Croatia‘s Borna Coric reacts during his ATP World Tour Open Sud de France final tennis match against Kazakhstan‘s Alexander Bublik, in Montpellier, southern France, on February 4, 2024. (Photo by Pascal GUYOT/AFP)

 PASCAL GUYOT Afp
OTUŽNA STVARNOST

Hrvatskom tenisu dogodilo se puno više negativnih stvari, ali uskoro dobivamo novog Top 100 igrača

Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 05. ožujak 2024. 07:10

Dva mjeseca su iza nas u 2024. godini, ali ne i posebno dojmljiva što se hrvatskog tenisa tiče iz kojeg god kuta promatrali. Najeksponiraniji i najzanimljiviji dio svakako je onaj što se tiče terena, mečeva i rezultata, a tu se nemamo čime posebno pohvaliti, štoviše dojam je prilično otužan jer puno se više negativnih nego li pozitivnih stvari izdogađalo u prvih 60-ak dana sezone.

Krenemo li u analizu od vrha, onda je tu prvi Borna Ćorić kao trenutačno najbolje rangirani hrvatski tenisač. Ovaj je tjedan na 31. mjestu ATP ljestvice, ali s obzirom na to da je već ispao s turnira u Dubaiju, odnosno da nije uspio obraniti 90 bodova za lanjsko četvrtfinale na istom turniru, sljedećeg ponedjeljka mogao bi biti pet-šest mjesta niže. Što samo po sebi nije toliko strašno, no više brine forma i igra.

Ćorić je prošlu godinu zatvorio već nakon US Opena zbog problema s ozljedom, a čini se da još nije pronašao pravi ritam ni kontinuitet mečeva. Ni sâm Borna očito nije zadovoljan onim što pruža jer iz tog je razloga otkazao i nastup za reprezentaciju u Davis Cupu, makar se poklopilo da je upravo u tom tjednu dohvatio finale na ATP turniru u Montpellieru, a da je tjedan ranije igrao i finale Challengera u Belgiji. No s obzirom na to da je od tada upisao dva nova poraza u 1. kolima (Rotterdam, Dubai) ispada su ta dva tjedna (zasad) bile više iznimke nego znak povratka u pravi ritam.

Goju muči ozljeda leđa

Na startu je godine turneju u Australiji okončao omjerom 1-2, pri čemu je pobjeda stigla na United Cupu (Griekspoor), a najviše boli startni poraz na Australian Openu (Tiafoe).

Ukupno je tako Ćorić, koji je u međuvremenu promijenio i trenera, pa je Britanac Liam Smith, nekadašnji trener Gaëla Monfilsa, sada uz njega, zasad na skoru 8-6, no gledamo li samo ATP razinu tu je u negativi s omjerom 4-5.

Borna Gojo ispao je ovog tjedna iz Top 100 na svijetu, a razlog je ozljeda leđa koja ga je ograničila na svega dva meča do sada u 2024. I bili su to porazi na ATP turnirima u Hong Kongu (Fils) i Aucklandu (Tabilo). Šteta za Splićanina, koji je senzacionalnom osminom finala US Opena napokon uhvatio zalet, ali nije uspio na pravi način uživati i iskoristiti taj rezultat pa ga na povratku - nije definirao kada bi se isti mogao dogoditi - opet čeka izazovan put i borba.

A nešto o tome svakako može reći i Marin Čilić, koji nikako da uđe u kontinuitet poslije cjelogodišnje stanke u 2023. Pokušao je u Australiji, pokušao u Davis Cupu, pa onda i s turnejom na zemljanoj podlozi u Južnoj Americi, ali pomaka prema naprijed zasad nema. Ne u rezultatima, jer od četiri meča u 2024. sva četiri je izgubio. Pri tome ga uporno i dalje prate zdravstveni problemi, zbog kojih je opet morao na stanku, koja će, čini se, zahvatiti i nadolazeća dva velika turnira, Indian Wells i Miami.

