PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

Statistički sam već dostigao Pršu, ali njegov je imidž teško dosegnuti

Možda Glasgow nije najljepši grad na svijetu, ali ovdje sam našao svoj mir i nogometnu strast, biti igrač Rangersa je privilegij, rekao je Jelavić
 www.rangers.co.uk

U predvečerje najvažnije hrvatske kvalifikacijske utakmice Slaven Bilić će najmanjih problema imati s napadačima. Bez obzira na to što je Ivica Olić out, što su Nikola Kalinić (Blackburn Rovers) i Eduardo da Silva (Šahtjor) zabili samo pet, odnosno šest golova, a i Mario Mandžukić se razbudio tek u finišu Bundeslige, na “kontu” ima samo pet golova.

Gol po utakmici

Glavni aduti Slavena Bilića u splitskoj školjci bit će Nikica Jelavić i Srđan Lakić, trenutačno najbolji i najefikasniji hrvatski napadači. Nikica Jelavić je zabio 13, Srđan Lakić 14 prvenstvenih golova, a Mladen Petrić je posustao u finišu - za HSV je zabio 11 golova. Možda bismo Slavenu Biliću trebali preporučiti i prvog strijelca Hrvatske lige Ivana Krstanovića, centarfora “drugorazrednog” Zagreba, koji je u ovoj sezoni zabio 15 golova, ali izbornik ne želi širiti listu. Ionako će biti u teškim dvojbama kako odabrati četvoricu napadača za “operaciju Gruzija”.

Ozljeda me zaustavila

Nikica Jelavić, 25-godišnjak rođen u Gabeli, glavni je adut Glasgow Rangersa u fotofinišu utrke u škotskom prvenstvu, između katolika i protestanata. Katolik Jelavić ovaj je put u “pogrešnom” dresu, brani čast protestantskog Rangersa koji ima bod više (84-83), ali i utakmicu više. No, prvenstvo nije gotovo, Celtic mora još na noge opasnom Heartsu:

- Unatoč tri i pol mjeseca pauze zbog ozljede, zabio sam 13 prvenstvenih golova, ukupno 16. Nešto uspješniji bio sam u bivšem klubu, bečkom Rapidu, s 18 prvenstvenih i 31 golom ukupno. Ali, i u Glasgowu sam zadovoljan sezonom, iako sam zbog ozljede pauzirao pola prvenstva - istaknuo je napadač koji bi trebao biti garancija pobjede nad Gruzijom.

No, vratimo se još na trenutak Rangersu:

- Na žalost, u prvenstvu ne ovisimo samo o sebi. Uvjeren sam da ćemo dobiti tri posljednje utakmice (Hearts i Dundee na Ibrox parku te Kilmarnock u gostima), da će se Celtic spotaknuti protiv Heartsa. Ako ne pobijedimo u prvenstvu, sami ćemo biti krivi, nismo smjeli na Ibrox parku izgubiti od Dundee Uniteda, taj bi poraz mogao biti fatalan...

Bonuse smo ispucali

Rangers je posao, a Hrvatska je strast. Gruzija je prva kušnja...

- Za razliku od utakmica za Rangers, u Splitu ću se boriti za svoju zemlju. U formi sam i nadam se da će me izbornik postaviti u udarnu postavu. Ali, ni to nije najvažnije, najbitnije je dobiti tu utakmicu. U Tbilisiju smo izgubili slučajno, svi, ali baš svi smo podbacili i sad se moramo vaditi. Bit ćemo umorni, sezona je bila naporna za sve, ali umor ne smije biti alibi, više nemamo pravo na krivi korak, svoje smo bonuse ispucali.

Povremeno svrne pogled južno od Hadrijanova zida, prema Blackburnu gdje “pati” Nikola Kalinić:

- Nije jednostavno ako klub promijeni i vlasnika i trenera. Novi menadžer ga je gurnuo u stranu, i to je ozbiljan hendikep, nemoćan si kad ostaneš bez šanse. Priča se da će Kalinić promijeniti klub, ali to nije naš problem, on će na pripreme reprezentacije doći potpuno fit. Govorite o Eduardi, Lakiću, Petriću, Kaliniću ili Mandžukiću. Dobro je da je konkurencija što jača jer je puno dobrih igrača jamstvo dobrog rezultata.

U Glasgowu imam sve

Pogledavate li i vi prema Premiershipu?

- Lijepo mi je u Glasgowu. O.K., možda Glasgow nije najljepši grad na svijetu, ali ovdje sam našao svoj mir i nogometnu strast, biti igrač Rangersa je privilegij. Što se tiče engleske lige, nešto se vrti, spominje se Aston Villa. Meni je najvažnije da na Ibrox parku ostavim dobar dojam kao i Pršo. Statistički sam ga već dostigao, zabio sam više golova, ali njegov je imidž teško dosegnuti, on je ovdje utisnuo doista dubok trag.

Kakva tuga taj Hajduk

Boli li vas srce kad svrnete pogled prema Hajduku? Makar nisu prepoznali vaš talent u potpunosti, ipak je to vaš klub?

- Najžalosnije je što nitko, ali baš nitko ne vidi izlaz! Tužno, ne može biti tužnije. Jedino je rješenje promijeniti sve, iz temelja, i dati novim ljudima dvije godine da osove klub na noge. Pitate - kojim ljudima? Ne znam, doista ne znam, ali ovo je neizdrživo za svakog Hajdukova navijača. I kada mislite da su dodirnuli dno dna, Hajduk potone još dublje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:59