Jana Fett

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
VELIKA PRILIKA

Vrbovčanka na najvećoj svjetskoj pozornici lovi senzaciju i pobjedu karijere: ‘Ovo je ispunjenje snova!‘

Hrvatska tenisačica u svom je 15. pokušaju na Grand Slam turnirima napokon probila barijeru kvalifikacija
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 27. lipanj 2022. 19:39

Ako prvi meč na središnjem terenu prvoga dana Wimbledona pripada tenisačima, odnosno meču branitelja naslova, u ovom slučaju je to Novak Đoković (protiv Soonwoa Kwona), onda prvi meč u utorak otvaraju tenisačice. Dame, preciznije, rekli bi Englezi.

S obzirom na to da je Ashleigh Barty napustila sport početkom godine, a ona je lani osvojila Wimbledon, pojavila se i mala rasprava tko bi s njezinim izostankom trebao dobiti pravo na prvi meč na centru u utorak - pobjednica od prethodnog izdanja turnira (Simona Halep) ili aktualna prva tenisačica svijeta (Iga Swiatek)?

Domaćini su se odlučili za ovu drugu opciju, iako su mnogi navijali za Rumunjku budući da nje nije bilo lani, pa tako prvo 2020. zbog korone (kada se turnir nije ni igrao), a onda zbog ozljede 2021. nije ni iskoristila to svoje ekskluzivno "pravo" prvog meča na centru, kojeh je zaradila još 2019. Možda je igralo ulogu i to da je prošloga tjedna predala polufinale u Bad Homburgu zbog ozljede, pa Englezi nisu htjeli riskirati i postaviti nju na centar, a da Halep onda naknadno otkaže, ako se ne oporavi od ozljede.

image

Jana Fett

ROB PRANGE/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Bolje od ovoga nema

Dakle, ispala je Swiatek, ali ispalo je ujedno dobro i za Janu Fett. Jer baš je hrvatska tenisačica u ždrijebu izvučena za prvu suparnicu poljskoj tenisačici te će tako i 25-godišnja Vrbovčanka dobiti čast zaigrati na najvećoj svjetskoj teniskoj pozornici, na Centre Courtu, središnjem terenu Wimbledona.

- To mi je bio san oduvijek, otkad sam bila mala i počela s tenisom. Bolje od toga nema - radosnim se glasom javila Jana iz Londona.

No, da bi uopće došla u tu situaciju, Fett je morala napraviti nešto što nikad nije u svojoj karijeri - proći kvalifikacije na Grand Slam turniru. Prošli je tjedan napokon spojila tri meča, tri pobjede i zahvaljujući tome ušla u glavni turnir. Je li joj napokon pao kamen sa srca kada je uspjela?

- Da, bogme jest. Prije još pet godina bila sam tu u Wimbledonu u 3. kolu kvalifikacija, na zadnjem koraku i taj poraz mi je tada baš teško pao. Zato sam sada jako sretna što sam se uspjela kvalificirati. Igrala sam u međuvremenu i glavne turnire na Grand Slamovima, na koje sam ulazila izravno preko renkinga, ali nije to isto, ovo je puno bolji osjećaj i baš sam sretna.

Prošli smo malo Janine rezultate i izbrojali da joj je ovo bio čak 15. pokušaj u kvalifikacijama Grand Slamova. Nikad ih prije nije uspjela proći, je li znala za tu statistiku, je li i sama brojala?

- Uh, nisam, nemam pojma da je to bio 15. put.

Poruke 'omele' analizu

I, eto, napokon je tu barijeru probila na svom najdražem turniru i odmah joj je to donijelo meč na središnjem terenu i sudar s prvom tenisačicom svijeta.

- Da, da, sjajan je to osjećaj i tako mi puno znači što sam uspjela to na Wimbledonu.

Je li, doduše, ždrijeb malo i pokvario osjećaj? Jer protiv neke druge tenisačice ili ako izuzmemo, recimo, sve iz Top 10, od preostalih 117 tenisačica u ždrijebu mogla je izvući neku s kojom bi imala bolje šanse, nego ovako protiv svjetskog broja 1?

