AVATAR vs JAMES

VIDEO: 'Avatar' i 'Narednik James' zaradili čak devet nominacija za Oscara

Camerona možda tek ispuni nezadovoljstvom to što je s ‘Titanicom’ osvojio više nominacija

ZAGREB - Teško je reći što se u timu Jamesa Camerona ovih dana više slavi. Činjenica da je “Avatar” prvi film u povijesti kinematografije koji je prešao zaradu od dvije milijarde dolara (“Titanic” je stao na milijardu i 843 milijuna) ili hrpa nominacija za Oscara koju su jučer u pola šest ujutro po losangeleskom vremenu obznanili Tom Sherak, predsjednik Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, i glumica Anne Hathaway. Camerona možda tek ispuni nezadovoljstvom to što je s “Avatarom” dobio manje nominacija (njih devet) nego s “Titanicom” (ukupno 14, od kojih je potvrdio 11), međutim, Akademija još nije smislila dovoljno novih kategorija u kojima bi se taj inovativni film natjecao za priznanja.

Je li te nominacije bilo teško predvidjeti? Ne baš, sudeći po prognozi koju je prije nekoliko dana postavila Anne Thompson, najupućenija hollywoodska “insajderica”.

Ako ste isprintali njezinu listu i stavljali križiće nakon što su Sherak i Anne Hathaway pročitali nominacije, vidjeli bi da je Anne Thompson promašila samo nekoliko puta: mislila je da će “Invictus” Clinta Eastwooda ući u krug od deset filmova nominiranih za Oscara, no umjesto njega tu je počast dobio “Mrtvi kut”, što je i dosta logično, budući da je potonji izvrsno prošao u kinima, a prvi baš i ne.

Vidovita Anne Thompson

Pogriješila je i kad je držala da će Julianne Moore dobiti nominaciju za sporednu ulogu u filmu “Samotni muškarac”, međutim, umjesto nje je izdvojena Penelope Cruz za svoj nastup u mjuziklu “Devet”: valjda nije bez vraga što je prošle godine dobila Oscara upravo u toj kategoriji za film Woodyja Allena “Vicky Cristina Barcelona”. Nije naslutila ni jedino veće iznenađenje ovogodišnjih nominacija, to što se “Avatar” nije probio među pet filmova nominiranih za najbolji originalni scenarij: to će možda biti presudno kada se bude odlučivali o najboljem redatelju.

Sve drugo Anne Thompson je uspjela pogoditi, što baš nije dobar znak za uzbudljivost cjelokupnog natjecanja. No zapravo, ako si date truda i pogledate kako su tekle nominacije i cehovske nagrade svih američkih filmskih udruženja proteklih mjeseci - a većina njihovih članova odlučuje i o Oscarima - na najboljem ste putu da i vi postavite točnu prognozu.

Proširene kategorije

Najvažnija ovogodišnja inovacija - proširenje kategorije za najbolji film s pet na deset natjecatelja - dala je problematične rezultate: naime, odmah vam je jasno tko od deset nominiranih ne bi ušao među pet najboljih. Humorni SF horor “Distrikt 9” Neilla Blomkampa neosporno je odličan film, ali teško da bi se mogao pohvaliti nominacijom za najbolji film da se kategorija nije proširila. Ista je stvar i s britanskom melodramom “Sve o jednoj djevojci” te urnebesnom satirom braće Coen “Ozbiljan čovjek”. Nakon “Ljepotice i zvijeri”, “Nebesa” su prvi crtić koji se natječe za nagradu za najbolji film, ali vjerojatno stoga što izbor više nije tako sužen. Također, film “Precious”, drama o pretiloj Afroamerikanki iz geta, možda bi se zadovoljio nominacijama za glumice i adaptirani scenarij, no ovako će profitirati priznanjem koje na tržištu itekako puno znači. Zanimljivo, čak dva od deset nominiranih filmova bave se tamnoputim tinejdžerima koji imaju problema s težinom - “Precious” i “Mrtvi kut” - što je pokazatelj da se ni o manjinama više ne mogu snimati ostvarenja na kakva smo dosad navikli: nije dostatno biti siromašan pa da se Hollywood za tebe zainteresira.

“Avatar” je prešao dug put od razdoblja uoči premijere, kada ga članovi uglednog Američkog filmskog instituta nisu stavili na popis deset najboljih filmova u ovoj godini. Senzacionalan uspjeh u kinima i fascinacija gledatelja u 3-D kinima učinili su svoje, pa je to sada veliki favoriti u natjecanju za najbolji film godine. Uz bok mu je “Narednik James”, ratna drama Cameronove bivše supruge Kathryn Bigelow, koji je također dobio devet nominacija, ali je znakovito što se glasačima više svidio scenarij tog filma nego “Avatara”. “Narednik James” nedavno je osvojio najviša priznanja ceha američkih producenata, ali i redatelja. Reklo bi se, “Avatar” ima prednost, no za mnoge ne bi bilo preveliko iznenađenje kada bi u završnici film Kathryn Bigelow potukao spektakl njezina bivšeg supruga.

