RASTANAK

Pala je jedna od posljednjih utvrda obitelji u Hollywoodu

Susan i Tim bili su uspješan par i kao poslovni suradnici, a mnogi poznavatelji tamošnje situacije boje se da će njihov rastanak imati negativne posljedice na njihov zajednički filmski biznis

ZAGREB - Rastanak Susan Sarandon i Tima Robbinsa nakon 23 godine zajedničkog života i karijera već je danima glavna holivudska tema. U moru tamošnjih instant veza i brakova koji svi počinju jednako - patetičnim zakletvama na vječnu ljubav, tetovažama i pompoznim vjenčanjima - a završavaju s mržnjom i na sudovima, Susan i Tim bili su izuzetak.

Zli tračevi i komentari

Ubrzo nakon što se proširilo priopćenje javnosti da su se njih dvoje razdvojili još ljetos, krenuli su i tračevi da je presudila Susanina afera s mlađahnim Jonathanom Brinklinom, suvlasnikom ping-pong centra Spin koji je od nje mlađi 32 godine. Usput rečeno, Jonathan izgleda i mlađe od toga. Na internetu se mogu pronaći i brojni neukusni komentari da je “zgodni Tim konačno odlučio ostaviti svoju 12 godina stariju partnericu i pronaći boljeg komada”, no, zvuči prilično neuvjerljivo da bi mu sada, nakon 23 godine što je proveo s njom, zasmetala razlika u godinama. Mnogi kažu i da nije vjerojatna njezina afera s toliko mlađim muškarcem poput Jonathana, jer Susan nije poput Ivane Trump ili Madonne - ekscentrična, pomodna ni “umjetna”.

Zajedno do Oscara

Na stranu njihovi razlozi koji možda uopće nisu skandalozni ili interesantni, Susan i Tim bili su uspješan par i kao poslovni suradnici, stoga se mnogi poznavatelji Hollywooda pribojavaju da će se njihov rastanak posredno negativno odraziti na filmski biznis. Njihovo profesionalno partnerstvo nikada nije bilo onako pompozno popraćeno u trač rubrikama kao ono Brada Pitta i Angeline Jolie na remakeu (upitne kvalitete) “Gospođa i gospodin Smith”, niti je jedan od njih izgradio karijeru isključivo uz pomoć drugoga kao u slučaju redatelja Roberta Rodrigueza i njegove djevojke Rose McGowan (i oni su se nedavno razdvojili).

Susan i Tim bili su partneri te u oba smisla, ljubavnom i poslovnom, ostavljali dojam profesionalaca koji se ne zanose jeftinom stranom holivudskog glamura. Također, Susan i Tim ne mogu se staviti u isti koš niti s Melom Gibsonom, donedavno obiteljskim čovjekom bez seksualnih i sličnih skandala koji je sa svojom bivšom suprugom Robyn Moore u braku proveo 28 godina. Robyn je usprkos činjenici da joj je suprug jedna od najvećih holivudskih zvijezdi ikad, bila po strani i uz svojih čak sedmero djece. Kada je u javnost izašla priča o pomahnitalom Melu koji ostavlja suprugu radi Ukrajinke Oksane Grigorieve, urušio se san o velikoj sretnoj holivudskoj obitelji. Bili su preostali tek Susan i Tim.

Njih su dvoje zajedno radili na pet filmskih projekata, počevši od 1988. godine kada su glumili u komičnoj drami “Bull Durham”, a završivši 1995. u filmu “Odlazak u smrt” kojega je režirao upravo - Tim Robbins. Taj je film rezultirao njegovom nominacijom za nagradu Oscar, a njezinim dobitkom Oscara za najbolju žensku ulogu (ukupno je bila nominirana pet puta). U povijesti najveće tvornice filmova, Hollywooda (uz ispriku Bollywoodu koji ipak nema toliku svjetsku težinu), malo je filmskih parova koji su uz ljubav pronašli i zajednički poslovni jezik. Filmovi Georgea Stevensa spojili su dva slavna para koji su se voljeli godinama i pritom uspješno surađivali na setu: Humphreyja Bogarta i 25 godina mlađu Lauren Bacall na snimanju “Imati li nemati” 1944. godine, a prije toga Katharine Hepburn i Spencera Tracyja na setu “Žene godine” 1942. godine.

Ostaju još supružnici Smith

Njih dvoje zajedno su glumili u čak devet filmova od kojih je njoj jedan donio i Oscara (“Pogodi tko dolazi na večeru”), a Humphrey i Lauren u četiri (Bogart je umro 1957. godine). Sada kada više nema niti Bogarta i njegove Baby, Hepburn i njezinog Tracyja, Susan i Tima, preostaju još Brangelina, Zeta-Jones Douglasovi te posebno Will Smith i Jada Pinkett. Will i Jada upoznali su se 1990. na snimanju serije “Princ iz Bel-Aira”, a zajedno su još glumili u “Aliju”. Smithovi bi, ostanu li zajedno i nastave li poslovnu suradnju, mogli postati usamljena holivudska “vrsta”. Iako im već par godina “znalci” prognoziraju skori razvod.

Domaći su filmski parovi izdržljiviji

Postoji vjerovanje da slavni, poznati i popularni nemaju na žalost sreće u dugim vezama ili brakovima, a posebno se to odnosi na one vrlo bogate te na glumice i glumce. Pa ako istaknemo da među domaćim glumcima i filmašima postoje vrlo uspješni i “normalni” brakovi, neki će komentirati kako ovdje, za razliku od Hollywooda, nema toliko iskušenja. No, Anja Šovagović-Despot koja je za Dragana Despota udana već više od 20 godina jednom je rekla baš suprotno - ista struka kojom se bave omogućava im veće razumijevanje.

Slično smatra i njezina kolegica Barbara Nola koja kaže da svog supruga Lukasa “voli bez napora”. Njih su dvoje u braku više od 15 godina i često su sudjelovali na istim filmskim projektima, još od Akademije, prisjetila se Barbara u intervjuu.

Osim ljubavi i dugog braka zajednička poslovna suradnja nije stran pojam niti glumačko-arhitektonskom paru Urši Raukar i njezinom suprugu Niki Gamulinu. Prisjetimo se kako je bračni par za vrijeme skandala oko devastacije Dubravkinog puta u Zagrebu u znak prostesta postavio 300 križeva na spomenutoj lokaciji.

Tu su i bračni par Suzana Nikolić i njezin suprug Enes Midžić čiji se profesionalni svijet prepliće na Dramskoj akademiji, jer ona je glumica i profesorica scenskog govora, a on profesor filmskog snimanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 10:37