SVE SU RETUŠIRANE

FOTO Ovako su izgledale pin up djevojke 40-ih: Od svakog modela umjetnik je napravio seks-ikonu svoga doba

I prije izuma fotošopa našlo se načina da se iz priložene fotografije napravi nešto privlačnije i erotičnije. Početkom Drugoga svjetskog rata bio je procvat plakata i postera pin up djevojaka koje su američki vojnici sa sobom nosili na front.

No, kako nije bilo previše prelijepih modela za fotografiranje, a i fotografska tehnika nije toliko uznapredovala, umjetnici su stvarali svoje slike polunagih ljepotica na predlošku stvarnih djevojaka koje su prethodno fotografirali te bi od predloška napravili idealnu ljepoticu koja je bila ideal svog vremena. Među brojnim umjetnicima koji su radili pin up djevojke ističe se Gil Elvgren, čija je monografija originalnih djevojaka nedavno objavljena.

Iako je Gil imao na desetke modela, na kraju se morao ograničiti samo na svoju suprugu budući da zbog ljubomore nije mogla podnijeti da Gil sate provodi uz svoje modele. Iako su pin up djevojke bile iznimno popularne, cijeli umjetnički pravac napale su feministkinje koje su tvrdile da im se nameću neprirodna seksualnost i izgled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:56