Tek je 18-godišnji Dino Prižmić zabljesnuo na Australian Openu sjajnim mečom protiv Novaka Đokovića, no i njega je manja ozljeda usporila pa niti je odigrao program koji je planirao, niti je ono što je igrao bio na 100%.

Ništa bolji nisu tenisačice

Duje Ajduković i dalje polako, ali sigurno gradi svoj put prema gore, pa svako malo podiže granicu svog najboljeg ATP renkinga. Tako je od prošlog tjedna 121. na svijetu i vjerujemo da je samo pitanje tjedna kada će i on probiti magičnu granicu od Top 100.

Situacija u parovima je kudikamo bolja, ali još uvijek ne i na razini kakvoj su nas naši tenisači u “dublu” naviknuli proteklih godina. Doduše, Nikola Mektić ugrabio je već dvije titule (Auckland, Rotterdam) otkako se ponovo ujedinio s Nizozemcem Wesleyjem Koolhofom, ali čekamo još da se opet zahukta Ivan Dodig s Austinom Krajicekom, lani najbolji svjetski par, te Mate Pavić sa svojim novim partnerom Marcelom Arevalom.

Kod tenisačica stanje nije ništa bolje, dapače. Primjerice, obje su naše igračice u Top 100, Donna Vekić i Petra Martić, u odnosu na početak godine oslabile na WTA renkingu. Ne drastično, ali dovoljno da za ova dva mjeseca predznak uz njihov učinak bude negativan. Vekić je imala nekoliko zvučnih pobjeda, a pogotovo to vrijedi za onu nad aktualnom osvajačicom Australian Opena, Arinom Sabalenkom, prošli tjedan u Dubaiju, no nije uspjela to pretočiti u konkretniji turnirski uspjeh.

Petra Martić dobro je otvorila sezonu četvrtfinalom u Aucklandu, ali na tome i ostala jer je otad ostvarila skor 2-4. Ana Konjuh (26) ne igra zbog nove operacije od prošlog Wimbledona, no ako je vjerovati nekim informacijama, uskoro bi mogla opet na terene te probati možda i posljednji put, nakon tko zna koliko operacija i ozljeda, dati svom teniskom talentu priliku. Muči se, inače, i Petra Marčinko (18) pa je u 2024. odigrala samo dva meča te je i ona trenutačno (WTA 197) sve dalje od svog top renkinga, 132. mjesta, koji je imala u listopadu...

UČINAK U 2024.

TENISAČICE

28. Donna Vekić 7-4 (sve WTA)

59. Petra Martić 4-5 (sve WTA)

182. Jana Fett 4-3 (0-1 WTA, 4-2 ITF)

184. Antonia Ružić 14-3 (sve ITF)

197. Petra Marčinko 0-2 (0-1 WTA, 0-1 ITF)

TENISAČI

31. Borna Ćorić 8-6 (4-5 ATP, 4-1 Challenger)

105. Borna Gojo 0-2 (ATP)

121. Duje Ajduković 11-7 (1-1 ATP, 1-1 Davis Cup, 9-5 Challenger)

169. Dino Prižmić 6-5 (3-2 ATP, 3-3 Challenger)

1042. Marin Čilić 0-4 (0-3 ATP, 0-1 Davis Cup)

* brojka ispred imena označava aktualni WTA/ATP renking

Podbačaj i u Davis Cupu

Pored individualnih ostvarenja, svakako valja istaknuti i neuspjeh u Davis Cupu. Početkom veljače poraženi smo od Belgije na domaćem terenu u Varaždinu u kvalifikacijskoj rundi tako da ćemo morati igrati za ostanak u elitnoj skupini Davis Cupa.

Suparnik nam je Litva što bismo trebali pozitivno riješiti u jesenskom ogledu, opet negdje u Hrvatskoj, ali puno bi ugodnije bilo da u tom terminu igramo neku od skupina glavnog dijela Davis Cupa...

Linker
17. travanj 2024 09:27