PIŠE ALEKSANDAR HOLIGA

NOVI MAESTRO U VEZNOM REDU Balić u ožujku trese mreže svakih pedeset minuta

Balića je lako zapaziti – ne samo zbog golova ili frizure, nego zbog elegancije u pokretu
 CROPIX

17 godina, 7 mjeseci i 3 dana imao je Andrija Balić kad je u subotu zabio Dinamu i tako postao najmlađi Hajdukov strijelac u povijesti Derbija. 'Skinuo' je Antu Vukušića, koji je u posljednjem kolu sezone 2008./09. postigao pogodak u maksimirskom remiju 2-2, četiri dana prije svog 18. rođendana. Dinamov najmlađi strijelac protiv Hajduka je Alen Halilović – on je u prosincu 2013. zabio posljednji gol za pobjedu 5-0 u kupu, a tada je imao manje od 17 i pol godina.

Protagonisti Derbija sve su 'balaviji' i u subotu se travnjaku Poljuda našlo čak deset igrača mlađih od 21 godinu, četvorica kojih su još uvijek maloljetni. Iako su i Ćorić, i Pjaca i Vlašić pružili vrlo zapažene partije, čovjek za naslovnice opet je bio Balić. Nevjerojatna je lakoća kojom ovaj dječak igra – i zabija. Jer jednom ili dvaput to može biti slučajnost ili sreća, ali ne i pet puta: pet golova postigao je Andrija u četiri Hajdukove utakmice u ožujku (Zadar, Vinogradar, Osijek, Dinamo), dodavši i jednu asistenciju, te se 'preko noći' prometnuo u ključnog igrača momčadi. Ovog mjeseca trese mreže svakih pedesetak minuta provedenih u igri, ali i razigrava, organizira, pokreće…

A sve to pomno prate i bilježe skauti najvećih svjetskih klubova. Balića je jako lako zapaziti – ne samo zbog golova ili frizure, nego zbog posebne elegancije u pokretu, s loptom i bez nje. Hrvatski veznjaci zadnjih su godina na izuzetnoj cijeni, a forumi već bruje o dečku kojeg zovu „New midfield maestro“.

Jednoga dana u bliskoj budućnosti, ako se ne dogodi nešto ružno i nepredviđeno, Hajduk će riješiti sve svoje financijske probleme transferima Balića i Vlašića (pa možda i Malokua, ako se uspije dokazati). Odbrojavanje je već počelo, ali vrijeme koje preostaje apsolutno je ključno za budućnost i zdravlje kako tih igrača, tako i samog kluba: treba ostati čvrsto na zemlji i pokazati zrelost, a ne parati nosom oblake, sliniti nad milijunima i imenima interesenata. Ako zadrže hladne glave, i Hajduk i Andrija (Nikola, Elvir…) sami će osjetiti kad dođe pravo vrijeme za odlazak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 03:32