John Isner

 THOMAS SAMSON Afp
APSOLUTNI REKORD

Trenutak za povijest, srušen je veliki Ivo Karlović! Amerikanac je na vrhu, ali Doktor još nije gotov...

Isner je sada na vrhu, a Div sa Šalate još uvijek ima renking, iako nije igrao gotovo godinu dana.
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 01. srpanj 2022. 18:54

Igrao se prvi set, treći gem, četvrti poen. John Isner uzeo je lopticu, bacio je u zrak i opalio. Jannik Sinner s druge strane nije se skoro ni pomaknuo, nije stigao ni reagirati da bi pokušao vratiti lopticu.

As.

As za 30:30 kod 1:1. Bio je to tek peti Isnerov as u meču i u tako ranoj fazi meča nije imao neko posebno rezultatsko značenje. Običan poen, samo još jedan Isnerov as u nizu, reklo bi se. Samo što nije tako. Jer, da malo parafraziramo, bio je to mali poen za meč, ali veliki poen za Johna Isnera i tenisku povijest.

Jer tim je asom američki tenisač postao novi rekorder po broju neobranjivih servisa u karijeri. Bio je to njegov 13.729. as i na vrhu liste smijenio našeg Ivu Karlovića.

Div sa Šalate nepunih je sedam godina bio svjetski rekorder, odnosno otkako je u Pekingu u listopadu 2015. ispalio svoj 10.238. as i prestigao još jednog Hrvata - Gorana Ivaniševića (10.237).

- Moj servis moje je najjače oružje i ponosim se njime. Ovo je sjajno istvarenje za mene, ali nisam još gotov, mnogo je još godina ispred mene i nadam se da će taj broj još puno rasti - govorio je tada 36-godišnji Zagrepčanin.

Još je mnogo puta dr. Ivo, kako također zovu Karlovića, "propisao terapiju asovima" svojim suparnicima pa je narastao taj broj na koncu do 13.728. Ali, iako se ponekad činilo da mu ne škodi što paralelno rastu i njegove godine, vrijeme ga je ipak sustiglo.

- Igrat ću dok sam zdrav i dok god budem imao renking da mogu igrati najveće turnire, ne želim više prolaziti kroz kvalifikacije ili se vraćati na challengere - više je puta Karlović odgovarao dok se sudarao s pitanjima dokad će igrati.

Sada su mu 43 godine, 428. je na ATP ljestvici, još se nije oprostio, ali nije ni odigrao meč od listopada prošle godine. Poraz od Emilia Gomeza u 2. kolu Indian Wellsa stoji mu kao posljednji nastup u karijeri. Zasad.

U međuvremenu, pojavio se John Isner. Amerikanac, tri centimetra niži od Ive (211 - 208 cm), na Touru je od 2007. godine, a njegovi servisi jednako su snažno oružje. No, za rekord s asovima važna je i dugovječnost, a Isner, koji je danas 37-godišnjak, nije imao kroz karijeru prevelikih ozljeda pa je mogao "skupljati" mečeve. Dapače, ne samo skupljati, Isner ima 16 osvojenih turnira (Karlović 8), polufinale Wimbledona (2018) i bio je 8. na svijetu (2018), a i danas je prilično visoko (24) na ATP ljestvici. Oproštaj još nije spominjao, barem ne javno.

image

Ivo Karlović

WILLIAM WEST Afp

- Ovo je prilično cool rekord - rekao je Isner o prestizanju Karlovića.

- Znao sam u nekom trenutku prošle godine da ću biti u prilici dostići Ivu i evo, dogodilo se. Nije da ću sada zbog toga ući u Kuću slavnih ili nešto slično, ali bit ću najbolji svih vremena u nečemu i to je svakako nešto na što mogu biti ponosan.

Inače, Isner je, kad su u pitanju asovi, apsolutni rekorder i za jedan meč. U epskom meču protiv Nicolasa Mahuta u Wimbledonu 2010, koji je trajao tri dana i završio pobjedom Amerikanca 70:68 u petom setu, Isner je zakucao 113 asova.

Karlović je, pak, rekorder po broju asova u jednom meču na ostala tri Grand Slama - Australian Opena (75), US Opena (61) i Roland Garrosa (55), plus u jednom meču Davis Cupa (78) te rekorder za ATP meč na dva dobivena seta (45).

Ostalo je nešto i Goranu Ivaniševiću. Wimbledonski pobjednik samo u 1996. godini ispalio je 1477 asova, što je i dajle rekord za jednu tenisku sezonu.

Linker
28. travanj 2024 16:12