EUFORIJA U BiH

'STRAH ME OD POMISLI DA PROKOCKAMO PREDNOST I NE ODEMO U BRAZIL' Safet Sušić priznao

 afp

Triput je reprezentacija Bosne i Hercegovine zapinjala u repesažu kvalifikacija za velika natjecanja, Danska je bila kobna po Baku Sliškovića dok je Portugal bacio u očaj jednom Ćiru Blaževića, a drugi put aktualnog izbornika Safeta Sušića.

U Bosni valjda ne vrijedi ona treća sreća pa su dobili još jednu šansu, a ta je veća nego ijedna dosad. Nakon pobjede protiv nekadašnjeg europskog prvaka Grčke 3-1, Bosna i Hercegovina ima odličnu poziciju u svojoj kvalifikacijskoj grupi pa bi bilo pravo čudo da ne izbori vizu za Mundijal u Riju 2014. godine.

Pobjegli na tri boda

- Sad me hvata strah - priznao je Safet Pape Sušić nakon što su Džeko i društvo razmontirali Grčku u paklenom grotlu Bilinog polja.

BiH izbornik svjestan je da njegova momčad sama odlučuje o svojoj sudbini. Grcima su pobjegli tri boda, a Slovačku drže na razlici od pet bodova. Došlo im je kao naručeno to što Slovaci nisu dobili Latviju.

Pa zašto onda Sušić hvata strah?

- Hvata me strah od pomisli da bismo mogli prokockati ovu veliku prednost i da se uopće može dogoditi da ne odemo na Mundijal. Znam da mi to nitko ne bi oprostio, jer ja bih bio isključivi krivac. Posebno nakon ove velike, veličanstvene pobjede protiv Grčke - objašnjava Sušić.

Zadnji put kad su igrali protiv Grčke BiH je izgubila 4-0, ali ovo je neka druga priča, posebno kad se igra u Zenici. Teren u Bilinom polju neosvojiva je tvrđava, tamo reprezentacija Bosne i Hercegovine rijetko gubi utakmice. Pokazao je to i u meču s Grčkom, eurošampionom iz 2004., kojeg su “zmajevi” dobili uvjerljivo, bez previše napora 3-1, golovima Edina Džeke i Ibiševića. Gekas je smanjio u sudačkoj nadoknadi.

Ključno u Latviji

Reprezentacija BiH svoje najbolje utakmice odigrala je na Bilinom polju, stadionu koji prima nešto više od 12.500 gledatelja, a pritisak je takav kao da ih je 40.000 na tribinama. Takva je i atmosfera i interes gledatelja. Nisu ni Grci mogli podnijeti taj pritisak koji je za njih počeo čim su stigli u Zenicu.

- U pripremama sam osjetio da smo spremni i znao sam duboko u sebi da ćemo odigrati dobru utakmicu. Nismo imali slabo mjesto u ekipi. Svi su bili maksimalno raspoloženi, iako nismo imali taj imperativ da moramo dobiti po svaku cijenu. Jer, nama je gostovanje u Latviji ta utakmica koja je ključna. Ipak, nisam se nadao da ćemo već do poluvremena imati 2-0, čak ni naš vratar Begović nije imao posla. Zanimljivo je to kako je BiH dobila Grke njihovim oružjem, iz prekida. Oba gola Džeke pala su iz prekida, a treći je pao iz odbijanca poslije neiskorištenog 11-erca.

Sve se poklopilo

I bivši izbornici Blaž Slišković i Ćiro Blažević te konačno Safet Sušić imali su na raspolaganju jake pojedince, čak se može reći da je i reprezentacija kroz svaki novi ciklus rasla, ali nisu imali sreću jer bi se namjerili ili na jaku grupu ili teškog protivnika u repesažu. Sad se poklopilo da imaju grupu u kojoj su demonstrirali snagu. Zato Sušić želi izbjeći repesaž i otići s prvog mjesta u Brazil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 22:14