IZ BRAZILA TOMISLAV ŽIDAK

KOVAČ: Dudu je u drugom dijelu počeo trčati, Brozović vrlo dobar, sretan sam što imam Sammira

 Tom Dubravec / CROPIX

„Čuvajte loptu kao zjenicu oka svog“! Tako je vjerojatno glasila naredba Nike Kovača našim trupama uoči utakmice s Australijom. I sve nas je šokirao postavom. Nije li Niko Kovač pokušao u predigri prevariti starog vuka Felipe Scolarija i njegovu špijunsku mrežu? Vjerojatno, jer bila je to čudna utakmica, dva različita poluvremena. U prvom činu ove ne naročito dramatične utakmice nismo pošteno ni zapucali prema golu da bi u drugom, boljem dijelu ove utakmice, postigli gol i sačuvali vodstvo.

Pobjeda je oraspoložila igrače i na njoj je samo jedna mrlja – ozljeda Danijela Pranjića, koji će zbog ozljede gležnja vjerojatno preskočiti utakmicu s Brazilom. Jučer je bio na štakama, a danas odlazi na pregled u Salvador. Niko Kovač će reći da je Pranjić bio prva solucija za mjesto lijevog beka, ali bio je i vrlo zadovoljan vrlo dobrom igrom Šime Vrsaljka. Znam da niste baš oduševljeni igrom Kovačeve reprezentacije jer to je čista nogometna geometrija u kojoj nema mašte i jedina lucidnost je kada Luka Modrić uzme loptu. Za Niku Kovača nogomet je ozbiljan posao, a ne zabava, on je sve podredio utakmici s Brazilom. Zna da je slabiji, da je Brazil favorit i pokušava se dovinuti dobitnoj formuli. Zbog toga nisu slučajna ona silna vraćanja lopte zadnjim igračima i golmanu, to su vjerojatno bile instrukcije za najvažniju utakmicu godine. Iako ne igra nezaboravno, Niko Kovač već traje pet utakmica, još nije izgubio, i taj podatak nešto govori.

Bila je to muška utakmica, na trenutke čak i gruba, zbog čega je Dario Srna žestoko protestirao kod sudaca. I nama nije dala odgovore, profitirao je samo izbornik. Barem tako kaže. Ponovit ću, u eri Nike Kovača nećete „umirati od ljepote“, no možda će biti rezultatskih uzleta. Ali da nikome ništa nije jasno, to je istina. U četvrtak navečer nakratko sam sjedio sa Šukerom i predsjednik mi je u povjerenju šapnuo: „Momčad koja će početi utakmicu, najvjerojatnije će igrati protiv Brazila!“ Onda je Kovač istrčao bez stožernih igrača Rakitića, Olića, Ćorluke i bilo mi je kristalno jasno da Šuker ne zna sastav kao ni ja i da Kovač to rješava sam, „u tami vlastite kože“, iza debelih vrata svog laboratorija.

Izbornik je uglavnom bio zadovoljan:

- Utakmica s Australijom bila je sve samo ne prijateljska, naročito u prvom poluvremenu, a u drugom dijelu „uzvratili smo paljbu“. Australci su me živcirali, nisam očekivao takvu oštrinu.

- U kakvom je stanju zglob Danijela Pranjića, je li izgubljen za utakmicu s Brazilom, pitali smo dan kasnije?

- Zglob je natečen i ne znamo koliko će oporavak trajati. Zbog toga smo vrlo nesretni. Ne znam je li izgubljen za Brazil, ali, zglob je jako natečen. Nadamo se da će ipak moći igrati. I Mario Mandžukić je dobio udarac u nogu što je vrlo bolno, ali sam uvjeren da to neće biti problematično.

- Jeste li bliže postavi koju ćete suprostaviti Brazilu?

- Ne mogu vam reći, jer ne znam što će biti s Pranjićem. Igrali smo dva vrlo različita poluvremena, drugo je bilo izrazito dobro, dok u prvom dijelu utakmice nismo imali posjed, dubinu, bili smo prestatični, ali, možemo biti zadovoljni. Pozitivni rezultat prije utakmice s Brazilom dobra je psihološka priprema. Pritisak na Brazil je ogroman, Brazil mora pobjeđivati i mora igrati lijepo za oko. A mi smo tu da im otežamo ionako napeti život...

- Je li ovako sastavljena momčad bilo „tehniciranje“ sa Scolarijem, ili su vas zanimali odgovori na dvojbe, kojih vjerojatno ima?

- Svakom igraču sam želio dati priliku i minutažu, ne znamo što nas još čeka. Šime Vrsaljko je vrlo dobro odradio posao umjesto ozlijeđenog Pranjića. Imam konkretnu ideju kako ćemo igrati protiv Brazila. Imaju jake krilne igrače, ali vam neću otkriti kako ćemo ih pokušati pobijediti.

- Jeste li dobili sve odgovore?

- Uglavnom da! Australija nije Brazil, no i Hrvatska će 12. lipnja biti sasvim drukčija momčad, nego što je bila u prvom poluvremenu, stoga se nadam Hrvatskoj iz drugog poluvremena. Na kraju krajeva, danas je Srbija na utakmici s Brazilom trebala „oponašati“ Hrvatsku i ne znam koliko je Scolari zadovoljan. Ponavljam, Australija nije ni približno moćna kao Brazil, ali meni je bilo najvažnije da svaki igrač dobije svojih pet minuta.

- Da li se Jelavić približio udarnoj postavi?

- Za svakog napadača bitno je zabiti gol i svaka mu čast na tome, on je svoj posao obavio perfektno. U prvom dijelu je to bio uzaludni trud, vezni igrači ga nisu pratili i previše se potrošio, no na kraju je zabio i ja samo zbog njega vrlo sretan.

- Niko Kovač je protiv Australije igrao sustav 4-1-4-1, gdje je Brozović bio ispred obrane?

- Tražo sam da razigrava, ali Modrić i Kovačić su se preduboko spuštali u naš prostor. U drugom dijelu razbudio se Dudu, koji je prvih 45 minuta odstajao ono što se mora odtrčati. Svjestan sam da nas 12. lipnja čeka sasvim druga priča, suparnik koji je nogometni vrh vrhova. Međutim, ako će moja momčad biti onakva kakva zna biti, ja sam optimist. Od 16 brazilskih utakmica prostudirao sam 13 i sve sam više uvjeren da se Hrvatska može oduprijeti Brazilu.

- Kakav je dojam ostavio Sammir?

- Ne samo Sammir, već svi igrači su u drugom poluvremenu bili perfektni. Nama je teško oduzeti loptu - Modriću, Kovačiću, Rakitiću pa i Brozoviću, koji je odigrao vrlo dobru utakmicu. Sretan sam da imam igrače koji znaju i mogu sačuvati loptu. Sammira sam poznavao samo iz vaših članaka, ali sada imam drukčiju sliku o njemu i sretan sam da imam takvog igrača u kadru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 09:42