ROBBIE BURTON

FOTO: ISPOVIJEST BRITANCA U DINAMOVOM DRESU 'Nakon prvog treninga posjetili smo tvornicu čokolade, a onda su nas posjetile misice... U raju sam!'

 
Robbie Burton
 Boris Kovačev / CROPIX

Tek deseti dan svog boravka u Zagrebu Robbie Burton dočekao je “englesko vrijeme”. Dva dana prije debija za drugu Dinamovu momčad, u Sigetu protiv Hrvatskog dragovoljca, porazgovarali smo na maksimirskom stadionu s donedavnim kapetanom mlade momčadi Arsenala, one do 23 godine. Dakako da mu kiša nije poremetila raspoloženje, vedar je i nasmijan dečko, spreman nogometno napredovati i naučiti hrvatski jezik, možda ne tako dobro kao Dani Olmo, ali s obzirom na svoju poziciju u momčadi, središnjeg veznog igrača, organizatora igre, komunikacija s trenerom i suigračima ne može biti samo na engleskom, koliko god ga svi u modroj obitelji govore.

- Jako lijep grad, svi su prijateljski raspoloženi prema meni, spremni pomoći da se skrasim. Zagreb je moj novi dom - kaže nam 20-godišnji Velšanin, rođen 26. prosinca 1999. Pet dana mu nedostaje da ima pravo zaigrati za “modre” u juniorskoj Ligi prvaka protiv Bayerna ove srijede.

Pronašao je stan blizu stadiona, živi sam.

- Roditelji su mi bili tu prvi tjedan, ali su odletjeli kući, sad sam sâm. Velika je to promjena za mene, prvi put živim sam. Moram se brinuti za doručak i večeru, ali sve je OK. U Arsenalu sam kao i svi mladi igrači stanovao kod udomiteljske obitelji koja je pazila na mene kao moja vlastita.

Zanimljivi su Burtonu bili prvi dani u klubu. Zbog ozljeda nekih prvotimaca priključen je prvoj momčadi Nenada Bjelice i odmah nakon prvog treninga - “team building” u - tvornici čokolade! Drugi dan nakon Kraša, pak, Maksimir su pohodile kandidatkinje za jedan od izbora za Miss. Dakako da su mladom velškom reprezentativcu rekli - “tako ti je ovdje svaki dan, red cura, red čokolade, pa ti biraj”, no nije od jučer, znao je da je to slatka slučajnost, koja se, eto, idealno poklopila za dobrodošlicu.

- Oboje je bilo potpuno neočekivano! Osjećao sam se kao u raju (smijeh).

Prošli tjedan prebačen je k Igoru Jovićeviću u drugu momčad koja igra Drugu HNL, dogovorena je postupna adaptacija kao i u Olmovu slučaju, no ne treba dvojiti da će već ovog proljeća, čim Dinamo osigura novu titulu, Burton debitirati i za prvu.

- Vrlo dobra je grupa igrača, nemam problema s komunikacijom, svi su mi bili od pomoći.

Zagreb, 270220. 
Robbie Burton, igrac GNK Dinama, fotografiran na Maksimirskom stadionu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Robbie Burton

Drugi Britanac u Dinamu

Čisto statistički, Burton je drugi Britanac u Dinamu. Prvi je bio James Stone 1920., koji je za Gradjanski odigrao tri utakmice u tadašnjem Kupu Hrvatskog radiše. Imali su “purgeri” i trenera Engleza, pod Arthurom Gaskellom 1923. osvojili svoje prvo prvenstvo. Kako se Burton odlučio za odlazak s Otoka baš sad kad je Brexit i FA i Premiership pregovaraju o povećanju obvezne kvote za britanske igrače u rosteru od 25 prijavljenih za prvenstvo. I to još u Hrvatsku, a ne neku razvijeniju zemlju?

- Nadam se da će se britanskim igračima otvoriti više mjesta u britanskim klubovima, no ja sam ovdje vidio veću priliku za razvoj do statusa prvotimca. Moj agent mi je to predložio, rekao da je razgovarao s klubom.

Bilo je to još prije utakmice Arsenala i Dinama (3-2) u International Premier League Cupu sredinom prosinca.

- Znao sam da tada moram impresionirati ljude iz Dinama, srećom po mene sam uspio i eto me ovdje.

Ipak, nije samo tako odlučio zamijeniti London Zagrebom, koliko god se danas o svemu sve lako sazna preko interneta, i o gradu i o klubu.