- Nasmijala sam se kad su me izvukli sa Swiatek, ali zapravo mi i nije zasmetalo - bez razmišljanja će Jana.

- Jer sigurno će to biti odličan meč za mene, središnji teren je ispunjenje snova, tako da više gledam pozitivne stvari u svemu tome. A Iga... Ona je najbolja tenisačica svijeta, bit će mi čast igrati protiv nje i dat ću sve od sebe. I drago mi je da igramo na travi, a ne na zemlji jer bi tu inače bilo svega ha ha

image

Jana Fett

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Swiatek je, inače, dvostruka pobjednica Roland Garrosa, prvu je titulu u Parizu osvojila 2020., a drugu prije tri tjedna. K tome, u aktualnom je nizu od 35 pobjeda, pri čemu je osvojila šest turnira WTA Touru. Djevojka iz Varšave nije izgubila meč od veljače ove godine! Ima li smisla tražiti neku njezinu slabu točku, jesi li je analizirala?

- Ha-ha, nisam previše. Bila sam toliko zauzeta jer dobila sam stotinu poruka nakon kvalifikacija i htjela sam se prvo odmoriti od svega toga. No, za ova posljednja dva dana ćemo malo analizirati pa ćemo vidjeti. Uglavnom, svi su joj udarci super tako da nisam sigurna da ćemo naći nešto loše.

Stresne kvalifikacije

Ako ćemo tražiti barem nešto što ide u prilog Fett, onda je to - trava. Poljakinja nije odigrala niti jedan meč na travi ove sezone, a Fett ih na svojoj omiljenoj podlozi ima 11, uz omjer 8-3. Doduše, sve su pobjede stigle u kvalifikacijama (Wimbledon, Birmingham, Nottingham, Surbiton), nije bilo pobjeda u glavnom ždrijebu. No, tri toliko željene pobjede u kvalifikacijama vrijede puno više i s aspekta samopouzdanja. Na koncu, kako neki vole rezonirati, za autsajdere je uvijek bolje protiv favorita igrati na početku velikih turnira, dok još nisu uhvatili svoj ritam.

- Definitvno sam zadovoljna sa sezonom na travi, jer svi su ti mečevi bili teški, igrala sam protiv dobrih cura, recimo u Birminghamu je bio odličan meč protiv Shuai Zhang, unatoč porazu. Mislim da sam u dosta dobroj formi, trava mi leži, tako da je sve super...

Meč na centru se igra u utorak, od 14.30, postoje li neke posebne pripreme ili mu Jana pristupa kao svakom drugom?

- Za svaki se meč pripremam jednako, tako ću i ovaj uzeti, ne bih htjela previše pritiska na sebe stavljati sada radi jednog meča.

OK, gomila li se onda određena nervoza s obzirom na dosta "čekanja", jer Jana je posljednje kolo kvalifikacija odigrala u četvrtak, suparnicu je saznala u petak, ali meč se igra "tek" u utorak. Paše li joj takva pauza od četiri-pet dana ili bi radije odmah na teren?

- Dapače, meni je drago da imamo nekoliko dana između jer kvalifikacije su stresne, i emocionalno i fizički. To su tri meča, koji nisu lagani, u tri dana zaredom, tako da mi je drago da sam dobila ovu pauzu da se mogu opustiti i onda opet krenuti - reći će Jana.

Sjetimo se Karlovića '03.

Ili nastaviti, kako se uzme. Kada je već dobila tri meča, zašto ne nastaviti seriju pa čak i protiv prve na svijetu.

Uostalom, sjetimo se kako je Ivo Karlović 2003. godine šokirao Lleytona Hewitta, tada branitelja naslova, u 1. kolu, baš na centralnom terenu. Hrvati znaju stvarati senzacije na Wimbledonu...

image

Jana Fett

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Ako će izbornica Iva smatrati da joj mogu pomoći, svakako ću se odazvati

Fett nije bila na posljednjoj akciji reprezentacije u sklopu Billie Jean king Cupa (bivši Fed Cup) sredinom travnja. Izbornica Iva Majoli za natjecanje u Skupini I Euroafričke zone u Tursku je vodila Petru Martić, Anu Konjuh, Donnu Vekić, Taru Würth i Petru Marčinko. I prošle su dalje, odnosno izborile sljedeći korak na putu prema eventualnom ulasku u skupinu elitnih reprezentacija. Taj sljedeći korak je dvoboj protiv Njemačke 11. i 12. studenog.

