PRIPREME ZA SP

HRVATSKA - MAKEDONIJA 69-64 Šarić lucidan, Hezonja atraktivan, Rudež pogodio za pobjedu

 Vlado Kos / Cropix

Kako je i najavio, Jasmin Repeša je i treći pokus na ovim pripremama odigrao bez Ante Tomića, Bojana Bogdanovića i Roka Ukića, koji se kao posljednji priključio pripremama, ali se, kako kaže, osjeća jako dobro i igrat će već na turniru u Francuskoj, kao i ostala trojica.

Uz parket je ostao i Darko Planinić, s omotom oko koljena, kao posljedicom ozljede koju je zadobio na utakmici protiv Kanade u Slavonskom Brodu. Fran Pilepić od igrača u opremi jedini nije ulazio u igru. Makedonce je u Zagreb doveo Aleksandar Džikić, a to je bila gostima posljednja provjera uoči početka kvalifikacija za Eurobasket, već za vikend su domaćini Belgiji.

Duže vrijeme na priprema, iako u oslabljenom sastavu, od Makedonaca je stvorilo ozbiljnog protivnika u prvom poluvremenu. Imali su gosti i 20:12, ali i 30:22, pokušali su nam postaviti zonski presing, vraćali su se u zonu, pa su bili sasvim pristojan sparing partner.

Hrvatska je imala nekoliko novina u odnosu na utakmice protiv Kanade. Odmah smo otvorili s pick igrom Darija Šarića i Lukše Andrića, a taj bi segment, igranje Šarića s loptom i kreacija nakon toga mogla biti i jedna od udarnih snaga Hrvatske ovo ljeta, posebice kad se Šarić upari s Tomićem ili Žorićem. Nije to Repeša puno igrao, vidio je dovoljno...

Bljesak je ponudio i ulazak Marija Hezonje, garniran s dva atraktivna zakucavanja i tricom na isteku napada, a konačno je Hrvatsku približila na samo minus tri na odlasku na veliki odmor razigravačka moć Krune Simona. Patili smo na pick igru Makedonije kad je u postavi bio Miro Bilan.

Početkom nastavka Hrvatska je okrenula, opet je na parketu bio Dario Šarić, čija je lucidnost bila za nas plus, a za Makedonce veliki hendikep. Tu se dogodila još jedna novost na ovom dijelu priprema. Kad je Repeša izvadio startni centarski, Darija Šarića i Lukšu Andriću, zamijenio ih je s - dvije četvorke, pa su tako ispod koša zaigrali Damir Markota i Mario Delaš. Ugavnom, u deset minuta treće četvrtine odigrali smo i najbolju obranu, primili smo samo osam poena. Za zadnjih deset minuta imali smo prednost od 49:45.

Na pet minuta do konca, Makedonci su se i dalje držali, imali su 59:59, a onda je Repeša opet poslao na parket Šarića i Andrića, vratio je završnici u Lafayetta, iako to nije bio njegov naročit dan.

Damjan Rudež napokon je pronašao šut i stavio tricu iz kornera za 66:62 na minutu i pol do sirene, a Richard Hendrix je sa skokom u napadu vratio na 66:64. Dario Šarić je pogodio bacanje za 67:64, a Lukša Andrić, u vrlo dobrom izdanju, izborio je novi napad za Hrvatsku. Šarić je pronašao na čistom šutu Rudeža koji je pogodio još jednom za konačnih 69:64.

Hrvatska - Makedonija 69-64

(13:20, 21:17, 15:8, 20:19)

ZAGREB - SD Lučko. Bez gledatelja. Suci: Herceg, Hordov i Radojković (svi iz Hrvatske).

HRVATSKA: Andrić 17p, 4s, Stičević 4, Šarić 16p, 11s, 6a, Rudeš 6, Simon 10p, 4s, Markota, Delaš 3, Lafayette 3p, 5s, Bilan, Pilepić, Hezonja 10p, 4s, Babić.

MAKEDONIJA: Dimčevski 9, Magdevski 3, Sokolov 8, Kostovski 4s, V. Stojanovski 6, Simonovski 5, Prčkov, Trajkovski 13, Đurovski 9, Janevski 2, Hendrix 9p, 12s.

Dario Šarić:

- Trener nam je uoči utakmice dao određene zadatke i mislim da smo ih dobro odradili. Volim igrati s loptom, otvorio sam jako dobro igru dva na dva s Andrićem, razigrao i njega i sebe i nadam se da ću takvih prigoda imati što više.

Jasmin Repeša:

- Mislim da je bila ovo gledljiva utakmica koja je poslužila svrsi. Htio sam provjeriti kako igramo s dvije četvorke u paru, kao što sam provjerio Šarića na pick igri, ali to je ionako bila opcija za koju smo znali da ćemo je ovo ljeto koristiti. I funkcionirala je jako dobro. Danas nakon treninga odredit ću tko neće putovati u Francusku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 00:58