GLUMAC U DUBROVNIKU

Morgan Freeman jeo pršut i rozatu te krstario Elafitima

Morgan Freeman jasno je dao do znanja da ne zna ništa o Hrvatskoj te da ga zanima baš sve o zemlji i kraju u kojem gostuje
Dubrovnik, 010810.Morgan Freeman, poseban gost Dubrovnik Film Meetinga.U hotelu Exscelsior odrzala se novinska konfrencija.Na fotografiji: Morgan Freman. Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

Već je uobičajena praksa da zvijezde hollywoodskog kalibra prije svog dolaska pošalju ponekad izuzetno ekscentrične liste zahtjeva koji primjerice uključuju prirodnu vodu s nekog islandskog glečera ohlađenu na točno određenoj temperaturi, no to nije bio slučaj u ovoj priči.

Morgan Freeman, koji više ne spada u kategoriju hollywoodske zvijezde već u glumačku aristokraciju, nije zahtjevan gost, zapravo vrlo je jednostavan. Iskusni PR stručnjaci uvijek će reći da glavna zvijezda nikada ne radi probleme koliko to čini za njih “zadužena” prateća svita osobnih asistenata, glasnogovornika i tjelesnih čuvara.

Zabrana rukovanja

Tako smo prije Freemanova dolaska svi dobili “neslužbeni” naputak o zabrani rukovanja s glumcem koji je nedavno u prometnoj nesreći teško ozlijedio ruku. Nepisana pravila šefova osiguranja često postoje da bi ih kršili upravo njihovi klijenti.

Tako je Morgan odmah nakon dolaska u zračnu luku sam otišao među okupljene novinare i srdačno se rukovao s njima. Stigao je privatnim avionom u kojem je bio kopilot. Povod njegovu dolasku bio je predstavljanje filma “Invictus” na Dubrovnik Film Meetingu koji su već posjetili otkačeni Mickey Rourke i Kevin Spacey.

Brojno osiguranje

Ekscesima sklon dvojac Rourke & Spacey imao je prilično neformalan odnos s novinarima koje su izuzetno zabavljale njihove nestašne izjave i eskapade, a brojno osiguranje brinulo se za svaki korak Morgana Freemana pa su “ljudi u crnom” od krova do terase opkolili luksuzni hotel Excelsior na čijoj se terasi održala službena konferencija za medije.

Iako se Dubrovnik Film Meeting, u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, održava petu godinu zaredom, stječe se dojam da upravo sada proživljava svoje najslavnije trenutke, o čemu svjedoči i zanimljiva scena kada su tijekom Freemanova obraćanja novinarima na svoje terase i balkone izašli gotovo svi gosti hotela koji su s oduševljenjem fotografirali glumca i upijali svaku njegovu riječ.

Bez šušura i pompe

Trenutačno najpoznatiji gost Dubrovnika odmara se u Villi Agava koja je svojedobno bila dom legendarnog engleskog arheologa Sir Arthura Evansa. Osim te vile od 270 četvornih metara koju krasi pet terasa s otvorenim jaccuzijem, domaćini su na visokom nivou organizirali jahtu, brojne limuzine i privatni avion. No bez obzira na sve “luksuzne igračke” i profesionalno osoblje koje uz njega dežura 24 sata na dan, filmskoj verziji Nelsona Mandele najviše se svidio zalazak sunca nad dubrovačkim zidinama.

Morgan Freeman je još u Sarajevu svima jasno dao do znanja da ne zna ništa o Hrvatskoj i da ga zanima baš sve o zemlji u kojoj gostuje, a posebice lokalni običaji, povijest i gastronomija. Tako ga je u Villi Agava dočekao pravi dalmatinski meni, a za desert je kušao i tradicionalnu dubrovačku rozatu. Dok su na Stradunu tekle intenzivne pripreme za najduži naš crveni tepih i projekciju filma “Invictus”, u ponedjeljak tijekom dana Morgan Freeman je s hrvatskih hotelijerom i domaćinom Goranom Štrokom krstario jahtom dubrovačkim arhipelagom. Htio se provozati oko otoka Lopuda, koji ga je privukao čim je bacio pogled s terase Ville Agava u kojoj je odsjeo.

Medijska i politička elita

- Vrlo je fin i pristojan prema osoblju, te izrazito tih i povučen. Uistinu nije zahtjevan gost, uživao je u dalmatinskim specijalitetima, pršutu, kaparima i inćunima... Jedina njegova želja je bila da mu serviramo i sushi - rekli su domaćini u Villi Agava.

Iako je Morgan Freeman do sada prehodao kilometre crvenog tepiha od Los Angelesa do Tokija, njegov dubrovački posjet napokon je i u Hrvatsku donio pravi crveni tepih, lišen inače tipične samopromocije domaćih zvijezda i zvjezdica diskutabilne kvalitete. Projekcija filma “Invictus” za VIP uzvanike u čarobnom ambijentu na otvorenom hotela Dubrovnik Palace okupila je estradnu, medijsku i političku elitu zemlje.

Svoje dizajnerske koktel-haljine i najbolja odijela za Freemana su obukli top-modeli svjetskog glasa: Ljupka Gojić-Mikić, Tanja Dragović, Helena Šopar, glumice Nataša Dangubić i Zrinka Cvitešić, pjevači Gibonni i Damir Urban sa suprugom Milicom pa čak i Bianca Matković i Milanka Opačić.

Nakon završetka filma osobno se pojavio i Morgan Freeman u pratnji vjerne svite da bi pozdravio tristotinjak okupljenih gostiju. Nakon filmske poslastice koja ostavlja bez daha dojmljivom Freemanovom interpretacijom, za odabrane uzvanike uslijedili su sati ljetnog hedonizma do kasno u noć. Gala party ispod osvijetljenih grebena uz vruće ritmove Cubisma i posebnu gošću Teresu Garciju Caturlu rasplesao je čak i najzagriženije prosvjednike plesnog podija.

Crveni tepih

S obzirom na atmosferu koja se zahuktala oko najave koktel-zabave čiji će domaćin biti upravo Freeman, ne treba čuditi što je “zelena pozivnica” bila jedan od najtraženijih komada papira u zemlji jer je radi dubrovačkog filmskog vikenda u grad stigla vojska domaćih i inozemnih novinara, ali i poznatih osoba iz regije i svijeta, poput američkog modela Caprice.

Vrhunac Dubrovnik Film Meetinga bio je šetnja crvenim tepihom na Stradunu koji je doslovno pretvoren u jednu od najvećih modnih pista, dugačku šezdeset metara, kojom se prošetala i sama Caprice. U posljednja tri dana terase dubrovačkih hotela Excelsior, Bellevue i Palace kao da su prizvale atmosferu Cannesa i Monte Carla, gdje neposredno prije gala zabava i projekcija gosti iz cijelog svijeta uz čašu hladnog Bellinija prepričavaju dojmove i dogodovštine.

Koliko god nevjerojatno zvučalo, zahvaljujući Dubrovnik Film Meetingu i Morganu Freemanu zvjezdana prašina Hollywooda prekrila je stoljetne zidine grada koji se ovakvim događajima transformira u kultnu destinaciju esteta, hedonista, kozmoplita i svih onih koji će to tek postati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:41