OSVETA ZBOG MEDIJA

ŠVEĐANI NE ŽELE PLATITI NI IVANOV UGOVOR! Obitelj preminulog vratara Turine ostaje bez 1,3 milijuna kuna

Brend AIK-a je poprilično izgubio na vrijednosti zbog odnosa prema obitelji Ivana Turine

Pravo je iznenađenje što AIK nije poslao u Zagreb i račun za sve one divne riječi koje su izgovorene nakon smrti Ivana Turine”, napisao je Mats Olsson, novinar švedskog Expressena, i otkrio sukus razmišljanja u Stockholmu o skandalu oko prihoda s memorijalne utakmice za Ivana Turinu.

Ujedno, to je rečenica koja je navela AIK na reakciju. Prvu službenu nakon nekoliko dana rafalne paljbe švedskih medija u kojima nisu štedjeli streljivo.

AIK-ovo priopćenje

Oglasio se tako AIK priopćenjem u kojemu navode da je spomenuti troškovnik bio tek “preliminarne prirode” i da će se konačni iznos koji će klub uplatiti na račun obitelji znati za nekoliko tjedana.

“Nikad nismo dostavili završni obračun jer klubu i dalje sjedaju na račun sredstva od prodaje memorabilija”, tvrde u švedskom prvoligašu. Ipak, ne navode činjenicu da su račun kao takav, bio on preliminarni ili završni, ipak poslali na adresu udovice Ivana Turine. Osim toga, u AIK-u tvrde da im se ne honoriraju zasluge za organizaciju utakmice koju su odradili u jako kratkom vremenu.

“Mislite li da bismo uspjeli sve to napraviti u 11 dana da službenici AIK-a nisu radili prekovremeno, tijekom noći i vikenda”, pitaju se u švedskom nogometnom klubu u kojemu su otišli i korak dalje pa za nesporazum krive i razliku u poslovnim običajima u Hrvatskoj i Švedskoj. U tu su svrhu citirali Ivana Turinu u posljednjem razgovoru koji je naš vratar dao za DN iz Stockhoma. U njemu je Turina izjavio sljedeće:

- Sviđa mi se što se u Švedskoj sve tretira na isti način. Švedska ima dobra pravila, ljudi plaćaju porez i točno znaju što plaćaju. Nije kao u Hrvatskoj gdje radiš šest mjeseci i ne dobiješ novac za svoj rad”. Švedski prvoligaš je zaključio da će “AIK poštovati moralne, etičke i legalne obaveze koje ima prema preminulom Turini”.

Takav oblik komunikacije izazvao je dozu nevjerice u Zagrebu. No, ono što AIK nije napisao u priopćenju, a što se sve češće spominje kao glavni problem u odnosima prema ostavštini preminulog vratara, jest isplata ugovornih rata. Naime, prema tvrdnjama švedskih novinara, Ivan Turina je prilikom potpisa novog ugovora dogovorio s AIK-om svojevrsnu ‘naknadu za vjernost’.

- Riječ je o iznosu od 1,5 milijuna kruna, koji je Turini trebao biti isplaćen odmah nakon potpisa ugovora. No, kako je AIK bio u financijskim problemima, vratar im je izašao u susret i dogovorio isplatu spomenutog iznosa u dvije rate: 750.000 kruna trebao je dobiti u siječnju 2014., a isti iznos trebao mu je sjesti na račun godinu dana kasnije - objasnio nam je Tonći Percan, švedski novinar hrvatskog podrijetla.

I navijači se srame

Dodao je kako mu se čini da AIK nema namjeru to isplatiti, iako je u ugovoru jasno precizirano da taj iznos pripada Ivanu Turini, odnosno njegovim zakonskim nasljednicima.

- Oni se pozivaju na argument da novi ugovor nije postao aktualan zbog smrti - tumači Percan te ističe da su navijači AIK-a posramljeni postupkom kluba, ali i da se cijeli skandal odrazio na vrijednost kluba. Naime, brend AIK-a je poprilično izgubio na vrijednosti zbog odnosa prema obitelji Ivana Turine.

Udovica Ivana Turine nije htjela komentirati najnovije događaje. Senka Turina smatra kako je ionako već previše toga proteklih dana rečeno u medijima pa je odlučila do daljnjeg ne istupati. Ipak, iz krugova bliskih obitelji saznajemo da je vodstvo AIK-a najavilo dolazak u Zagreb ovih dana te da će završni obračun za humanitarnu utakmicu izgledati bitno drugačije od integralne verzije, naravno u korist obitelji. A što će biti s isplatom ugovornih rata, zasad nije poznato...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:16