FORBESOVO ISTRAŽIVANJE

Bogat zagrobni život: Među mrtvim zvijezdama Liz Taylor je lani najviše zaradila, čak 532,5 milijuna dolara!

 AFP

ZAGREB - Trinaest pokojnih zvijezda iz industrije zabave uživa "bogat zagrobni život" i zarađuje milijune: samo lani ta je skupina odabranih pokojnika utržila 532,5 milijuna dolara, objavio je časopis Forbes.

Pokojna holivudska legenda Elizabeth Taylor iznimno je na čelu popisa jer je lani zaradila 210 milijuna zahvaljujući velikoj dražbi svoga nakita, odjeće i umjetnina. Na dražbi u Londonu i New Yorku najskuplje je prodana jedna Van Goghova slika u njezinu vlasništvu, za 184 milijuna.

Uobičajeni lider Michael Jackson je ovaj put drugi, a Forbes ga opisuje kao "postmortem kralja gotovine". Ta zvijezda popa koja je 2009. ubijena predoziranjem lijekovima u dobi od 50 godina, nakon smrti zarađuje više i od jedne živuće zvijezde. Lani je zaradio 145 milijuna dolara.

Onaj drugi 'king', Elvis Presely, kralj rock'n'rolla, lani je zaradio 55 milijuna i treći je na listi.

Otac Charlieja Browna Charles Schulz visoko je plasiran, četvrti. I 67 godina nakon što je strip Peanuts prvi put objavljen, Charlie i ekipa veoma su aktivni - nedavno je Fox najavio da će autori Ledenog doba snimiti i film o njima.

Slijede Bob Marley sa 17 i John Lennon s 12 milijuna zarađenih dolara.

Marley koji je umro s 36 godina od raka, za života i nije bio poznat po komercijalnim pothvatima, ali iz groba se javlja kao sposoban biznismen. Lennon nastavlja zarađivati na ostavštini legendarnih Beatlesa, na 63 milijuna albuma prodanih samo u SAD-u od 1992.

Marilyn Monroe zaradila je lani jednako kao i Albert Einstein, 10 milijuna dolara. Od Einsteina se, piše Forbes, mnogo može očekivati u 2015., jer se tada navršava stotinu godina od njegove teorije relativnosti.

S lanjskom zaradom ispod deset milijuna još su na popisu autor Theodor Geisel, poznatiji kao Dr. Seuss, američki pisac, u Europi najslavniji po djelu Kako je Grinch ukrao Božić, glumac Steve McQueen, glumica Betty Page, pisac Richard Rogers i drugi pokojni Beatle George Harrison.

McQueen, i 23 godine nakon smrti oličenje svega što je 'cool', kao zaštitni znak Tommyja Hilfigera i Persola te kao ambasador Tag Heuera zaradio je lani osam milijuna dolara.

Toliko je zaradila i Bettie Page, pin-up djevojka čiji je izgled i danas popularan pa se linija trgovina odjećom s njezinim imenom proširila na Los Angeles, Las Vegas i Philadelphiju.

Kompozitor Richard Rogers koji je zajedno s tekstopiscem Oscarom Hammersteinom stvorio neke od najpoznatijih američkih mjuzikla, a možda je najpoznatiji po djelu 'Moje pjesme moji snovi', u 2011. zaradio je šest milijuna dolara.

Najmlađi i možda najzapostavljeniji Beatle za života George Harrison je sa zarađenih pet i pol miljuna dolara pokazao što je bogat zagrobni život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:53