godine) i po dva spustaška i dva superveleslalomska Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:35