POSAO PREKO BARE

SPAHIJIN AMERIČKI SAN 'Hvala Draženu Petroviću, on nam je svima otvorio vrata NBA lige'

Ovo je za mene najveći uspjeh u trenerskoj karijeri - rekao je novi pomoćni trener Atlanta Hawksa
 Drago Sopta / Cropix

Košarka je bila strast i ljubav, košarka je bila zakon, sve i nešto više, košarka se znala igrati od jutra do navečer u njihovoj ulici dok su odrastali u Šibeniku. A san? San je bio jednoga dana otići tamo gdje je košarka rođena. U NBA ligu. Svaki nas svoj način.

Nije ih spojila samo košarka, ali njihovo prijateljstvo obilježila je ponajviše košarka. Vrijeme koje je prošlo, ali i ljubav koja traje...

Neven Spahija uskoro će biti prvi hrvatski trener u NBA ligi , sjetio se zajedničkih snova, kao što se obično prvo sjeti neraskidive veze koju je imao s Draženom Petrovićem.

- Ne bih želio da me netko pogrešno shvati i da pomisli da uspoređujem nešto što je neusporedivo, ali ta NBA liga koja nam je bila zajednički san, napokon se ostvarila i meni i zato moram zahvaliti Draženu Petroviću. Čovjeku koji je otvorio vrata NBA lige svima nama. Više od svega treba mu zahvaliti na tome što je Amerikancima otvorio oči.

Ako su neki pomislili da se Neven Spahija nakon odlaska iz Cibone povukao u ilegalu, bio je to površan dojam. Iako je bilo europskih ponuda, Spahija je čekao samo jednu. A ona se rađala gotovo dva mjeseca.

- Bilo je puno nervoze dok smo napravili sve i sredili tu papirologiju i sada sam napokon miran, sretan i zadovoljan.

Spahija će u sljedećem razdoblju sjediti na klupi Atlanta Hawksa. Kao prvi asistent ili, kako on to voli reći, “asistent iz prvog reda”, Mikea Budenholzera, koji je prošle godine, nakon 17 godina provedenih uz Gregga Popovicha na klupi San Antonija, došao do prvog samostalnog posla.

- Negdje oko 15 godina, ako ćemo biti precizniji. Toliko dugo poznajem i Budenholzera. Ne znam imam li pravo govoriti o velikoj obitelji Spursa koja se s godinama proširila po NBA ligi, ali je činjenica da su brojni pomoćnici Popovicha našli mjesto na klupama nekih drugih NBA momčadi. Kao što je činjenica da organizacija San Antonio Spursa nije samo ono što vidite na parketu. U njihovoj briljantnoj prezentaciji košarke. Oni su u svemu vrhunski, od odnosa prema igračima, načinu na koji dovode igrače, odnosu prema navijačima i ostalim klubovima u NBA ligi. I zato sam i ponosan i sretan što sam na neki način tamo toliko godina bio u statusu člana obitelji.

San je ostvaren, no je li to i konačni san Nevena Spahije, ili će to biti trenutak kad i ako sjedne na klupu neke NBA momčadi, kao glavni trener.

- I o tome je teško govoriti. NBA liga je specifična i sasvim drukčija od svega što nudi Europa. Meni je ovog trenutka najvažnije uzvratiti Budenholzeru na velikom povjerenju koje mi je ukazao, vidjeti iznutra kako funkcionira jedna NBA momčad i tek onda razmišljati o nekom novom koraku. No, ono što sigurno mogu reći, ovo je za mene najveći uspjeh u trenerskoj karijeri. To je ono o čemu smo Dražen i ja maštali i to je taj san koji se i meni napokon ostvario.

I još nešto je Spahija želio naglasiti.

- Kad sam već kazao da je to najveći uspjeh u mojoj trenerskoj karijeri, moram dodati još nešto. Sad tek znam koliko je to zapravo veliko i to nakon gomile poruka, poziva i mailova koje sam dobio nakon što su u Atlanti objavili moj dolazak. I to dosta govori o mom putu koji je sada završio tamo gdje sam uvijek želio, u NBA ligi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 19:46