Ilustracija

 Alfredo Estrella/AFP/Profimedia
NOVOST NA TOURU

Tenis dobiva deseti Masters 1000 turnir. Termin je potpuno neuobičajen, pobjedniku milijun eura

Saudijski su doveli zvijezde, osigurali domaćinstvo SP-a, a sad su vrlo blizu teniskom Mastersu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. studeni 2023. 10:30

Saudijska Arabija je u velikom naletu. U nastojanju da postanu jedan od glavnih igrača u svijetu profesionalnog sporta, Saudijci su krenuli stopama svojih susjeda iz Katra koji su posljednjih godina doveli i još uvijek dovode u Dohu sve što možete zamisliti. Šlag na tortu je bilo lanjsko Svjetsko prvenstvo u nogometu, sljedeće košarkaško SP će također biti u Dohi, baš kao i ono u vodenim sportovima, rukomet su odavno odradili, a bili su i domaćini svjetskih prvenstava u atletici, gimnastici, stolnom tenisu... Brojne turnire, mitinge, utrke i sve ostale priredbe kojima su domaćini svake godine nećemo ni spominjati.

Slijede primjer Katra

Istu priču sada žele kopirati i u Saudijskoj Arabiji, štoviše napravili su i korak dalje preselivši posljednjih mjeseci u svoju ligu brojne nogometne zvijezde na čelu s Cristianom Ronaldom. Prošli su tjedan izborili i najveću pobjedu dosad jer se čeka samo službena potvrda da će biti domaćini nogometnog Mundijala 2034. godine.

Od ranije već imaju i utrku Formule 1, posljednjih se godina tu održava i slavni Dakarski reli, imaju i veliki turnir u golfu... Nije ni potrebno spominjati da Saudijcima novac nije problem i da mogu kupiti sve, pa su tako sada agresivno zagrizli i u svijet tenisa. Kako je ovih dana objavio The Athletic, predstavnici saudijskih investicijskih fondova nastoje otkupiti licencu za turnir u Miamiju ili Madridu. Na oba turnira paralelno igraju tenisačice i tenisači i oba su u kategoriji ATP Masters 1000, odnosno WTA 1000, što znači odmah ispod četiri Grand Slama.

Problematičan partner

Turniri su u vlasništvu IMG-a, sportsko-zabavnog konglomerata, koji predstavlja brojne zvijezde i organizira niz događaja. The Athletic se poziva na dobro upućene izvore koji tvrde da su razgovori o kupovini preliminarni i mogli bi propasti usred aktualnih sukoba na Bliskom istoku, ali znakovito je da dolaze u trenutku kad Saudijska Arabija ostvaruje niz trijumfa u nastojanju da zavlada sportskim tržištem.

“Napad” na tenis pritom nije nikakva novost. Saudijci su već uspjeli ugrabiti domaćinstvo ATP Next Gen Finalsa, završnog godišnjeg turnira za igrače mlađe od 21 godine, a objavili su i kako će u prosincu ugostiti dvije teniske ekshibicije, uključujući meč između Novaka Đokovića i Carlosa Alcaraza. Tijekom ljeta su figurirali i kao glavni kandidati za dugoročnog domaćina WTA Finala, završnog turnira najboljih osam tenisačica. U rujnu je, međutim, WTA Tour potpisao jednogodišnji ugovor s meksičkim Cancunom i odgodio odluku o dugoročnom domaćinu za kraj ove godine.

image
CLAUDIO CRUZ Afp

U WTA-u su svjesni da je Saudijska Arabija ipak problematičan partner zbog stanja ljudskih prava u zemlji, a posebno odnosa prema ženama kojima je, primjerice, tek nedavno dozvoljeno upravljanje automobilima. The Athletic navodi kako su igračice koje su posljednjih dana igrale u Cancunu dobile upute da na novinarska pitanja o igranju u Saudijskoj Arabiji daju odgovore poput “gdje god se dogodine igralo Finale, vjerujem da će WTA nastaviti slijediti svoju misiju izgradnje snažne budućnosti za ženski tenis”. Većina igračica uglavnom je tijekom godine izbjegavala tu temu, ali je u vrijeme US Opena Jessica Pegula rekla da bi WTA Tour trebala tražiti jamstvo da će biti dio procesa provođenja promjena u zemlji.

Što se tiče željene kupnje Masters 1000 turnira, oba navedena imaju dugu povijest održavanja u Miamiju, odnosno Madridu, što bi moglo zakomplicirati napore Saudijaca da ih presele u svoju zemlju. No, svjedoci smo i sami, kad se zavrti veliki novac, emocije i tradicija često gube bitku.

U međuvremenu je The Times objavio i novi, najizgledniji scenarij: ATP je blizu odluke da poveća broj Masters 1000 turnira i odobri desetu licencu, koja bi Saudijcima omogućila da krenu u organizaciju već sljedeće godine.

U toj projekciji turnir bi počeo krajem 2024. godine, u neuobičajenom terminu odmah nakon Božića, a završio 4. siječnja 2025., tjedan dana prije planiranog početka Australian Opena.

Times piše i da bi prize money saudijskog Mastersa trebao iznositi oko 7 milijuna eura, od čega će osvajač uzeti milijun eura.

Španjolska Marca podsjeća i da je ugovor za održavanje Mutua Madrid Opena obnovljen s gradom do 2031. godine, a odobren je i projekt proširenja Caja Magice. Od 2026. bi se tako trebalo igrati na još jednom stadionu, s tribinama za 10.000 gledatelja, a početak radova se očekuje domah nakon završetka sljedećeg izdanja. Turnir je, međutim, u vlasništvu spomenutog IMG-a i njegovi će čelnici imati konačnu riječ kad je eventualna prodaja licence u pitanju.

Linker
11. svibanj 2024 23:41