SCREENSHOT
SLUČAJ ĐOKOVIĆ

Australci bijesni: Debakl! A jedan potez bio bi sada jako opasan za premijera Scotta Morrisona...

Sad znamo da su pravila prekršili nadobudni graničari na aerodromu, pišu ogorčeni mediji
Piše: Antonija Handabaka/Jutarnji listObjavljeno: 10. siječanj 2022. 17:12

Svi svjetski mediji bruje o slučaju Đoković. Australski The Age kaže da je "odluka o Đokovićevoj vizi poništena, ali je stvar sada u rukama ministarstva", dok The Herald Sun kaže: "Đoković je slobodan: Novak je pobijedio, ali nije gotovo".

Bijes javnosti u Australiji se s necijepljenog Đokovića dobrim dijelom okrenula protiv blamaže političara. Komentator Herald Suna ističe tako da bi bilo opasno za premijera Scotta Morrisona u slučaju da se ignorira odluka suda samo kako bi se spasio obraz ili osvojilo jeftine glasove.

Komentator The Agea piše kako su Australci zahvaljujući Đokoviću saznali kako se brani "tvrđava Australija". "Sad znamo da su pravila prekršili nadobudni graničari na aerodromu. Ništa oko ove sage nije jednostavno", poručio je novinar u tekstu pod naslovom "The Djoke is on Fortress Australia" (Šala je na račun Australije). Zdravstveni stručnjak u Sydney Morning Heraldu piše, pak, kako Đokoviću vizu nije trebalo poništiti. No svi se slažu da je došlo do "debakla".

Vijest o njegovoj pravnoj bitki protiv Australije završila je kao prva na BBC-ju koji je izvijestio da je "Đoković dobio bitku na sudu da ostane u Australiji". Francuski L‘Équipe naveo je da je "Đoković oslobođen, ali da ništa nije gotovo". Talijanska Gazzetta dello Sport kao glavnu vijest je objavila da je "Đoković dobio svoju bitku i može nastupiti na Australian Openu", a La Repubblica je konstantirala to isto.

image

Australski premijer Scott Morrison

STRINGER Afp

Britanski mediji prenose izjavu Borisa Johnsona u kojoj se premijer podsjetio kako je s Đokovićem igrao tenis i da je "prilično dobar". "Važno je da australske vlasti daju svoja rješenja. Sve što bih rekao o Novaku Ðokoviću je to da vjerujem u cjepivo i mislim da je to divna stvar", rekao je britanski premijer.

Britanski mediji bave se i konferencijom za novinare njegove obitelji te ističu kako je njegova majka australske vlasti optužila za mučenje i zlostavljanje. Srpski Blic piše kako je "moćnik iz sjene" zakuhao Đokovićevo poniženje na aerodromu i da iza svega stoji politička kriza uoči izbora. Američki mediji javljaju o novom obratu u petodnevnoj sagi.

Australci također pišu i o "neizrečenoj istini", a to je da će sam Australian Open biti bolji ako mu bude prisustvovao Novak Đoković. "Voljeli ga ili mrzili, ili bili negdje na sredini, Australian Open bit će spektakl koji se ne propušta ako bude nastupao i Novak Đoković", piše sportski novinar The Agea.

"Možda ste iskreno poželjeli da se Novaka pošalje kući? Možda ste duboko uvjereni objavljivali na Twitteru komentare protiv njega. Ali niste zaista tako mislili, zar ne? Ali sada je gotovo došlo vrijeme da zamislite šampiona kako se spušta na teren i počinje svoj put prema Grand slamu broj 21", piše u The Ageu Phil Luton.

Linker
11. lipanj 2024 17:25