- Uzeo sam si neko vrijeme za razmišljanje, jer Arsenal mi je bio prvi i jedini klub, u koji sam došao kao klinac. Nije bilo lako uvjeriti obitelj da je Dinamo najbolja stvar za mene. Ali razumjeli su moj osjećaj da ću ovdje brže i lakše napredovati i podržali moju odluku - kaže.

Agent mu je Talijan Stefano Castagna, s kojim surađuje i Hrvat Vjeko Tomić, a Dinamova škola ima izvrsnu reputaciju na Otoku, ta lani su juniori iz Lige prvaka izbacili Liverpool, a ove godine Manchester City.

- Dinamo je vrlo uspješan klub koji dokazano proizvodi igrače za najveće pozornice, što je i jedan od mojih ciljeva. A i hrvatski stil igre, passing game, meni odgovara i ovaj Dinamov sličan je Arsenalovu. Volim igrati s loptom, imati inicijativu - objašnjav.

Može igrati sve položaje u veznom redu. Visok je 175 cm, igra s obje noge. U mlađim kategorijama se pazi da igrači nose broj na dresu zavisno od uloge na terenu, pa je tako Burton u Arsenalu imao “četvorku” i “osmicu”, dok je u Dinamu izabrao “četvorku”. Englezi su “staromodni”, pa je njima “broj 4” ono što je u modernoj terminologiji “šestica”. Stražnji vezni ili organizator igre iz dubine.

- Igrao sam obje vezne uloge, dublju u 4-2-3-1, ofenzivniju u 4-3-3, uživao u obje, ali mogu biti i taj “jedan” u 4-1-4-1. Tada mogu imati najveći utjecaj na igru.

Zagreb, 270220. 
Robbie Burton, igrac GNK Dinama, fotografiran na Maksimirskom stadionu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Robbie Burton

Igrao je Burton ljetos za prvu momčad Arsenala pod Unaijem Emeryjem na International Champions Cupu u SAD-u protiv Bayerna, Fiorentine i Real Madrida, no jesenas se promijenio trener i premda je Mikel Arteta o njemu lijepo govorio, kad je rezultat imperativ nema prostora za razvoj mladih igrača na prijelazu iz juniora u seniore.

- Bilo je to jako dobro iskustvo za mene, dobio sam puno minuta protiv top-talenata i top-momčadi. Sve je prošlo vrlo brzo, ali uživao sam. No, ovdje bih brže trebao dobiti priliku. Moram biti strpljiv, ali i spreman kada dođe trenutak za taj najveći korak. Bio je i novi Arsenalov trener jako dobar, no procijenio sam da je klub u razdoblju promjena i da će teško dati priliku mlađem igraču. Smatram da će kompetitivnost u Dinamu i Hrvatskoj biti bolja za mene, da ću se moći prilagoditi i pokazati svoje sposobnosti bolje nego s Arsenalom u Engleskoj “Ligi do 23”. Želja za pobjedom je važnija Dinamu u njegovim natjecanjima, u Hrvatskoj i Europi, a to je i meni bilo važnije.

Burton je prihvatio ponuđeni Dinamov projekt da postane prvotimac i reprezentativac svoje zemlje. Kao i Olmo, treninzi većinom s prvom momčadi, a dok ne počne ozbiljno konkurirati za prvu, igranje za drugu. Dakako da će ključni filtar biti već sljedeće ljetne pripreme, krajem lipnja i početkom srpnja mnogih reprezentativaca neće biti. Razlika u odnosu na Olma je i što je Španjolac došao sa 16, a Burton sa 20 godina, dakle brže može do debija...

- Prvo se moram adaptirati, shvatiti kako klub funkcionira, upoznati se sa zahtjevima igre i onda se nametati za prvu momčad. Odmah sam ovdje sreo nekoliko igrača protiv kojih sam igrao u prosincu.

Roditelji nisu u sportu

Burton je baš upao na treninge nakon Dinamova poraza u Osijeku, kad je Bjelica bio ljut pa nametnuo žestok, da ne kažemo kažnjenički ritam...

- Intenzitet treninga je sličan kao u Arsenalu. Kompetitivnost je velika, svaka grupa čak i na treningu želi pobijediti, ista je ta kultura pobjeđivanja koja se usađuje u igrače.

Zagreb, 270220. 
Robbie Burton, igrac GNK Dinama, fotografiran na Maksimirskom stadionu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Robbie Burton

Za razliku od Olma, čiji je tata bivši nogometaš, a danas trener, Burtonovi roditelji nisu u sportu.

