KONTROVERZNI ISTUP

Slavna američka glumica Susan Sarandon nazvala papu Benedikta XVI - nacistom

Šokantnu izjavu američka je oskarovka dala tijekom intervjua na filmskom festivalu Hamptons u New Yorku izazvaviš tako reakciju američke katoličke i židovske zajednice
 AFP

LOS ANGELES - Američka glumica Susan Sarandon navodno je, tijekom javnog razgovora na filmskom festivalu Hamptons u New Yorku, papu Benedikta XVI nazvala nacistom šokiravši tako američku katoličku i židovsku zajednicu, piše list Newsday.

Slavna je oskarovka izjavila kako je knjigu prema kojoj je nastao film 'Odlazak u smrt' (Dead Man Walking), za što je i dobila najveću filmsku nagradu, poslala Papi.

- Ali onom prije. Ne ovom nacistu kojeg sada imamo - rekla je Sarandon tijekom intervjua koji je s njome imao kolega glumac Bob Balaban.

Balaban se usprotivio takvom nazivu za Papu pa ga je Sarandon ponovila što je tada čula i publika.

Menadžer 63-godišnje glumice nije bio dostupan za komentar navedene informacije. No, reagirale su newyorška Katolička liga za vjerska i građanska prava te židovska Protudefamacijska liga (ADL).

- Gospođa Sarandon možda ima nekih problema s katoličkom crkvom, ali to nije isprika za razbacivanje s nacističkim analogijama. To su riječi mržnje i osvete i samo služe tome da se umanji značenje holokausta - stoji u priopćenju ADL-a.

Trenutačni Papa, Joeph ratzinger početkom 1940-ih bio je dio Hitlerove mladeži jer je tada sudjeovanje u njoj bilo zakonska obaveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:12