PATRICK HERTZOG/AFP/PROFIMEDIA
ISPISAO POVIJEST

Pet puta je osvojio najugledniji teniski turnir u Hrvatskoj, ni Nadal nije imao šanse protiv njega

Prvu pobjedu odnio je kada je imao 19 godina te tada nije ni slutio da će ga povijest pamtiti kao umaškog vladara
Piše: Ida Tomašković/Sponzorirani sadržajObjavljeno: 27. rujan 2023. 16:01

Što vam prvo padne na pamet kada vam netko spomene Umag? Ovaj divan grad na zapadnoj istarskoj obali mnogi povezuju s tenisom, što ne čudi jer se tamo više od 30 godina održava jedan od rijetkih teniskih turnira u svijetu s toliko dugom tradicijom. Riječ je o turniru Plava Laguna Croatia Open Umag koji je ove godine proslavio 33. rođendan. Iako je Umag naveliko poznat kao grad sporta, upravo je tenis ovom gradu 2018. donio titulu europskog grada sporta.

Turnir je tijekom godina također donio veliku promociju Istri i Hrvatskoj jer su napete mečeve pratili i još uvijek prate ljubitelji tenisa diljem svijeta. Bogatu povijest ATP-a u Umagu obilježili su dramatični mečevi u kojima su tenisači s bogatim iskustvom u tom sportu gubili od daleko neiskusnijih kolega, a nekima je upravo ovaj turnir obilježio karijeru i vinuo ih u teniske visine.

Prvo izdanje umaškog turnira održano je sada već davne 1990. godine kada se još zvalo Yugoslav Open. Obilježeno je kao jedini put kada su u finalnom susretu igrali hrvatski igrači. Na narančasti teren stala su dva GoranaPrpić i Ivanišević koji je tada imao samo 19 godina. Iako je Prpić s 6:3; 4:6; 6:4 pobijedio Ivaniševića i osvojio svoj jedini ATP naslov, upravo je taj turnir bio jedan od presudih trenutaka u Ivaniševićevoj karijeri. Od tada je krenuo osvajati svjetske naslove sve do fantastične pobjede na Wimbledonu 2001. Iako nikada nije osvojio ATP u Umagu, Goranu Ivaniševiću dodijeljena je velika počast. Od 2016. ATP stadion u Umagu nosi njegovo ime.

image

Goran Ivanišević i Goran Prpić

Hanza Media Arhiva

Vladari turnira

Najbolji austrijski igrač u povijesti tenisa, Thomas Muster, prvi je put nastupio u Umagu 1992. i od tad postao jedan od rijetkih koji će osigurati čak nekoliko pobjeda. Za Austriju je prvi put igrao sa samo 16 godina 1984. na Davis Cupu. U sljedeće tri godine osvojio je sedam ATP turnira te ispisao povijest kao prvi Austrijanac ikada u top 10 na ATP rang listi. Iako je 1989. doživio prometnu nesreću koja ga je koštala ozljede ligamenta u koljenu i usporila mu karijeru, nakon samo šest mjeseci oporavka vratio se punom parom na teniski teren.

image

Thomas Muster

KELLY SCHöBITZ/APA/PROFIMEDIA

U Umag je došao kao prvi nositelj na turniru te je 1992. savladao argentinskog igrača Franca Davina sa 6:1; 4:6; 6:4. Godinu dana kasnije ponovo je došao u Umag te u finalu pobijedio Alberta Berasateguija sa 7:5, 3:6, 6:3 te tako postao prvi tenisač u povijesti umaškog turnira koji je obranio svoju titulu. No, ni to nije bio kraj Musterovom pobjeđivanju u Umagu. Austrijski tenisač je 1995. osvojio Umag treći i zadnji put, kao najstariji osvajač titule nakon napetog meča protiv Carlosa Coste. Te je godine na zemljanim terenima imao ukupno 65 pobjeda i samo dva poraza.