- Imamo dobru ravnotežu kao obitelj, podržavaju me u svakoj nogometnoj odluci koju želim donijeti, a mislim čak i da je za mene ponekad dobro što ne razumiju baš svaki nogometni detalj, da mi ne prigovaraju ni dok me gledaju ni kada dođem kući. Da, moram slušati samo trenera (smijeh).

Ima dva starija brata, koji također igraju nogomet, i sestru. Robbie je najmlađi. I najtalentiraniji?

- Hahahaha. Može se reći da sam sretan što sam najmlađi jer mogao sam uvijek igrati sa starijom braćom i brže napredovati. Da, nogometno sam najdalje dogurao u obitelji.

Kako je iz miješanog, englesko-velškog braka, Wales je, kao i sadašnji izbornik velške A-vrste Ryan Giggs, izabrao po majčinoj strani.

- Deda po mami je Velšanin, živio je s nama od mog rođenja i kako se Wales zanimao za mene još u mladim kategorijama Arsenala, njemu je to uvijek bilo jako drago. Tako da sam prihvatio zbog njega, a također i zbog moje mame, koja mi je uvijek bila velika podrška u svemu.

Odmah nam je palo napamet, je li to izazvalo razdor u obitelji, optužuje li jedan djed drugoga da mu je “kidnapirao unuka”?

- A neee (smijeh). Ne, ne, s tatine strane su me svi također podržali kad sam prihvatio poziv Walesa.

Rodni grad, Gravesend, je jugoistočno od Londona, u Kentu. Burton govori londonskim naglaskom i užitak je s njim razgovarati, kao da je izašao iz neke BBC-eve serije za djecu kakve smo gledali kao mali.

- Cijelo vrijeme živim u Engleskoj, a u Wales odem samo u kampove reprezentacije, od U15 do U19. Uvijek su me u Walesu lijepo tretirali.

Zagreb, 270220. 
Robbie Burton, igrac GNK Dinama, fotografiran na Maksimirskom stadionu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Robbie Burton

Kapetanska vrpca

Walesu se danas lakše plasirati na Euro, kad ima 24 sudionika završnice, ali i na Mundijal, jer nakon Katara se turnir širi na 48 momčadi. Trebalo bi biti prilike za susret s Hrvatima iz Dinama i na razini seniorskih reprezentacija...

- Nadam se, da. Cilj mi je igrati na velikim turnirima, protiv najboljih momčadi.

Dakako, najsnažnije momke Velšani regrutiraju u ragbi, a “mali, ali tehničari”, poput Burtona, nađu svoje mjesto u nogometu.

- Da, ragbi je najpopularniji, ali imamo nekoliko doista dobrih nogometaša i drago mi je biti velški reprezentativac.

Burton je nogometno prohodao u Arsenalu. Trener ga je vidio kako igra s dvije godine starijom braćom i rekao “mali, dođi trenirati”. Od osme godine je u programu “topnika”. Arsenal se brinuo i da završi osnovnu i srednju školu, da ima dobre ocjene, na to se jako pazi, kad bi sada prestao igrati nogomet, veli, mogao bi nastaviti dalje školovanje, ako bi želio. No, zanimljivo je, iz naše perspektive, kako je Robbie odlučio postati profesionalni nogometaš. Nije, naime, kao mnogi Hrvati i njihovi očevi, smatrao da mu je to sudbina...

- Kako sam potpisivao ugovore, na godinu ili dvije, tako sam želio izboriti novi ugovor, ništa više od toga. Kao u nekoj igrici, level po level. Nikad nisam gledao dva koraka unaprijed, uvijek prvi sljedeći.

Iz njegova naraštaja kad je došao u Arsenal selekciju su, kaže, prošla još samo dvojica igrača.

- Svake je godine dolazilo puno novih dječaka, odasvud, Sjeverne i Južne Amerike, čak i Kine, trebalo je dobro raditi da opstanem u tom programu tako dugo - kaže.

I dogura do kapetanske vrpce. Zanimljivo, nikad nije bio “ball boy”, to u Arsenalu nije običaj, ali dobivali su ulaznice da gledaju prvu momčad. U sjećanju mu je posebno ostala povratnička utakmica Thierryja Henryja protiv Leedsa u siječnju 2012. na Emiratesu.

- Sjedio sam s bratom iza gola na koji je zabio i završio u drugom redu na nečijem mjestu nakon slavlja. Svi su bili ustali, nitko više nije znao tko gdje sjedi. Ludnica je nastala na tribinama. Poznavajući zahtjevnu Dinamovu publiku, neće trebati dugo da daju “palac gore” za mladog Velšanina. Možda još ove sezone. Bjelica voli takve igrače, s liderskim karakteristikama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:52