DOKUMENTARNI SERIJAL

Nakon ‘sapunica’, Majetić snima dokumentarac o Vukovaru

Majetić naime, drži da priča o Vukovaru "u filmskom smislu" nije do kraja ispričana. "O Vukovaru se govorilo kroz teške, intimne priče, ali to nije sveobuhvatna priča o Vukovaru", rekao je novinarima

VUKOVAR - Bitka za Vukovar u jesen 1991. godine, herojski otpor malobrojnih branitelja i stradanja tisuća stanovnika tog hrvatskog grada na Dunavu - još jednom su tema dokumentarnog serijala. Ovoga puta na dokumentarcu o Vukovaru radi Roman Majetić , hrvatskoj javnosti više znan po “sapunicama”, no koji je, kako je podsjetio, bio i novinar pa je izvještavao i s vukovarskog bojišta.

Majetićeva kreativna produkcija je dokumentarac, čije je snimanje počelo pod radnim naslovom “Vukovarska bitka”, namjerava je završiti do jeseni i za emitiranje je ponuditi HTV-u. Prvi kadrovi snimaju se na autentičnim lokacijama iz ratnih vremena, od Trpinjske cestre i vukovarske bolnice do Ovčare.

Majetić naime, drži da priča o Vukovaru “u filmskom smislu” nije do kraja ispričana. “O Vukovaru se govorilo kroz teške, intimne priče, ali to nije sveobuhvatna priča o Vukovaru”, rekao je novinarima ističući kako mu nije namjera donositi sud o zbivanjima u herojskom gradu prije gotovo dva desetljeća, već to prepustiti protagonistima i samim gledateljima.

Majetić je, naime, u rad na dokumentarnom serijalu ušao zajedno s Udrugom hrvatskih branitelja Trpinjske ceste - poznatije iz '91. kao groblja tenkova - pa će o obrani Vukovara u kameru govoriti “živi svjedoci”. Sastavni dio dokumentarca bit će i igrane scene, rekonstruirane prema stvarnim ratnim zbivanjima, kao i vojni aspekti bitke za Vukovar i u sve to ubačena arhivska građa.

Spominju se i 3D animacije, ali i ratna svjedočanstva “druge strane” - iz Srbije. Na početku snimanja, branitelji s Trpinjske ceste otkrivaju novinarima i nakanu da se u novom serijalu o Vukovaru pokuša i odgovoriti na “nikad odgovorena pitanja” - zašto Vukovaru nije stigla pomoć, je li zapovjednik trebao ostati s braniteljima do pada grada u ruke okupatora ....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:39