Možda Jana tada opet bude u ekipi?

- Nisam pričala s izbornicom nakon što su se cure kvalificirale, a drago mi je, jasno, što su uspjele proći, no pretpostavljam da će biti uostalom sastav s kojim su to uspjele izboriti, dakle bez mene. Vidjet ćemo što će biti do studenog, dotad se dosta toga može promijeniti.

Jana je bila ranije u reprezentaciji, a uspije li nastaviti ostvarivati dobre rezultate - tu je i nova ozljeda Ane Konjuh - u najmanju će ruku biti u kombinacijama aktualne izbornice?

- Voljela bih igrati, to je jasno. Ako me Iva pozove i misli da im mogu pomoći, svakako ću se odazvati, jer volim igrati Fed Cup.

Mentalno sam jača nego ikad prije, zrelija sam i tako se tako ponašam i igram na terenu

Jana Fett, koja je zabljesnula kao juniorska finalistica Australian Opena 2014. godine, trenutačno je 254. igračica na WTA listi i s tom brojkom je zapravo jedva ušla i u kvalifikacije Wimbledona, pa je njezin uspjeh prolaska u glavni ždrijeb time još veći. Inače joj je najbolji renking karijere 97. mjesto iz studenog 2017. godine.

U ovu sezonu ušla je kao 237. na WTA listi, i zasad je na omjeru 9-12 (18-15 s kvalifikacijama), a najbolji rezultat joj je finale ITF turnira (W25) u Nottinghamu (tvrda podloga).

Za dosadašnji dio sezone, koju bi ocjenu dala sebi samoj?

- Pa, bilo je i lošijih i boljih trenutaka. No, mislim da dosta dobro igram, da sam mentalno u dosta boljem stanju nego ikad prije i da sam puno zrelija na terenu i da se tako ponašam i igram. Sve zajedno, dobra je sezona i sretna sam kako zasad ide, pogotovo sada na travi i na koncu s ovim u Wimbledonu, kako god završilo u utorak, ili kasnije.

Kakvo je fizičko stanje, imala je proteklih sezona stalno nekih smetnji s ozljedama?

- Uglavnom je sve ok, ima ozljedica, ali to su one s kojima se može igrati. Bilo me malo stopalo u 2. kolu kvalifikacija zezalo, ali fizioterapueti su uspjeli to riješiti.

Kakav je plan turnira nakon Wimbledona i kakve su želje što se renkinga tiče do konca godine?

- Pošto sad nisam ni u Top 200, to je prvi cilj, spustiti se ispod te granice i biti barem sigurna za kvalifikacije na Grand Slamovima. Jer nisam sigurna kako će biti s US Openom, odnosno sad nema bodova u Wimbledonu pa ću kasnije opet trebati skupiti bodove kako bih bila sigurna da mogu igrati kvalifikacije u Ney Worku. Dugoročni cilj oko renkinga je uvijek vratiti se u Top 100. Najveći cilj je da se dobro osjećam na terenu, da uživam, da dobro igram, a onda će s time doći i renking. Sad je to sve napokon sjelo i mislim da smo na dobrom putu.

U njezinom stručnom stožeru, u kojem su treneri bili i Goran Prpić, Dino Marcan... opet glavnu riječ vodi...

- Tata! On mi je trener, imam sparing partnere u Zagrebu, i to ispada najbolje rješenje za mene od svega, definitivno mi odgovara. Tata je ionako bio tu uz mene cijele vrijeme, odnosno i dok su bili drugi treneri, on putuje sa mnom tu i tamo, koliko može, nešto idem sama. Sad sam, recimo, u Wimbledonu s prijateljima i zadovoljna sam s time, sve je ok s timom - kaže Vrbovčanka.

Linker
12. svibanj 2024 19:51