Čak pet pobjeda na umaškom ATP-u drži jedan španjolski tenisač. Sedmo izdanje turnira 1996. osvojio je mladi kvalifikant Carlos Moya koji je tada imao samo 19 godina. Sa 6:0; 7:6 pobijedio je španjolskog kolegu Felixa Mantillu te nije ni slutio da će ga povijest uskoro pamtiti kao vladara umaškog turnira. Od te 1996., Moya je u Umagu nastupio 14 puta zaredom, od čega je upisao još četiri pobjede.

image

Carlos Moya

PATRICK HERTZOG/AFP/PROFIMEDIA

Iste te godine Goran Prpić se službeno oprostio od tenisa, a Ivan Ljubičić stiže do prve pobjede na ATP-u. Narednih godina u Umagu su dominirali Španjolci; 1997. su prvi put u povijesti turnira zaigrala su dva TOP 10 igrača u tom trenutku – Moya i Sergi Bruguera. Drugi pobjedu u Umagu Moya je odnio na početku novog milenija 2001., kada je sa 6:4; 3:6; 7:5 nadvladao Jeromea Golmarda. ATP naslov Moya je osvojio i 2002., 2003. i 2007., a nakon pete pobjede ponosno je izjavio da je „Umag njegov Roland Garros“. Upravo je Moya 2003. zaustavio da tad mlađahni Rafael Nadal dođe do polufinala i opasno mu konkurira.

Novo ime

Nakon Prpićeve titule, moralo je proći čak 22 godine da Hrvat ponovo osvoji Plava Laguna Croatia Open Umag. Bilo je to 2012. kada je Marin Čilić u finalu svladao Marcela Granollersa sa 6:4; 6:2. Čilić je u Umagu prvi put nastupio još 2005. kao 16-godišnjak te je tada poražen u 1. kolu od Belgijanca Kristofa Vliegena. Međutim, iste te godine kao junior je osvojio Roland Garros, da bi 2006. postao prvi teniski junior svijeta. Na umaškom ATP-u pojavio se još pet puta, a najnoviji nastup bio je ove godine, ujedno i prvi nakon operacije koljena. Ipak, ispao je u prvom kolu jer je od njega bio bolji talijanski tenisač Flavio Cobolli sa 6:4;, 6:3.

image

Marin Čilić

GORAN ŠEBELIĆ/CROPIX

Novo ime na popisu pobjednika Umaga ove je godine Alexei Popyrin. Riječ je o 23-godišnjem Australcu koji je sa 6:7 (5); 6:3; 6:4 pobijedio Stana Wawrinku, još jednog legendarnog tenisača. Popyrinu je ovo bio prvi nastup na Plava Laguna Croatia Openu Umag, ali ne i prvi dolazak u Istru ili Umag. Igrao je dva puta na Smrikva Bowlu u Puli, što mu je, kaže, bio prvi međunarodni turnir. U Umagu je igrao na 32. izdanju Perina memorijala i došao do četvrtfinala, a 2017. je osvojio French Open u Roland Garrosu. Na putu do pobjede u Umagu nije ga omela ni ozljeda. Početkom trećeg seta morao je pozvati fizioterapeuta zbog grča ili istegnuća mišića, ali se bez problema othrvao Wawrinki.

- Osjećam se jako, jako dobro. Težak rad se isplatio, ali ne želim stati na ovome, nego nastaviti. Drugačiji je osjećaj nego kad sam osvojio prvi naslov. Tada je bilo olakšanje što sam došao do titule, a sada sam otišao stepenicu više - rekao je Popyrin, koji je na ovaj način postao prvi Australac s naslovom na zemljanoj podlozi na ATP turnirima od Lleytona Hewitta koji je 2009. osvojio turnir u Houstonu.

image

Alexei Popyrin

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Trostruki Grand Slam pobjednik, Švicarac Stan Wawrinka, u Umag se vratio nakon 17 godina. Tamo je osvojio svoj prvi ATP naslov u karijeri, kada je pobijedio današnjeg teniskog asa, Novaka Đokovića.