Njih dvoje vodit će žestoku borbu i u kategoriji najboljeg redatelja. Spomenuti ceh redatelja stao je na njezinu stranu, međutim, u drugoj fazi borbe za pozlaćeni kipić glasaju svi članovi Akademije, njih više od šest tisuća, dok su u prvoj mogli dati glas samo za ono što je u njihovu fahu: scenografi glasaju za najbolja scenografska ostvarenja, ali ne i za filmove. S toliko glasača iznenađenja su moguća, no u ovom slučaju teško je govoriti o iznenađenju, budući da je utrka nekadašnjih supruga posve izjednačena.

Dobitnik Oscara za najbolju mušku ulogu je, čini se, već odlučen. Jeff Bridges briljantan je u filmu “Ludo srce”, drami o country pjevaču na profesionalnom i moralnom raskrižju, već je dobio Zlatni globus i nagradu američkog glumačkog ceha, pa su tu iznenađenja najvjerojatnije isključena, što George Clooney (“Ni na nebu, ni na zemlji”), Colin Firth (za ulogu homoseksualca u “Samotnom muškarcu” već je nagrađen u Veneciji), Morgan Freeman (“Invictus”) i Jeremy Renner (sjajan u “Naredniku Jamesu”) samo mogu požaliti.

Upisivanje u minuli rad

U kategoriji najbolje glumice sve su šanse na strani Sandre Bullock u “Mrtvom kutu” (Julia Roberts se zasigurno itekako ždere što je svojedobno odbila tu ulogu), jer je dobila Zlatni globus u kategoriji najbolje drame i nagradu američkog glumačkog ceha. Ne treba, međutim, podcijeniti izglede Meryl Streep za film “Julie & Julia” koja je nagrađena Zlatnim globusom u kategoriji najbolje komedije, jer bi joj glasačka mašina mogla upisati prethodnih trinaest nerealiziranih nominacija i dva osvojena Oscara u minuli rad. Izvjesne šanse ima i Gabourey “Gabby” Sidibe, koja igra naslovnu ulogu u filmu “Precious”, no kada ju je već Sandra Bullock potukla u dosadašnjim natjecanjima, po svoj će prilici to i ponoviti. Britanske glumice Carey Mulligan (“Sve o jednoj djevojci”) i Helen Mirren (glumi suprugu Lava Tolstoja u “Posljednjoj postaji”) počašćene su već samim nominacijama.

Nadamo se iznenađenju

Pet nominacija dobili su “Nemilosrdni gadovi” Quentina Tarantina, ali jedini sigurni Oscar tom filmu je onaj za glumačku epizodu Cristophu Waltzu, za sočnu interpretaciju zločestog nacista. Jedna nominacija više, odnosno ukupno šest pripalo je filmu “Ni na nebu, ni na zemlji” Jasona Reitmana, koji bi mogao trijumfirati u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija (redatelj ga je napisao zajedno sa Sheldonom Turnerom). Reitmanov prethodni film “Juno” također je dobio Oscara za najbolji scenarij (djelo talentirane Diablo Cody), pa ako se ta nagrada ponovi, filmaš će postati meta scenarista koji priželjkuju najviša priznanja. Da nije Mo’Nique iz filma “Precious”, Vera Farmiga bi mogla dobiti pozlaćeni kipić za najbolju epizodu.

Kategorija najboljeg crtića također je proširena, umjesto tri za Oscara se sada natjecalo pet crtića, među koje se neočekivano uspio ugurati i malo poznati “Tajna Kellsa” Tomma Moorea, umjesto favoriziranog japanskog crtića “Ponyo” genijalnog Hayaoa Miyazakija. Pobjednik je, međutim, u ovoj kategoriji siguran: kada su se Pixarova i Disneyjeva “Nebesa” uspjela progurati među deset najboljih filmova, ovo je za njih gotovo sporedno priznanje.

Kada je proglašena uža selekcija od devet filmova koji se natječu za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, znali smo da je hrvatskom filmu (ove godine “Kenjac” Antonija Nuića) još jednom izmakla nominacija. Oscara bi prvi put mogao dobiti Austrijanac Michael Haneke za “Bijelu vrpcu” (film brani njemačke “boje”), kojem je prije nekoliko godina nanijeta nepravda kada se njegov film “Skriveno” nije mogao natjecati za Oscara, jer je bio na francuskom jeziku, a prijavila ga je Austrija.

Što dalje? Glasači imaju samo osam dana roka da se odluče i pošalju poštom odluku za koga će glasati. Već 2. ožujka glasačke su kutije zatvorene, a odluke se objavljuju u nedjelju 7. ožujka navečer, kada će ih brojni prezenteri pročitati na pozornici losangeleskog Kodak Theatera. Držimo fige da bude što više iznenađenja, no to se po svoj prilici neće dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:44