- Ovdje sam osvojio svoj prvi turnir, bilo je to davno i lijepa sjećanja su se vratila. Činjenica da sam ovdje osvojio svoj prvi naslov i da sam i danas imao šansu su zajedno donijele ovakav emotivan trenutak. Bio je ovo općenito odličan finale, a ja sam u drugom setu pomalo ostao bez goriva. Imao sam šansu, ali nisam dobro odigrao bekhend na break loptu za 4:2. Tako je kako je - rekao je Wawrinka u emotivnom obraćanju na proglašenju pobjednika u Umagu.

image

Stan Wawrinka

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Humanitarna strana

Najpoznatiji teniski turnir u Hrvatskoj i ove je godine pokazao svoju drugu stranu, onu humanitarnu. U suradnji s Hrvatskom elektroprivredom (HEP), dugogodišnjim sponzorom i prijateljem turnira, održana je humanitarna akcija „As za spas“ kojom se prikupljaju sredstva na temelju broja asova postignutih na mečevima. Ove je godine ostvareno ukupno 275 asa, a najviše ih je postigao pobjednik Alexei Popyrin, koji je na putu do naslova zabio 24 as servisa. Slijedi ga njegov polufinalni suparnik i novopečeni član društva 50 najboljih igrača svijeta, sjajni mladi Talijan Matteo Arnaldi, sa samo jednim asom manje, dok treće mjesto drži finalist i trostruki Grand Slam pobjednik, miljenik publike Stan Wawrinka, s 18 asova.

S obzirom na to da je u 2023. iznos doniran po asu povećan na 19 eura, donacija iznosi 5.225 eura. Prikupljena sredstva HEP će donirati Hrvatskom savezu tenisača u kolicima i još jednom pokazati važnost društvene odgovornosti.

„As za spas“ dio je globalne inicijative „Aces for Charity“ koja ima za cilj spojiti tenis i humanitarnost kako bi pomogla lokalnoj zajednici u kojoj se turniri održavaju. Zahvaljujući HEP-u je u sedam godina održavanja ovom humanitarnom akcijom prikupljeno i donirano u dobrotvorne svrhe ukupno 22.300 eura.

image

Luca Arca

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U Umagu se već četiri godine pod pokroviteljstvom HEP-a održava i turnir tenisača u kolicima, ITF Wheelchair Croatia Open Umag by HEP. Pobjedu je ove godine odnio Talijan Luca Arca, savladavši Austrijanca Josefa Rieglera rezultatom 6:4; 4:6; 7:5. Za 30-godišnjeg Talijana, koji je trenutačno 81. na ITF-ovoj rang-listi tenisača u kolicima, ali je prošle godine bio i na visokoj 24. poziciji, ovo je 11. osvojeni turnir u karijeri.

Štoviše, 48-godišnji Austrijanac igrao je finale u sva četiri izdanja turnira od 2019. godine, no pobjednički je pehar osvojio 2021. godine. Na listi pobjednika još su Izraelac Guy Sasson (2019.) i Poljak Kamil Fabisiak (2022.).

Od najkraćeg do najdužeg

Plava Laguna Croatia Open Umag obilježilo je mnogo dinamičnih mečeva, od kojih se dva posebno pamte – onaj najduži i onaj najkraći. Čak 170 iscrpljujućih minuta trajao je meč na 19. umaškom turniru između Španjolca Fernanda Verdasca i Rusa Igora Andreeva. Verdasco je svladao Andreeva s 3:6; 6:4; 7:6 (4) te je vidno bio sretan što je osigurao pobjedu u Umagu u kojem je tad bio prvi put. Na kraju meča Španjolac se bacio na zemljanu podlogu i oslobodio sve nakupljene osjećaje.

Austrijancu Dominicu Thiemu trebala je samo 61 minuta da pobijedi Portugalca Joaoa Sousu sa 6:4; 6:1. U najkraćem meču u povijesti ovog turnira, Thiem je postao drugi Austrijanac nakon Mustera koji je slavio u Umagu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Plava Laguna Croatia Opena Umag.

Linker
23. travanj 2024 15:28